zzz333

Joulu tuloo, ootko jo valmis? Kuvia Wienistä ja sen joulumarkkinoista.

 • Tämä on kuvattu Wienin kaupungintalon edustalta, joka on se suurin ja kaunein joulutori.
  Tämä on kuvattu Wienin kaupungintalon edustalta, joka on se suurin ja kaunein joulutori.
 • Joulu tuloo, ootko jo valmis? Kuvia Wienistä ja sen joulumarkkinoista.
 • Joulu tuloo, ootko jo valmis? Kuvia Wienistä ja sen joulumarkkinoista.
 • Joulu tuloo, ootko jo valmis? Kuvia Wienistä ja sen joulumarkkinoista.
 • Joulu tuloo, ootko jo valmis? Kuvia Wienistä ja sen joulumarkkinoista.
 • Maineikkaan Louis Vuittonin värikäs ikkuna, ei nyt ihan vastannut odotuksia, mutta jouluna saa olla muutakin kuin vähemmän on enemmän:)
  Maineikkaan Louis Vuittonin värikäs ikkuna, ei nyt ihan vastannut odotuksia, mutta jouluna saa olla muutakin kuin vähemmän on enemmän:)
 • Wienin hienoin, vanhin ja kallein ruokakauppa jonka vitriinistä kuvasin tämän Cognac Le Voyagen, hinta vain 5900 euroa.
  Wienin hienoin, vanhin ja kallein ruokakauppa jonka vitriinistä kuvasin tämän Cognac Le Voyagen, hinta vain 5900 euroa.
 • Samaisesta kaupasta laatutietoisille oli myös hiukan arvokkaampi puteli Louis X111 Black Pearlia ja hinta ihan oikeasti 25.000 euroa!
  Samaisesta kaupasta laatutietoisille oli myös hiukan arvokkaampi puteli Louis X111 Black Pearlia ja hinta ihan oikeasti 25.000 euroa!
 • Tämä seimi oli jonkun pienemmän aseman hallissa...
  Tämä seimi oli jonkun pienemmän aseman hallissa...
 • Vertailun vuoksi syötävää herkkua, joka tosin ei ole kuvattu Wienistä. Aihe oli vain liian hyvä jättää käyttämättä.
  Vertailun vuoksi syötävää herkkua, joka tosin ei ole kuvattu Wienistä. Aihe oli vain liian hyvä jättää käyttämättä.
 • Wienin kellomuseon vanha kello 1800 luvulta..
  Wienin kellomuseon vanha kello 1800 luvulta..

Itävaltalaiset ovat varakasta väkeä ja sen kyllä huomaa heti Wieniin saapuessaan. Erityisesti joulun aikaan kaikkialla välkkyvät tuhannet valot ja koreat joulutorit herättävät ihastusta meissä, jotka ovat näitä niin kutsuttuja jouluihmisiä.

 

 Wienissä joulutoreja on ympäri kaupunkia kaikkiaan yli parikymmentä ja ihmiset pysähtyvät niissä sankoin joukoin tapaamaan ystäviään työajan jälkeenkin. Tuoksuva lämmin glögimuki on kaikkien kädessä ja kaunis joulumusiikki soi puheensorinan taustalla. Perinteitä joulutoreilla on jo 700 vuoden ajalta. Vilkas sosiaalinen kanssakäyminen pistääkin erityisesti silmään.

 

 Ja kaiholla voi vain todeta kuinka mukavaa se olisi jos meilläkin suhtauduttaisiin vähän väljemmin kaupunkiemme tarkkoihin sääntöihin ja kojujen pitäjien korkeisiin vuokriin. Ainakin Helsingin joulutorit ovat kovin vaatimattomia, kun niitä vertaa näidein muiden EU-maiden panostukseen turistien ja oman maan kansalaisten iloksi.

Meillä markkinahenkisyys ei oikein näytä pelaavan kaupunkien päättäjien mielikuvissa, ei ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla.

 

Itävallassa turistien määrissä on selvät piikit marraskuun lopulta tammikuulle, eikä se ole ihme. Vielä vuosienkin jälkeen on helppo palauttaa mieleen valot, värit, musiikin ja ihmisten iloiset ilmeet.. Mieleeni jäi myös myyntikojuissa olevat upeat pikkuriikkiset nukketalojen tavarat, joiden ilmiömäinen pikkutarkkuus ja kauneus hurmaa varmaankin kaikki alan keräilijät. Viime vuonna Itävallassa kävi tilastojen mukaan 24 miljoonaa ulkomaista turistia, jotka käyttivät rahaa yhteensä noin 30 miljardia.

 Eipä tarvitse mennä kuin Tallinnaan, niin sielläkin on jo joulutoreilla enemmän eloa ja väriä kuin meillä. Missä lienee vika? Siinäpä kysymys...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oikeastaan minua hävettää kun kuvani ovat niin epätarkkoja.

Täällä kun kaikki ovat lähes ammattimaisia kuvaajia ja loput mestarikuvaajia, mutta minkäs teet, kun ei edes kova harjoitus ole saanut minusta aikaan parempaa kuvaajaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ne ovat upeita ja kertovat Keski-Eurooppalaisesta Joulukulttuurista. Viimen Joulun vietin Baden-Badenissa-upea joulutori, samalla reissulla Trierissä ja Luxenburgissa, sama Joulun henki kaikkialla. Hyvää syötävää, kaikkea mahdollista juotavaa- ei juomakarsinoita, kaneutta. Oikein hävettää nämä Suomen Joulutorit, jotka eivätä ole kotoisin oikein mistään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Unohdin mainita, että jos joku on menossa vielä Wienin joulutoreille, niin kannattaa ehdottomasti käydä myös Bratislavan joulutorilla. Monet ystäväni ovat myös yöpyneet mielummin siellä kuin Wienissä halvempien hintojen takia.

Junamatka kestää vain vajaan tunnin ja siellä pääsee kokonaan toisenlaiseen, mutta ei yhtään mielenkiinnottomampaan kulttuuriin. Toki paljon köyhempään, mutta siinäkin on oma hohtonsa loisteliaan Wieniin jälkeen. Kaikki hinnatkin tuntuvat niin edullisilta ja tavaratalot muistuttavat vielä kovasti neukkuaikaa...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuvat kertovat hyvin mistä on kyse. En ole joulutoreja kierrellyt muualla kuin täällä Suomessa. Toki monesti olen ollut joulukuun alussa Lontoossa. Joulutoria varsinaisesti en ole nähnyt Lontoossa, mutta Portobelloroadilla olen ollut kirpputorilla ja hyvä tunnelma sielläkin on ollut, talvinen ja italialaisia ja muita turisteja paljonkin. Oxford Street on oma lukunsa. Sen jouluruuhkat ovat uskomattomat. Väki melkein seisoo paikoillaan, kun väkeä on niin paljon. Tunnelmaa saa aistittua näinkin.
St Paulsissa olen ollut joulukonsertissa. Eipä ollut kuin muutama tuttu kappale. Kyllä keskieurooppalainen joulutunnelma on varmasti lähempänä omaamme, joka tämän kuvauksesi näkökulmasta on köyhempi ja vaatimattomampi.
Herätkää päättäjät! Antakaa meidänkin iloita tunnelmista ja runsaudesta ja rehevyydestä. Älkää käyhdyttäkö ahneudellanne ilojamme!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Herätkää päättäjät! Antakaa meidänkin iloita tunnelmista ja runsaudesta ja rehevyydestä. Älkää köyhdyttäkö ahneudellanne ilojamme!"

Juuri näin Irja! Tämän pitkän ja pimeän aikana kaipaamme erityisesti valoa ja iloista tunnelmaa ympärillemme. Mikä olisikaan sen mukavampaa talvimasennuksen torjuntaan kun yhteiset värikkäät olohuoneet joulutorien muodossa? Eikä lämmittävä, pikkuisen terästetty ja ihanasti tuoksuva joulujuomakaan olisi yhtään pahitteeksi. Ai, sehän on tietysti laitonta...:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin on Heikki. Ja voipi vain aina ihmetellä, kuinka me suomalaiset tarvitsemme tätä holhousta ja tarkkoja sääntelyjä joka ikiseen asiaan ihan pilkun päälle. Johtuukohan se tuosta meidän suhteettoman suuresta virkamiesten määrästä, vai mistä liekin? Täytyyhän heillekin toki jotain tekemistä löytyä, mutta miksi vaikeuttaa vain yrittäjien töitä?

Viimeksi Hesassa oli juttua näistä kesäisistä liian värikkäistä päivävarjoista ja valkoisista muovituoleista, jotka heijastavat liikaa valoa ihmisten silmiin, joten kielto vaan voimaan!

Miten näillä eväillä voisikaan saada aikaan värikäs, iloinen ja rönsyilevä joulutori jossa kaikki ihmiset joukolla viihtyisivät? Ja jopa ihan ilman sitä sääntelyä, että joka koju olisi viivasuorassa, tai tontut ja joulukoristeet olisivat väärän värisiä?
Tuntuu ihan siltä, kuin pipo olisi liian kireällä joka iikalla? :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Täyttä asiaa, pipo hiertää virkamiehen kravatti kiristää ja hyvinvointivaltio vetää aina itseensä päin, eli mitä hyvinvointia se semmoinen on?

Olen käynyt Wienin ja Brysselin joulutoreilla, kuten myös Joensuussa Petran joulutorikulttuurissa, jonka hän sveitsiläisenä meille suomalaisille joulupukinmaan ihmisille ideoi.

Tuntuu josku siltä, että me suomalaiset olemme junttikansaa.

Hyvää joulunodotusta Kaijalle

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos sitä samaa sinulle Ari. Mikä juttu tämä Joensuun Petra oikein on?
Tarkoitatko että siellä on kunnon joulutori epäsuomalaiseen tyyliin?
Ilahdun jo pelkästä ajatuksestakin:)

Tämän blogin suosituimmat