zzz333

Albert Einstein, mies joka mullisti aikansa tieteellisen maailmankuvan

  • Tätä paperikassia olen katsellut seinälläni jo kohta 8-vuotta ja yhä hänen kasvonsa minua kiehtovat..
    Tätä paperikassia olen katsellut seinälläni jo kohta 8-vuotta ja yhä hänen kasvonsa minua kiehtovat..
  • Albert Einstein, mies joka mullisti aikansa tieteellisen maailmankuvan
  • Albert Einstein, mies joka mullisti aikansa tieteellisen maailmankuvan

Albert Einsteinia pidetään, ei vain nerona, vaan myös 1900-luvun suurena ajattelijana, joka osallistui vuonna 1955 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka aktiivisesti rauhanliikkeisiin yhdessä filosofi Bertrand Russelin kanssa.

Itse Albert totesi, "että jos suhteellisuusteoria osoittautuu oikeaksi, saksalaiset sanovat minua saksalaiseksi, sveitsiläiset sanovat minua Sveitsin kansalaiseksi ja ranskalaiset sanovat minua suureksi tiedemieheksi. Jos suhteellisuusteoria taas osoittautuu vääräksi, ranskalaiset sanovat minua sveitsiläiseksi, sveitsiläiset saksalaiseksi ja saksalaiset juutalaiseksi."

Albert on myöskin kysynyt, "että miksi niin monet ihmiset ihailevat minua, vaikka juuri kukaan ei minua ymmärrä." Miksi siis pitäisi edes yrittää blogia ihmisestä, jonka elämäntyö on alueella, jota ei itse ymmärrä, mutta sitäkin enemmän ihailee?

Itse olen työhuoneeni seinässä roikottanut paperikassia jo vuosikausia, jonka sain Bernissä olleesta Albert Einsteinista kertovasta näyttelystä, joka jäi lähtemättömästi mieleeni. Toinen asia oli  tänään se kun törmäsin säästämääni nivaskaan laskelmia, jotka mieheni sai kauan sitten kurssikaveriltaan Jouko R:ltä, joka oli tehnyt omat laskelmansa  otsikolla :" Valon taipuminen auringon vetovoimasta".  Niihin laskelmiin en puutu, mutta ihailen ihmisiä, joilla on jatkuvasti pyrkimys ylittää omatkin rajansa, vaikka niissä epäonnistumisen mahdollisuus olisikin suuri.

Einstein julkaisi 1905 ensimmäisenä Brownin liikkeen avulla atomien olemassaolon, josta hänelle ehdotettiin jo silloin Nobelia . Alberthan julkaisi suhteellisuusteoriansa 1905.

Atomipommiohjelma aloitettiin 1939 ja kun atomipommi oli pudotettu Hiroshimaan,  Albert sanoi:

"Jos olisin tiennyt mihin kaikki johtaa olisin ryhtynyt suutariksi".

Bernin museossa oli myös taulu, jossa kerrottiin Albertin urasta Bernin patenttiviraston 3.luokan asiantuntijana vuonna 1906. Hänen tuntipalkkansa oli chf 1,95, joka riitti hänen perheensä elättämiseen. Vertailun vuoksi taulussa oli myös työmiehen palkka  chf 0,54 ja tekstiilityöntekijän chf 0,29.

Albertin varsinaisista ajatuksista on minulle kertynyt kaksi helmeä, joita aina silloin tällöin mielelläni siteeraan:

"Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään."

A.E:n sanoin: "Jos ihmiset ovat hyviä vain siksi, että he pelkäävät rangaistusta ja toivovat palkintoa, niin olemme todella kurja joukko." Näihin ajatuksiin on hyvin helppo yhtyä.

Albert oli myös radikaali juutalainen, joka ei koskaan luopunut vakaumuksestaan eikä unohtanut, että kuului sorrettuun väestöryhmään.  Vuonna 1949 ilmestyneessä lehdessä, hän mm. kirjoittaa:

"Tekninen kehitys johtaa jatkuvasti työttömyyteen eikä työn rasittavuuden vähenemiseen. Voiton tavoittelu yhdessä kapitalistien välisen kilpailun kanssa johtaa pääoman epätasaiseen kerääntymiseen ja käyttöön, mikä aiheuttaa yhä pahempia lamakausia. Rajoittamaton kilpailu johtaa työvoiman valtavaan tuhlaukseen ja tuhoaa yksilöiden sosiaalisen tietoisuuden.

Yksilöiden tuhoamisen pidän kapitalismin suurimpana syntinä. siitä kärsii koko opetusjärjestelmämme. Liioitellut kilpailuasenteet syötetään opiskelijoille, jotka opetetaan palvomaan menestystä tulevalle uralle valmistauduttuaan. Olen vakuuttunut että on vain yksi keino välttää nämä vakavat haitat. Se on sosialistinen talousjärjestelmä, johon liittyy yhteiskunnallisiin päämääriin suuntautuva koulujärjestelmä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Russell tribunalen, pidin luokiossa siitä ruotsinkielen tunnilla lyhyen esityksen. Minä niiin tykkään Russellista, Sartresta ja Einsteinista. Upeita kaikki ja rauhan asialla ovat olleet.

Hyllyssä kaikkien näiden herrojen kirjoja. Russellin elämäkertateokset lainasin aikanaan kirjastosta.

Mielenkiintoinen historiallinen trilleri on The Einstein girl, kirjoittaja Philip Sington. 2010 julkaistu. Siinäkin on jotain mikä perustuu Einsteinin elämään. Ensimmäinen avioliitto ja lapset, jotka eivät ole aivan tavallisia ja perheen musikaalisuus, myös Hitlerin saksan kauhutekoja, ihmiskokeita. Suosittelen.

Pitkään matikkaan kuului suhteellisuusteoria, mutta enpä muista siitä oikeastaan mitään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Paras ja täydellisin elämäkerta Einsteinista on mielestäni saksalaisen Albrecht Fölsingin kirjoittama vuodelta 1993. Kaikki yli 700-sivua suomeksi kääntänyt Seppo Hyrkäs, joka on tehnyt siinä varsinaisen miehen työn. Paikoin teksti on ollut hyvinkin vaikeaa kääntää, luulen ainakin?

Minullekin Bertrand Russell on ollut läheinen monestakin syystä, eikä vähiten siksi, että muonipuolisuudessa ja jopa räväkkyydessä hän jätti jälkeensä monet vain kammareissaan puurtavat filosofit. Rauhanmarsseilta on jäänyt kivoja kuvia verkkokalvolleni kun Russell vielä vanhana miehenäkin marssi etunenässä Lontoon kaduilla.

Einsteinista Russell on sanonut omassa kirjassaan, että "parhaimmilla tiedemiehillä on erityinen kyky tehdä voimakas vaikutus, mikä johtuu mahtavan älyn yhtymisestä lapsenomaiseen yksinkertaisuuteen. Yksinkertaisuudella en suinkaan tarkoita nokkeluuden puutetta. Tarkoitan ajattelutapaa, joka ei ota lukuun persoonaa eikä niitä maallisia etuja ja haittoja, joita tietystä tehtävästä tai käsityksestä voi koitua. Einstein on tämän laadun suurin esimerkki".

Yksi hieno ajatus Russelilta on mielestäni tämä: "Meidän on luovuttava ajatuksesta, että ylevillä asioilla on ylevät syyt, älyperäisillä asioilla älyperäiset syyt tai että järjestys ilman taivaallista poliisia on mahdoton."

Tuosta Albertin naisjutuista minulla on vielä mielenkiintoista kirjoitettavaa, mutta nyt tähän en ehdi sitä kirjoittaa. Myöhemmin palaan asiaan:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaija kiva, jos kirjoitat blogin Einsteinin naisista. Niitä taitaa olla useita.

Tammisaaren hyllystä löytyy Einstein a life in science: Michael White & John Gribbin. No tässä teoksessa esitellään hänen tieteellisiä töitään, jotka ovat joidenkin käsitysten mukaan ainoa tie ymmärtää maailmaa. Elämäkerta tämäkin.

Naisiakin hiukan. Yksi oli Anna Schmid. Myös Julia Nigglistä oli kiinnostunut. Miksiköhön meni naimisiin, kun jo lapsuudessaa oli osoittanut olevansa itsenäinen ajattelija? Taisi Mileva olla myös tiedenainen, jossa oli jotakin alkuun hiukan enemmän kuin muissa?

Kaija, hyökkäsin suoraan kirjoittamaan omiani. Tuntuu nyt arrogantilta käytökseltä. Minäkin pidin kovasti siitä mitä kirjoitit. Harkittua, punnittua, ajateltua, kiitos kovasti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #13

Voi Irja, en koskaan edes ajattelisi sinun missään olosuhteissa "hyökkäävän", vaan käyttäydyt ja kirjoitat aina niin korrektisti, fiksusti ja hyvin... kiitos kaunis kommentistasi.

Markku Ollikainen

Lainaus... Yksi hieno ajatus Russellilta on mielestäni tämä: "Meidän on luovuttava ajatuksesta, että ylevillä asioilla on ylevät syyt, älyperäisillä asioilla älyperäiset syyt tai että järjestys ilman taivaallista poliisia on mahdoton."

Russellin ajatus on huono, ei hieno. Sille on syynsä.

Hänen elämäänsä varjosti oman perheen menettäminen lapsena. Omien vanhempien puute saa helposti aikaan ateistin, koska vanhemmat edustavat Jumalaa. Siellä missä vanhemmuus ei toimi ateistinen kehitys saa valtaa.
Hänet kasvattaneet voivat myös katsoa peiliin. Lapsena koettu karu kuriote antaa Jumalasta kuvan taivaallisena poliisina.

Bertrand Russellia käy sääli.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Russell oli merkitävä henkilö juuri siksi, että oli myös pasifisti. Mistä se saa juurensa? Perheellä ei lie sen asian kanssa tekemistä, vaan ehkä ihmisluonteen ymmärtämisellä ennemminkin.

En tiedä pitäisikö sääliä edes näin jälkikäteen.

Englantilainen ysväväni sanoi kerran olevansa agnostikko. Hän ei siis kieltänyt eikä myöntänyt Jumalan olemassaoloa. Hän kuoli hiljattain ja olen menossa Lontooseen viettämään hänen muistojuhlaansa ystävien kanssa. Hän antoin maalliset jäännöksensä tieteelle. Siihen olenmyös valmis.

Kiinnostaisikin tietää kumpi ateismin muoto mielestäsi oli Russelin tapauksessa kyse, kun ateismi voidaan jakaa positiiviseen ateismiin, jossa kielletään jumalien olemassaolo, ja negatiiviseen ateismiin, joka on uskon puutetta jumalien olemassaoloon, mutta josta puuttuu jumalien olemassaolon nimenomainen kieltäminen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Minulla on kyllä myös käsitys ettei Russell ollut mikään säälittävä ihminen, vaan voi sanoa jopa iloluontoinen henkevä tyylin taituri, älykäs ja jopa huumorintajuinen, etevä matemaatikko, filosofi ja nerokas tiedemies. Tulikohan kaikki hyvä jo mainittua?

Suhde uskontoon oli hänellä lähinnä ateistinen ja kuten hän filosofian kirjassaan toteaa:

"Kun luovumme käyttämästä omaa järkeämme ja tyydymme luottamaan auktoriteettiin,
meidän huolillamme ei ole loppua. Minkä auktoriteetin valitsemme? Vanhan testamentin? Uuden testamentin? Koraanin? Käytännössä ihmiset valitsevat tavallisesti sen yhteisön pyhän kirjan, jonka keskuudessa he ovat syntyneet, ja tästä kirjasta he valitsevat ne kohdat, jotka heitä itseään miellyttävät, ja jättävät muut syrjään. Oli aika, jolloin Raamatun tärkein kohta kuului seuraavasti: "Et saa antaa noiden elää." Nykyajan ihmiset sivuuttavat mikäli mahdollista tämän kohdan hiljaisuudella.. Jos olemme valinneet itsellemme pyhän kirjan, valitsemme edelleen totuudeksi ne kohdat, jotka ovat sopusoinnussa omien ennakkoluulojemme kanssa."

Markku Ollikainen Vastaus kommenttiin #26

Sanotaan, että klovnit ovat maailman surullisimpia ihmisiä. Hauskuus toimii naamiona, hupailu peittää onnellisuuden puutetta. Siitä puhe mistä puute.
Ihmisen puheita ja tekoja pitää aina tarkastella häntä muovanneen lapsuuden ja nuoruuden taustaa vasten.

Oman järjen nostaminen auktoriteetiksi lienee pahinta mahdollista auktoriteettiuskoa. Tässä Russellin tilanteessa omat ennakkoluulot pääsivät eniten ohjaamaan ajattelua. Hän valitsi muiden ajatusten sijaan omat ennakkoluulonsa totuudeksi.

Entinen neuvostoateismi taisteli rauhan puolesta, jopa niin antaumuksella, ettei jäänyt kiveä kiven päälle. Nietzschen henkiset perilliset ovat aina saaneet aikaan suuria vahinkoja nostaessaan itsensä jumalan asemaan määrittämään moraalia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #39

Markku: "Sanotaan, että klovnit ovat maailman surullisimpia ihmisiä."

Näinhän sitä sanotaan ja lienee monien klovnien kohdalla myös totta.

Russellin kohdalla en nyt olisi siitä ollenkaan varma? Hän oli lähinnä henkevä ajattelija, joka pysyi kuitenkin hyvin realistisessa maailmassa.

"Moraalisesti ihminen on enkelin ja paholaisen harvinainen sekoitus" sanoi hän jossain artikkelissaan ja siinä lienee vinha perä.

Ei ihmistä "pelasta" edes ns. uskovaisuus, kuten ymmärrän sinun tarkoittavan? Pidän varsin viisaana kommenttina tätä filosofi Blaice Pascalin toteamusta, jonka historia on monta kertaa todistanut oikeaksi... myös meidän aikanamme. Syyria, Ukraina, Irak ym.

"Ihmiset eivät koskaan tee pahaa niin perusteellisesti ja iloisesti kuin silloin, kun he tekevät sen uskonnollisesta vakaumuksesta."

Samaa asiaa on käsitellyt myös amerikkalainen fyysikko, Nobelin saanut Steven Weinberg: "Uskonto loukkaa ihmisen arvokkuutta. Joko sen kanssa tai ilman sitä hyvät ihmiset tekevät hyviä asioita ja pahat ihmiset pahoja asioita. Mutta jotta hyvä ihminen tekisi pahoja asioita, siihen tarvitaan uskonto."

Markku Ollikainen Vastaus kommenttiin #40

Russell oli varmasti älykäs ihminen. Hänen kirjoituksistaan kuitenkin huokuvat ne vammat, jotka syntyivät hänet lapsuutensa kokemusmaailman kautta. Viittaan vain aikaisempaan kommenttiini.

Kommentti enkelin ja paholaisen sekoituksesta kertoo, jokaisen kristitynkin kokemuksen: ihminen on Jumalan hyväksi luoma, mutta paholaisen pahaksi riivaama. Tilanteen parantamiseksi tarvitaan siis enemmän Jumalaa, ja vähemmän paholaista.

Blaice Pascal oli kristitty. Hän koki saavansa pelastuksen uskonsa kautta. Hän oli matemaatikko, joka näkyi hänen ajattelussaan.
Esimerkiksi hän näki kuoleman jälkeen vain 2 mahdollisuutta: joko jotakin on tai sitten ei ole. Hän päätti olettaa, että Jumala on. Miksi?
Siksi, että jos Jumala on, ja hän elää vastuullisesti suhteessa tähän uskoonsa, hän on voittanut kaiken, mutta vaikkei olisikaan, kukaan ei syyttäisi hänen olleen väärässä.

Steven Weinberg on juutalaisesta lähtökohdastaan katsellen oikeassa. Hänen on ollut vaikea ymmärtää periaatteessa kristityn Amerikan orjuutta. Tietämättömyys Raamatun kokonaisilmoituksesta, kreikkalaisen rationalismin yksilökeskeisen järkeilyn seurauksena kultin kaltaiseksi osatotuuden maailmaksi muodostunut aika ansaitsee tietysti tulla arvioiduksi.
Tietämättömyys syynä toisaalta kertoo siitä, että todellista Raamattu-uskoa oli liian vähän ja ihmisen muista lähteistä saatua mutu-uskontoa liikaa. Ongelman ratkaisu ei olekaan heittää Raamattu pois, vaan paneutua siihen paremmin.

Useimmiten modernin ihmisen kokemus arvonsa loukkaantumisesta johtuu kuitenkin siitä, että uskonto, varsinkin Raamattuun perustuva usko näet tekee sen, mitä oman totuutensa pikkujumalaksi itsensä korottanut ihminen ei halua kuulla: kertoo hänelle absoluuttisen totuuden, johon ko. ihmisen pitäisi sovittaa itsensä. Tällainen tietysti "loukkaa" ihmisen itsetietoista "arvokkuutta".

Uskonnosta puhuttaessa onkin hyvä tiedostaa, että kaikilla ihmisillä on uskonto. Jokainen näet uskoo jotakin maailmasta, Jumalasta, ihmisestä, elämästä, kuolemasta jne. Ja elää tuohon uskoonsa perustuen.
Mahdolliset muodot tai niiden puuttuminen ovat asia erikseen.

Monen länsimaisenkin usko on tätä nykyä kreikkalaisen monijumalaisuuden juurille syntynyttä yksilökeskeisyyttä, ja intialaisen uskonnollisuuden vahvistamaa "olen elämänäni jumala" -uskoa.

Maailman kokonaisuskonnollisuuden piirissä, ateistiset(Jumalaa vastustavat, ainakin olemassaolon kieltävät) uskonnot(Neuvostoliitto, Kiina, Albania, Kambodia jne) ovat saaneet eniten tuhoa aikaan.
Hyvänä kakkosena tulevat Intian kulttuuripiirin uskonnot hindulaisuus ja buddhalaisuus, joiden piirissä ihmisen arvo on usein vielä pahemmin hakusessa kuin Amerikan orjuuden piirissä - nykyäänkin. Intian kastilaitos on hyvä esimerkki uskonnolla hallinnoidusta orjuudesta.
Islamilaisen maailman keskellä aiemmin mainittu orjuus, jos muutkin yhteiskunnan ongelmat ovat samoin todellisuutta tänäkin päivänä. Esimerkiksi Pakistanissa ihmisoikeustilanne on katastrofaalinen.

Ehdotankin, että eri tavoin Jumala-tuntemisen keskenkasvuisuuteen perustuvien ongelmien hoidoksi määrätään, ei uskonnon poistoa, vaan lisää asian oikeaan ymmärtämiseen ja siksi myös toimintaan johtavaa tiedon ja viisauden lisäämistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #42

"Ehdotankin, että eri tavoin Jumala-tuntemisen keskenkasvuisuuteen perustuvien ongelmien hoidoksi määrätään, ei uskonnon poistoa, vaan lisää asian oikeaan ymmärtämiseen ja siksi myös toimintaan johtavaa tiedon ja viisauden lisäämistä."

Mielenkiintoinen kommentti Markku. Kiitos siitä. Itse olen agnostikko, joten varsinaista Jumala-tuntemista en katsoisi niin tärkeäksi, kuin yleensä kaikkien uskontojen läpikäymistä ja haluaisin ehdottomasti enemmän filosofian opetusta kouluihin.

Tässä hengessä:

"Elämä" näin kuuluu viisas kreikkalainen mietelause, "on luonnon lahja, mutta kauniin elämän lahjoittaa viisaus."

Voisimmeko muuta toivoa?

Markku Ollikainen Vastaus kommenttiin #44

Einsteinin, jos monen muunkin juutalaisen menestyksen salaisuus on ollut hänen juutalaisessa taustassaan.
Juutalaisuuden piirissä tiedon ja viisauden hankkiminen luomakunnasta ja sen Tekijästä oli ihmisen velvollisuus hänelle elämän antanutta Luoja Jumalaa kohtaan.

Raamatussa olevan Sananlaskujen kirjan 8 ensimmäistä lukua kertovat tämän Jumalan tarkoittaman prosessin vaiheista. Tietoa ja viisautta hankkien, elämän sudenkuoppia varoen, pääsee tuntemaan viisauden Persoonana, viisauden persoonallisen alkulähteen.

Agnostikon tila kertoo tämän matkan olevan vielä kesken.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #45

Sananlaskut on mahtava luku. Samoin Psalmit.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #45

"Agnostikon tila kertoo tämän matkan olevan vielä kesken."

Varmaankin on niin ja ymmärrän myös hyvin minulle tärkeän vanhan ja vakavasti sairaan sotaveteraanin haluaman muistovärssyn sisällön, jonka hän halusi valita yhdessä minun kanssani. Me molemmat pidimme kovasti Omar Khaijamin nelisäkeisistä runoista ja muistan aina kuinka vuonna 1988 istuimme hänen kotonaan lukemassa Omarin runoja. Tähän hän päätyi ja minustakin se oli hieno. Kuukausi tämän valinnan jälkeen se oli painettuna kuolinilmoitukseen.

"Nyt tomun maasta tästä eroan,
joka majaa antoi ajan hahtuvan.
Jok´ainut arvoitus jää ratkaisutta:
tuhansin kysymyksin hautaan vajoan."

Voisin ihan kuvitella, että myöskin Einstein olisi tästä tykännyt?

Nuorena Albert kirjoitti: "Lukiessani huomasin pian, että suuri osa Raamatun kertomuksista oli varmasti vääriä. Tästä oli seurauksena vapaan ajattelun orgiat, joihin liittyi havainto että valtio johtaa valheillaan nuorisoa tahallaan harhaan. Tämä oli murskaava havainto. Se oli kokemus, josta kasvoi epäilys kaikkia auktoriteetteja kohtaan ja kaikkia yhteiskuntaryhmien vakuutteluja kohtaan."

Markku Ollikainen Vastaus kommenttiin #47

Nuori ja kokematon Albert ratkaisi Raamatun ongelmat kovin keveästi. Jumalan sijaan auktoriteetiksi noussut valistusajan valtio osoittautui myös huijariksi.
Albert joutui kokemuksensa kautta epäilys-ansaan ennen mahdollisuutta tuntea hyvä ja luotettava Jumala. Aktiivinen ajattelu ilman kokemusta johtaa tähän tilaan.

Epäilys kaikkia auktoriteettaja kohtaan tarkoittaa epäilystä myös Jumalaa kohtaan. Jo muinaisuudesta asti tämä on ollut paholaisen, ex-enkelin elämäntehtävä. Ensimmäisestä epäilystä ja sen seurauksista kertoo ensimmäinen Mooseksen kirja 3.luku.

Sotaveteraanikaan, ilmeisesti samoin kovien kokemustensa ja niistä johtuvien epäilysten takia, ei päässyt ratkaisuihin asti maailmaa vaivaavien pahuusongelmien suhteen.

Maailman pahuus saa näet myös maailman Luojan tuntumaan pahalta. Tämä on gnostilainen johtopäätös maailman tilasta. Jumalan hyväksi luomassa maailmassa pahuudesta kannattaa kuitenkin syyttää Jumalaa vastaan kapinaan noussutta henkimaailmaa, paholaista joukkoineen. Heidän ideansa ihmisten mielissä saavat aikaan tuhoisia puheita ja tekoja.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #48

"Sotaveteraanikaan, ilmeisesti samoin kovien kokemustensa ja niistä johtuvien epäilysten takia, ei päässyt ratkaisuihin asti maailmaa vaivaavien pahuusongelmien suhteen"

Niin, muistan myös hyvin kuinka hän katsoi saaneensa sodan jälkeen kuluneet vuodet ylimääräiseksi lahjaksi, kun niin monet hänen joukkueensa jäsenet ja ystävät ympäriltä kuolivat. Toinen hieno "oppi" minulle oli hänen suhtautumisensa venäläisiin sotilaisiin. Se oli kunnioittava, koska hänen mielestään myöskin venäläiset olivat uhreja kuten hekin... Näinhän se tietysti oli, mutta sotaveteraanilta upea ajatus, vaikka hän nuorena opiskelijana oli nähnyt niin paljon pahaa ja kärsimystä, jota on ja oli vaikea ymmärtää.

Kiitos kommentista Markku.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tämä sai mietteliääksi.

Einstein: ".... miksi niin monet ihmiset ihailevat minua, vaikka juuri kukaan ei minua ymmärrä...."

Tuli itsetutkistelun paikka. Taisi tulla esiin alemmuudentuntoinen pikku Jorma. Huoneen seinällä on kolmisenkymmentä vuotta ollut se Einsteinin kuva, jossa hän näyttää kieltä. Mitä sillä loppujen lopuksi yritän sanoa?

--

Einstein: "Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään."

Osapuilleen sama asia on sanottu toisin sanoin: Kaikki maailman suuret vääryydet perustuvat enemmistön välinpitämättömyyteen.

Hieno blogi, Kaija!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kehuista Jorma, aina ne ilahduttavat mutta myöskin yllättävät, joten taitaa minullakin tulla siinä aina päälimäisenä esiin pikku Kaija kaikkine alemmuudentuntoineen.

Tuo Albertin kielikuvan kuvasin tänne blogiin mukaan Bernin museosta ostamastani jääkaappimagneetista. Saatkohan omalla koneellasi kolmatta kuvaa näkyviin?

Saksassa ja Sveitsissä kiinnittää hyvin huomiota kuinka rakastettu Einstein siellä on edelleen, kun kaikkialla myydään postikortteja ja teepaitoja ym. hänen kuvallaan varustettuna. Toki melkein aina on mukana myös joku viisas mietelause ja se on hyvä, niitä ei koskaan ole liikaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

Katsopas vaan, en huomannut että kuvan takana on muita.

Jos nyt oikein muistan niin ko kuvalla voitettiin 50-60- luvulla sanomalehtien kuvakilpailu.
Kuva syntyi siten, että joku lehtimies oli kameroineen zoomailemassa Einsteiniä. Kuvaaja oli kyllästynyt iänikuisiin tavallisiin kasvokuviin ja kehotti Einsteiniä ilmehtimään.

Nykyään se on mielestäni kärsinyt inflaation. Pari kertaa olen kuvan nähnyt Einsteiniä alentavassa yhteydessä, joita hän tuskin itse hyväksyisi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä taitaisi Einstein tykätä tästäkään yksityisen kirjeensä julkitulosta, joka myytiin taannoin Christien huutokauppaan New Yorkiin. Siinä Einstein esittää kesällä 1914 puolisolleen Mileva Maricille ehdot avioliiton jatkumiselle:

"A. Sinun on huolehdittava, että vaatteeni ovat puhtaat ja silitetyt.

B. Luovut kaikesta henkilökohtaisesta kanssakäymisestä kanssani lukuun ottamatta tilaisuuksia, jossa joudumme osallistumaan yhdessä. Sinun on poistuttava heti ja kyselemättä makuuhuoneestani tai työhuoneestani, kun minä käsken."

Albert oli tuolloin 35-vuotias ja Mileva Maric nelissäkymmenissä. Pariskunta muutti erilleen myöhemmin samana vuonna ja erosi 1919. (Nähtävästi avioriidat olivat yhtä ikäviä ja raastavia kuin muissakin tavallisissa perheissä)

Muutamaa kuukautta myöhemmin Einstein nai serkkunsa Elsa Einstein Löwenthalin, jolle hän oli jo 1913 kertonut eräässä kirjeessä: "Kohtelen vaimoani kuin palkattua apulaista, mutta en voi kuitenkaan antaa hänelle potkuja." (New York Times)

Lukiessani Albertin elämäntarinoita, niin olen tullut siihen johtopäätökseen, ettei hänen toinenkaan avioliittonsa ollut onnellinen ja joissakin lauseissa hän on sen tuonut myös selvästi esille.

Kuten yleensä suurilla persoonilla lienee heillä usein vaikeuksia liian kiinteissä ihmissuhteissa, jotka vievät yksinkertaisesti liikaa voimia ja energiaa heidän muista vaativista, suurista ajatuksistaan.
Kuten filosofi Schopenhauerkin on sanonut tunnetussa lauseessaan: "Obit anus, abit onus"
(Eukko kuoli, taakka lähti:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lohdutukseksi kaikille tänäkin keväänä reputtaneille voin lohduttaa, että huoli pois, teistä voi silti tulla uusia einsteineja:)

Einsteinilla ei ollut päästötodistusta, eikä hän voinut päästä yliopistoon. Sen sijaan Zürichissä sijaitseva Eidgenösissche technische hochschule eli ETH, oli paras teknillinen korkeakoulu Saksan ulkopuolella joka oli valmis hänet hyväksymään, jos hän vain läpäisee pääsytutkinnon. Hän reputti surkeasti. Hän epäonnistui ranskassa, englannissa ja eläin-ja kasvitieteessä, mutta matematiikassa hänellä oli loistavat tiedot!

Kursitusten jälkeen Albert saa Aaraussa 1896 saa päästötodistuksen ja selviää nyt myös sisäänpääsytutkinnosta toisella yrittämällä. Opettajien lemmikki hän ei nähtävästi myöskään ollut, vaikkakin häntä pidettiin älykkäänä, joka tuskin koskaan kävi luennoilla, eikä puhutellut tarpeeksi opettajiaan herra professoriksi. Niin, nuoria kapinallisia oli jo silloin:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos Kaija hienosta kirjoituksesta jossa esität Einsteinin viisaita ajatuksia. Hän ei todellakaan ollut mikään fakki-idiotti vaan ymmärsi inhimillistäkin todellisuutta kokonaisvaltaisesti.
Neron kanssa eläminen vaatii kykyä suhtautua siihen, että ajatustyö vie valtaosan ajasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Margareta nätistä kommentistasi. Kyllä vain, neron tai jonkun muun suuren taiteilijan kanssa eläminen olisi niin haastavaa, että itse en siihen uskaltautuisi koskaan jo yksinkertaisesti puhtaasta itsesuojeluvaistosta.

Toivoisinkin muuten, että jos joku on lukenut tai kuullut hyvän ajatuksen Albertilta, niin toisi sen myös tänne meidän kaikkien luettavaksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Einstein on myös nykyaikaisen pasifismin uranuurtaja, hän kirjoitti auki sotien ja sotiin varustautumisen mielettömyyden ja korosti kansainvälisen yhteistyön merkitystä rauhan ylläpidolle.

http://www.timovirtala.net/archives/1126

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta linkistä Juho! Tämä puhutteli minua erikoisesti ja jäin miettimään kuinkahan tuo maailmanhallitus toimisi oikeassa elämässä?

"Sodan jälkeen hän julisti tavoitteenaan olevan sotien täydellinen lopettaminen. The New York Timesin haastattelussa 15.9.1945 hän totesi, että “kulttuuri ja ihmisrotu voidaan pelastaa ainoastaan luomalla maailmanhallitus, jonka lait takaavat kansakuntien turvallisuuden. Uudet sodat ovat väistämättömiä niin kauan kuin itsenäiset valtiota jatkavat varusteluaan ja pitävät varustelun salassa.”

Einsteinin julisti, että vain maailmanhallituksella tulisi olla oikeus aseiden käyttöön, ydinaseet mukaan lukien."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Muistaakseni tuo kaavailu maailmanhallituksesta liittyi (silloiseen) vasta perustettavana olevaan Yhdistyneisiin Kansakuntiin ja Einsteinin oletukseen sen potentiaalista edistää ja ylläpitää rauhaa. YK:n perustamissopimus allekirjoitettiin vain kuukautta tuon haastattelun jälkeen Kansainliiton "raunioilla".

Myöhemmin 50-luvulla Einsteinkin totesi YK:n mahdollisuudet rajallisiksi mm. voimakkaiden kansallisten eturistiriitojen vuoksi - kuitenkaan hän ei missään vaiheessa luopunut Kantilaisesta "ikuisen rauhan" ideasta.

YK toimii edelleen useinkin vain periaatteessa rauhaaturvaavana elimenä, valitettavasti.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tulin kirjoittaneeksi federalismin hyvin lyhyen historian kirjoitukseni http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93534-vanki... puolessa välissä ja siinä on mm. linkki ensimmäiseen selkeästi federalistiseen Immanuel Kantin kirjoitukseen. Einstein ei käsittääkseni mitään uutta tuolla alueella keksinyt, mutta oli hyvä popularisoimaan vanhoja ajatuksia ja Einsteinin kautta minäkin federalismiin tutustuin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

Kiitos, mielenkiintoinen blogi. Eikä vähiten tämän kohdan tähden:)

"Miltä tuntuu olla vankilassa? Olematta rikollinen? Olin varsin outo lintu siellä enkä tainnut juuri päästä piireihin. Vähän niin kuin turisti. Oli se kuitenkin elämys ja muutamiin ihmisiin muodostui kohtuullisen syvä hetkellinen tuttavuus."

Erikoisella kiinnostuksella luin tuota osaa kirjoituksestasi, koska nuorempana ajattelin usein, että olisi mielenkiintoista ja avartavaa kokea kaksi normaali elämästä irti olevaa paikkaa ja havannoida miten ne ihmisiin vaikuttavat? Ja tietysti myös minuun itseeni. Toinen oli juuri vankila ja toinen mielisairaala.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #30

Vankityyppejä on paljon erilaisia ja mielipidevankina oli varsin helppo olla varsinkin, kun tiesi vapautumispäivän. Silloin en vielä ollut löytänyt federalismia tai voinut sanoa, että Einsteinkin oli samaa mieltä ja Amnesty adoptoi mielipidevangeikseen vain pitkän rangaistuksen saaneita, mutta minähän olin jonkinlainen julkkis siellä jo kahden viikon päästä.

Mielisairaalassa en haluaisi käydä. Sam Fullerin Shokkikäytävä oli aika raju.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #31

Shokkikäytävää en ole nähnyt, mutta Yksi lensi yli käenpesän" oli mielestäni aivan fantastinen elokuva. Se onkin niitä harvoja elokuvia jotka olen jaksanut katsoa ainakin jo viisi kertaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Olen vieraillut sekä Kakolassa että Kupittaalla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #33

Kupittaa ei taida olla niin kuuluisa, mutta ainakin vanhempien turkulaisten keskuudessa se on synonyymi paikalliselle mielisairaalalle, jonka tarkempaa sijaintia ainakaan minä en tiedä vaikka olen syntynyt Heidekenillä ja asunut melkein 50 vuotta Turussa. Niitä sairaalarakennuksia on siellä aika monta.

Kakolanmäki taas on tutumpi. Siellä on kolme erillistä vankilarakennusta. Punatiilinen lääninvankila oli se, jossa vietin kuukauden. Kaupungin vankila on se kivilinna, joka on rakennettu paikallisesta kivestä, kakoliitista ja joka ulkonäöltään tunnetaan parhaiten. Vankimielisairaala on pienin ja aika vaatimattoman näköinen eikä sinne päässyt muutama vuosi sitten järjestetyllä "turistikierroksella". Kaikki tyhjiä nykyään ja uusi vankila on nyt Saramäessä. Siitä Kakolanmäestä tulee usein mieleen Hurjan pojan koti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Mieleeni on jäänyt kun lapsena kävin Kakolan verstaalla, vartija avasi oven 15cm kokoisella takorauta-avaimella.
Minäkin olen syntynyt Heidekenillä.
Kupittaan puisto kävi lapsuudessani tutuksi kun mummo vei vossikalla sinne ruokkimaan lintuja. Edellä tarkoitin sitä mielisairaala.

Markku Ollikainen

Maailmanhallitus -ajattelu kuuluu kehityksiin, jossa ihminen yhteisöineen nousee absoluuttiseksi auktoriteetiksi Jumalan sijaan.

Persian absoluuttinen yksinvaltius 2500 vuotta sitten, ja monet muutkin vastaavat kokemukset/kokeilut kertovat näistä pyrkimyksistä.
Filosofista taustaa tälle ajattelulle synnytti aikanaan esimerkiksi Platon. Hän kuvaa kirjassaan Valtio eliitin johtamaan "kastilaitokseen" perustuvaa mallia.
Pohjois-Korea lienee modernin maailman kehittynein malli tästä eliitin absoluuttisesti johtamasta hallituksesta.

Raamattu kertoo haaveillusta/tulevasta maailmanhallituksesta ikävässä mielessä. Ihmisten saatua aikaan ainakin jollakin tapaa kokonaisvaltaisen systeemin, jolla pitäisi turvata rauha yms, sen johtoon astuu paha ihminen.

Hän säätää ihmisten elämää järjestykseen ja kuuliaisuuteen esimerkiksi elektroniseen rahaan perustuvin systeemein. Kaupungistumisen kehityttyä jo melko pitkälle, ja ihmisten luovuttua omasta viljelysmaasta so ruoanhankkimismahdollisuudestaan, tämä ihmisten elämän koordinointi-idea otettaneen käyttöön. Ovathan kaupungit helposti varsin rauhattomia paikkoja.

Kaikille lienee jo tuttu luku 666. Tämä sama numerokoodi löytyykin jo esimerkiksi tuotteiden viivakoodista. Kaksi ohutta viivaa koodin alussa, keskellä ja lopussa merkitsevät kuutosta.

Ihmisille osallistuminen tähän systeemiin tarkoittaa elektronisen tunnistimen ottamista ihon alle käteen tai otsaan. Näitä laitteita on jo runsaasti käytössä varsinkin eläimissä, mutta jo ihmisissäkin. On ajan kysymys, kun aika nähdään kypsäksi niiden laajempaan käyttöönottoon.

Amerikkalainen psykologian ammattilainen on tehnyt helppolukuisen kirjan ihmisistä vailla omaatuntoa. The Sociopath Next Door kertoo niistä ihmisistä, jotka ilman tunnontuskia pystyvät etenemään urallaan jopa maailmanhallituksen johtajiksi.
Heitä on amerikkalaisissa noin 4% väestöstä. Amerikkalaisten yritysten johtajista tätä lajia löytyi jopa 40%. Stalinit ja hitlerit eivät siis ole sukupuuttoon kuolemassa oleva laji.

Tässä valossa maailmanhallitus on kyseenalainen kokeilu. Einstein taisi tehdä tässä saman virheen kuin atomipommi-ehdotuksessaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juuri muutama päivää sitten totesimme ystävättäreni kanssa, että ei aikoihin olla kuultu käytettävän koko pasifismin käsitettä edes.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, kuukausi sitten kirjoitin aseistakieltäytymisen eettisyydestä.

Rauhanliike ei muuten kyllä ole muodissa,,,

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Einstein sanoi myös näin osuvasti: "Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä - universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma." ;D

Loput maan mainiot Einsteinin lohkaisut tuolta http://fi.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tulee tuollaisesta suuruudesta ja neroudesta niin pienen pienen ihmisen olo.

Tässäkin lie oikeassa: "En tiedä, millä aseilla kolmas maailmansota soditaan, mutta neljäs maailmansota tullaan sotimaan kepeillä ja kivillä."

Pelottava kyky nähdä ihmisen sisimpään ja tuhovoimaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kivet lentävät ja autonrenkaat palavat...
Kerro missä ihmisen tuhotyöt ei näy.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Jari hienosta linkistä! Tuo oli juuri sitä mitä kaipasinkin.

minnam ahonen

Näitä sitaatteja on myös englanninkielisinä runsaasti (kun googlaa).

Tällä sivulla on esim. kuvitettuja sitaatti-huoneentauluja. jokainen voi poimia omiin tarpeisiinsa osuvimmat.
http://graphicsheat.com/albert-einstein-quotes/

Tässä on mielestäni aika hieno kooste slaideina.
https://www.youtube.com/watch?v=oY4kRWgZFBw

PS. Taidanpa katsoa paremmalla ajalla dokumentin, jota tuubi ehdotti.
https://www.youtube.com/watch?v=HZ_W3EAfp6I

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Katsoin läpi nämä kuvitetut sitaatti-huoneentaulut ja lähes kaikki olivat minulle niin tutun oloisia mm. matkoilla nähdyissä postikorteissa. Hieno sarja samassa paikassa! Kaunis kiitos.

Tosin yhden näistä olen nähnyt niinkin erikoisessa paikassa, kuin Amsterdamin lähellä olevassa Keukenhofin tulppaanipellossa, jossa Einstein oli kivipylvääseen hakattu hienoine teksteineen.
Vahinko, että minä olen kuvattu sen pylvään vieressä, joten en halunnut sitä tänne blogini kuvien joukkoon laittaa:)

Kiitos linkeistä, niistä on minulle vielä paljon iloa ja toivon mukaan muillekin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vahinko, että en ole Keukenhofissa käydessä huomannut tuota kivipylvästä. Sinne pitää päästä jo tuon takia joskus uudelleen. Upea elämys ja ideoiden lähde.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mä olen pasifismin tuntematon banalisoija. Perustettiin takavuosina kalastusalan tuotemerkki ja firma, ja yritettiin keksiä kalankesytysvälineillemme johdonmukainen kategorisointi. Paremmista tuli kapteenit, keskitasoisista kersantit ja onkivehkeistä pasifisteja.

Minusta pasifistissa oli paras hinta-laatu-suhde.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jotkut Albert Einsteinin rauhaa ja politiikkaa koskevat ajatukset ovat kuolemattomia.

Fyysikkona hän tuli tietenkin sanoneeksi sellaistakin, jota täytyy pitää vanhentuneena.

Hän katsoi, että eron tekeminen menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä on vain sitkeä illuusio. Enpä usko.

Toinen suuri ajattelija Lauri Viita omaksui suhteellisuusteorian maailmankuvan jo varhain ja kirjoitti:

"Hän kulkee, kunnes kääntää pään
ja katsoo taakse, toteaa:
ei liiku kauramaa."

Liikkuu se.

Palaan tähän asiaan, kun tulee aika tehdä blogiavaus Lee Smolinin kirjasta Time Reborn.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Odotan kiinnostuksella. Aikakäsityksestä keskusteltiin aikoinaan melko paljon. En ole huomannut,että olisi tänä päivänä kovin trendikäs teema. Tosin en ole enää juuri seurannut akateemista keskustelua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jari-Pekka:"Palaan tähän asiaan, kun tulee aika tehdä blogiavaus Lee Smolinin kirjasta Time Reborn."

Minäkin odotan sitä kiinnostuneena. Lee Smolin on mielenkiintoinen kosmologi, joka mm. oletti, että mustat aukot luovat jatkuvasti uusia kaikkeuksia, jos en ihan väärin muista?

Toinen tähtieteen mustien aukkojen selittäjä Stephen Hawking olisi myös kirjoituksen arvoinen ja kiinnostava persoona, jos hänestä vain joku viitsisi tehdä kansantajuisen blogin..

Ei näitä Venäjä-Krimi-Ukraina-EU-vaalit-Nato ym. jaksaisi koko ajan miettiä. Nyt tarvitaan välillä jotain muutakin aivovoimistelua ja niiden nystyröiden motivointia:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jari Rajalan antamasta linkistä löysin vielä nämä minua erityisesti puhuttelevat lausahdukset"

""On kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä."

"Pöytä, tuoli, hedelmäkulho ja viulu; mitä muuta ihminen tarvitsee ollakseen onnellinen?"

"Sotasankaruus, sokea väkivalta ja kaikki se vastenmielinen roska, joka kulkee isänmaallisuuden nimessä - kuinka paljon niitä vihaankaan!"

Näin Albert Einstein.

Toivotankin tässä samalla teille kaikille mukavaa ja rauhallista Pääsiäistä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tässäpä hauska lisä tähän Einstein keskusteluun: Jos Einstein olisi tavannut Väinämöisen, olisi Väinämöinen saattanut todeta: ”Sinä kyllä tiedät suhteellisuusteorian, mutta kerropa minulle atomipommin ja ydinvoiman syntysanat ja millainen niiden luonto on? Ne eivät ole koskaan täydellisesti ihmisen hallittavissa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ai että Einstein muka "mullisti tieteellisen maailmankuvan"?

Normaalioloissa ei suhteellisuusteorian vaikutuksia huomaa.

Eivät ihmiset tiedä, että ydinreaktiossa eivät nukleonit muutu energiaksi vaan niiden sidosenergiat.

Einstein ei ollut kvanttimekaniikan kehittäjä.

Mitä Einstein oikein "mullisti"?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt minun piti huutaa apuun ystäväni Jouko R, jotta ei Albert-raukkaa liikaa vähäteltäisi.

"- ei tuo Lauri G ihan väärässä ole kaikissa väitteissään ja erityisesti Einstein kiisteli kvanttimekaniikan sisällöstä ( " Jumala ei heitä noppaa " ), mutta

- luulisi Laurinkin " normaaleihin oloihin " kuuluvan GPS-laitteet. Jos satelliittien antamaa paikannusohjetta ei sekä suppean ( liike ) - että yleisen ( pienempi painovoimakenttä ylhäällä ) suhteellisuusteorian mukaan korjattaisi, heittäisi paikannus jo kymmenen kilometriä yhdessä vuorokaudessa maan pinnalla. Se, että esimerkiksi Cernin valtava ja Higgsin hiukkasenkin nyt löytänyt ympyräratainen hiukkaskiihdytin ei toimisi ilman suhteellisuusteorioita ja olisi siis miljardien eurojen hukkainvestointi, menisi kaiketi Laurin mielestä
huomaamatta

- Einstein osoitti myös ristiriidan Newtonin teorioiden ja Maxwellin sähkömagnetismin yhtälöiden välillä, jolloin valon nopeus piti lisätä Newtonin teorioihin mukaan

- Einstein poisti myös kokonaan pysyvän taustan ( siis esimerkiksi eetterin ) tarpeen eli kaikki liike on vain suhtellista jonkun nimettävän kohteen suhteen

- kun maallikko puhuu vaikkapa auringon vetovoimasta, niin Einstein esittää saman asian avaruuden kaareutumisena auringon ympärillä, joka luonnollisella tavalla " pakottaa " planeetat kulkemaan meidän mielestä suoraviivaisesta poikkeavilla radoillaan

- Einstein otti käyttöön neliulotteisen aika - tila avaruuden, jota opettajansa Heman Minkowski sitten kyllä kehitteli lisää

- koska tuo aikatekijä tuli mukaan Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian kenttäyhtälöihin, teki se mahdolliseksi mm. alkuräjähdyksen, mustien aukkojen ja nykyisen avaruuden laajenemisen selvittelyn matemaattisella tavalla

Epäilemättä olisi joku muu ( esim. Henri Poncare ) hiukan myöhemmin " keksinyt " suppean suhteellisuusteorian, mutta yleistä olisi ehkä saanut odottaa kauemmin ? Toisaalta, monissa tapauksissa, mm. avaruuslennoissa, pärjätään Newtonin yli 300 v vanhoilla opeilla vieläkin ihan hyvin. Kuitenkin vuonna 1919 julkisuudessa suurta kohua herättänyt valon taipuminen aurinkoa ohittaessaan, antaa Newtonin opeilla vain puolet yleisen suhteellisuusteorian laskelmista ja myös havaitusta arvosta.

Mutta siis tämän tyyppisiä asioita Einstein monen mielestä mullisti !?"

Jouko

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pankaahan poijaat paremmaksi kun olette Wapusta kunnialla selvinneet! :). Aikaa on odotella......

Toivotankin kaikille oikein mukavaa ja antoisaa Wappu-iloa!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ai että Einstein muka "mullisti tieteellisen ********maailmankuvan"****** ? Maailmankuva ei ole kokoelma tieteellisiä faktoja ...

Normaalioloissa ei suhteellisuusteorian vaikutuksia huomaa.

Eivät ihmiset tiedä, että ydinreaktiossa eivät nukleonit muutu energiaksi vaan niiden sidosenergiat.

Einstein ei ollut kvanttimekaniikan kehittäjä.

Mitä Einstein oikein "mullisti"

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #55

Eipä ollut ja kvanttiteorian isänä pidetään tanskalaista Niels Bohnia. Mutta, mutta olihan Albertilla nyt niin paljon muita ansioita, että voidaan sanoa hänen olleen merkittävä mies? Lienet Lauri erimieltä?

"Tiedetään, että suhteellisuusteoria heitti kaikki vanhat varmoina pidetyt asiat yli laidan ja toimi maailmankuvan perustana. Juuri se teki teorian luonteesta Albert Einsteinista tieteen isähahmon."

Minun, tosin vaatimattomasta näkövinkkelistäni katsoen voin sanoa, että hän "mullisti maailmankuvan" ja pitäydyn arvioissani lähinnä vain vetoamalla maailmalla arvostettuihin tiedemiehiin ja heidän sanomisiinsa.

Käyttäjän sepporantola kuva
Seppo Rantola

Oman aikansa maailmankuvan.

Onko tätä kaavaa E=mc2 vieläkään todistettu kokeellisesti oikeaksi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eräillä historian ikävimmillä kokeilla. Einsteinin kunniaksi on sanottava, että hän yritti estää niistä pari pahinta.

Lauri viitannee siihen, että samanikäinen kvanttimekaniikka on intuitiivisesti paljon kauempana arkiajattelusta kuin yleinen suhteellisuusteoria, joka on muuten sen kanssa ristiriidassa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tiede välillä huvittaa. Viime viikolla haastoin pubissa Esko Valtaojaa mustista aukosta. Mitä tarkoittaa "haastaa"? Haha:) Fakta-argumenteittain ei yhtään hemmetin mitään, mutta Esko Itse oli kirjoittanut aiheesta Hawkingin poikaa sivuten kolumin samoin epäilyksin, ja argementaatiolle oli tilaus. Mustaa aukkoa ei ehkä ole.

Maailmanlopun-tyyppinen tieteellinen diskurssi on ilman muuta mielenkiintoinen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kaija Kelhulle erityinen kiitos, -joskin noin kahden vuoden viiveellä valtavan hienotunteisesta ihailusta ja kunnioituksesta Albert Einsteinia kohtaan.

AE:n juhlavuonna 16 Juni 05 - 17 April 06 suuntasin myös matkani Berniin veljeni kanssa. Elämässäni oli näihin aikoihin tapahtunut suunnaton menetys ja ajattelin, että jo lapsesta asti suuresti kunnioittamani tiedemies ja hänen ajatuksensa maailman järjestyksestä auttaisi minut uuteen alkuun omassa elämässäni.

Matka Berniin alkoi silloisen esimieheni avaruusfysiikan professorin saattelemana, kun hän sai kuulla aikomuksestani matkustaa Berniin AE:n jalanjäljille. Sain mm. silloin osakseni myös hänen kannustavat kommenttinsa henkilökohtaisesta osaamisestani työyhteisössä nimikkeellä "tekniikan einstein".

Nämä sanat ovat jääneet mieleeni aina niistä ajoista tähän päivään ja tulen muistamaan tämän suosionosoituksen koko elämäni.

AE:n vaikutus myös minun elämääni on tehnyt lähtemättömän jäljen ja hänen kuvansa on kulkenut mukanani työpaikasta toiseen ja ehkä tämän vuoksi olen saanut osakseni vertailua hänen ja minun välillä.

Mutta kuitenkin tähän päivään ja AE:n kenttäyhtälöihin, joihin olen tutustunut viimeaikoina, tarkoituksena käydä läpi yhtälöryhmien kokonaisuus ja yrittää selvittää aika-avaruuden kaareutumisen vaikutus massaan ja energiaan, sekä päinvastoin.

Tähän asti olen selvittänyt yhtälöistä 5.

Vielä on jäljellä toiset 5 ja voin vakuuttaa, että matematiikka on erinomaisen vaikeaa mutta antaa selkeän vaikutelman AE:n sitkeistä ponnisteluista, koko ihmiskunnan hyväksi.

Vielä suuret kiitokset Kaija Kelhulle!