zzz333

Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!

 • Kartanon päärakennus on vuodelta 1803
  Kartanon päärakennus on vuodelta 1803
 • Keltainen talo vuodelta 1920
  Keltainen talo vuodelta 1920
 • Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!
 • Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!
 • Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!
 • Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!
 • Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!
 • Stansvikin kartanon mailta kuvia ja kehuja!
 • Kruunuvuorensillan "päätepysäkki" kantakaupungista tullessa?
  Kruunuvuorensillan "päätepysäkki" kantakaupungista tullessa?

Liian vähän sitä on tullut Helsingin kauneimpia alueita katsottua kun tämäkin Stansvikin kartanomiljöö upeine vanhoine puineen on jäänyt minulta kokonaan väliin.  Kiersimme Laajasalon vihreissä maisemissa ja kävimme ystävien kehujen jälkeen lounaalla kartanoalueella olevassa suositussa ravintolassa,  jonka tuoreet itsetehdyt leivät ovat Kataista lainatakseni suorastaan fantastisen hyviä!  Mukaan ostin vielä nokkosleivän ja sitä syötyäni jo tiedän, että auton nokka kohti Laajasaloa taitaa kääntyä sinne vielä useamminkin kerran  tänä kesänä.

Eikä tosin  yksin leivän ansiosta, vaan kartano, vanhat asuinrakennukset  100 hehtaarin maa-alueineen  ovat olleet Helsingin kaupungin omistuksessa jo vuodesta 1938  ja ne ovat  ainutlaatuisen upeat! Rehevä luonto ja mahtavat 1860-luvulta peräisin olevat komeat tammipuut  reunustavat kartanoon menevää tietä ja lisäbonuksena on  vielä raikas merellinen ilmasto.. Eipä tänään puuttunut  sieltä muuta kuin aurinko, joka olisi voinut siivilöityä tammenlehtien välistä, mutta hyvä näinkin:)

Laajat ja vaikuttavan suuret tietyömaat ovat täydessä käynnissä  Kruunuvuorenselän itärannalla. Vastapäätä kantakaupunkia on  rakenteilla  kokonaan uusi alue, Kruunuvuorenranta ja sinne  pitäisi  valmistua jo 2020 puolivälissä 11 000 asukkaan kaupunginosa. 

Siltayhteys on ollut kiistanalainen, vaikka kilpailutuksen jälkeen on  valittu äänestyksen  jo voittajakin, Gemma Regalis, mutta hinta taitaa kaikkia hirvittää ja tulisihan siitä Suomen pisin silta, joista toisen pätkän pituus olisi jopa 1.2 kilometriä. Kuvista päätellen siitä tulisi kaunis, mutta liian kallis käyttöönsä nähden.. Aika näyttää, mitä sen kanssa vielä käy?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viimeisessä kuvassa, joka on otettu tietyömaalta päin, niin suoraan vastapäätä häämöttää heikosti Suurkirkko, joten näkymä sillalta olisi suoraan kohti Helsingin ydinkeskustaa. Miltähän se näyttäisi toisinpäin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Laajasalo, eikös siellä ole se öljysatama?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, on, mutta eiköhän se ole jo lopetettu tai alasajettu juttu?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Laajasalo on tullut tutuksi, sillä tuolla kartanolla on vietetty häitä ja lapseni muutti hiljan perheineen Laajasaloon.

Kivat kuvat ja kirjoitus menee jakoon.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiintoinen on myös tammikujan reunalla oleva puuhun kaiverrettu teos, joka on taiteilija Sanna Karlsson-Sutisnan kuolleeseen vaahteraan kaivertama työ "Suudelma".
Sen tarkoituksena on suojella lähitienoota ja sen laajaa ja harvinaista lepakkokantaa uudisrakennuksilta. Se on samalla kunnianosoitus alueella aikoinaan vaikuttaneille Erland Fahlbeckille ja Alice von Willebradille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo veistos on kaunis ja herkkä. Pitääpä käydä katsomassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä kannattaa sitä käydä katsomassa ja oikeassa ympäristössään se on tietysti vielä vaikuttavamman näköinen. Saisi näitä vastaavia teoksia olla enemmänkin maisemaa elävöittämässä. Minulla on hieno kuva Sveitsistä, jossa järven reunalla olevaan ja jopa vielä elävään puuhun on maalattu taidokas Jeesuksen kuva. Panenkin sen joskus vielä johonkin sopivaan blogiin näytteille. On se vaan niin vaikuttava kuva.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo mie rakastan just kartanojuttuja, vaikken ikinä kait missään kartanossa ole ees käyny. Jaa Ruottissa joskus nuorena, mutta kirjoissa kartanot on mainioita. Siis kiitos, tämoli kiva juttu Kaija!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Hilkka, olen iloinen kun tykkäsit. Oiskohan pitänyt vähän tuota historiankin puolta tuoda esiin, mutta kun en siitä mitään niin erikoista tarinaa löytänyt...suurta rakkausdraamaa tai jänniä murhajuttuja:).