zzz333

Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291

 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Lasinpuhaltajat työssään
  Lasinpuhaltajat työssään
 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Istuimme katukahvilassa katsomassa kuinka vilkkaasti kauppa kävi kalastajalla suoraan hänen veneestään
  Istuimme katukahvilassa katsomassa kuinka vilkkaasti kauppa kävi kalastajalla suoraan hänen veneestään
 • Aikaisempiin hittituotteisiin oli ilmestyneet nämä hienot lasiset ilmapallot
  Aikaisempiin hittituotteisiin oli ilmestyneet nämä hienot lasiset ilmapallot
 • Ambulanssiveneen takana häämöttää Venetsian hautausmaana toimiva saari
  Ambulanssiveneen takana häämöttää Venetsian hautausmaana toimiva saari
 • Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291
 • Arrivederci. A più tardi
  Arrivederci. A più tardi

Venetsian saarista tunnetuin on Murano, jonka taidokkaat ja maailmalla arvostetut työt ovat edelleen kaikkialla haluttua lasitaidetta. Muranon vauraus perustui aikanaan pelkästään lasiin ja Muranon lasinvalmistajat olivat,   ja ovat edelleen arvostettuja ammattimiehiä.  Koko Venetsian taloudellinen  voima on perustunut paljolti juuri lasiin ja sen voi hyvin aistia kaikkialla, eikä vähiten näyteikkunoiden tuotevalikoimissa, joissa taidokkaat lasiesineet ja lamput ovat kaikkialla etusijalla.

Lasinpuhaltajien työtä voi seurata edelleen kadun varsilla olevissa pienissä pajoissa ja myös muutamissa lasitehtaissa.  Muranossa toimii muutamia maailmankuuluja yrityksiä joissa valmistetaan tunnettujen taiteilijoiden suunnittelemia uusia hienoja ja nykyaikaisia taideteoksia. Ne ovat myös hyvin kalliita ja näin Venetsiassa näyteikkunoissa pieniä teoksia, joiden hinnat liikkuivat 5000 - 10 000 euron välillä.

Lasimuseo, Museo dell`Arte Vetaria, jota itse odotin näkeväni ja saavani sieltä upeita kuvia oli nyt remontissa, joka aiheuttaa nyt  sen, että täytyy päästä sinne vielä ainakin  kerran uudestaan. Ei huono asia sekään.

Muranosaaren nykyinen seurakuntakirkko perustettiin vuonna 1348, mutta tuhoisa tulipalon jälkeen kirkko rakennettiin kokonaan uudelleen vuoteen 1511 mennessä.  Muranossa on muutamia hienoja palatseja todisteena sen menneestä suuruudesta, mutta kuitenkin suurin osa turisteista on eniten kiinnostunut juuri sen lasitaiteesta, joka näkyy myös muuallakin kuin vain kauppojen hyllyillä. Kaduilla, toreilla ja  lukuisten kanavien varrella on toinen toistaan erikoisempia teoksia. Kuvat puhukoon puolestaan.

Merimatka Venetsiasta kesti noin 45 minuuttia ja se ajaa mm. Venetsian hautausmaana toimivan saaren ohitse.. Saarelle voi tehdä myös retkiä suoraan Venetsiasta.  Meidän veneemme ohitse meni juuri vaikuttava venekulkue, jossa vainajan arkkua vietiin saarelle haudattavaksi runsain kukin koristelluin veneineen. Olin niin keskittynyt katselemaan kulkuetta, että ennen kuin sain kännyni esiin, niin kulkue oli jo kaukana meistä ja kuvasta tuli liian huono.

Lopetankin nyt  tämän Venetsian ja sen upeiden saarien hehkutuksen tähän, vaikka vielä itse Lidostakin olisi ollut paljon kerrottavaa. Mutta yritän nyt hillitä haluni kehua yksistään näitä seutuja,  kun Italia kokonaisuudessaan on niin hieno maa ja elämää on toki  muuallakin kuin vain  näillä seuduilla:)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Italiaa kannattaa kehua vaikka yksinkin. Älä lopeta jos asiaa jäi vielä korvantaakse.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Älä yllytä, jos et oikeasti halua lukea hehkutuksiani vähintään jouluun asti:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hienoja kuvia muranon töistä. Minullakin oli tilaisuus seurata yhdessä työpajassa Venetsiassa lasinpuhallusta. Syntyi upea hevonen. Saimme sen jälkeen nähdä myymälän ihanat lasituotteet. Ostin muutaman pienen työn, koruja. Arvokkaita ja ikimuistoisia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Irja kehuista. Vaihdoin juuri äsken viimeisen kuvan hauskaan klovniin, joka on ollut hiukan muunneltuna lasinpuhaltajien suosikki jo ainakin yli 30-vuotta.
Ostin silloin muinoin ensimmäisellä Venetsian matkallani jo oman klovnini ja herkän kauniin sinisen linnun, joita edelleen jaksan ihastella. Lasisormukset ovat myös heikkouteni ja onneksi ne mahtuvat pieneen tilaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllähän siellä isompiakin töitä näkyy, mutta niitä ei ole helppo matkaajan mukaansa ottaa. Herkkiä ja kauniita, kuten tuo klovnisikin, uskomattoman taidokkaita töitä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jatka kehumista...jospa jonain päivänä katsomaan. Laitan tulevaisuusoppaaseen muistiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Huomenta päivää Seppo, meidän uusi runoilijapoikammekin on jo herännyt uuteen aamuun:) Juu, kyllä tulevaisuudessa kannattaa kääntää katse Venetsian suuntaan kun on matkalle lähdössä. Kunhan ei tee sitä heinä-elokuussa, jolloin väkeä on liikaa liikkeellä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

olen pulska ja sorja
kehtoni orja
kun herään
uudet aatokset kerään
mieleni simpukoista
aivoni sopukoista
en lähde pakoon
laitan ne jakoon

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä yksi mielenkiintoinen juttu San Michelen hautasaaresta. Ennen venetsialaiset haudattiin itse Venetsiaan, mutta terveys-ja tilasyistä hautaukset siirrettiin kokonaan 1800-luvulla hautasaarelle. Nykyisin monet haudataan jo mantereelle saaren tilan puutteen vuoksi.

Kuuluisimmat vainajat ovat ulkomaalaisia mm. Igor Sravinsky ja Ezar Poud. Heidän ruumiinsa on annettu levätä rauhassa, mutta muiden ruumiit kaivetaan ylös noin kymmenen vuoden kuluttua hautaamisesta, jotta saadaan lisää tilaa uusille tulijoille. Luut viedään sitten lopulliseen lepopaikkaan Sant`Arinon luusaarelle. Taitaa olla aika ainutlaatuinen ratkaisu maailmassa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Italiassa selvästi luillakin on myös käyttöä. Kymmenessä vuodessa varmasti luut ovat puhtaita ja valmiita uuteen paikkaan. Onneksi nykyisin ei enää uusiin tehtäviin.

Roomassahan on se luukirkko, jossa on valtavasta määrästä ihmisen luita tehty kirkkotaidetta. Merkillinen paikka ja näkemisen arvoinen sekin.