zzz333

Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..

 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..
 • Sisi rakasti ratsastamista ja mikä olisikaan tyylikkäämpi kuva ilmaista naistenhuoneen paikka.
  Sisi rakasti ratsastamista ja mikä olisikaan tyylikkäämpi kuva ilmaista naistenhuoneen paikka.
 • Ajo Muenchenin lentokentälle noin 190 km.
  Ajo Muenchenin lentokentälle noin 190 km.

Bad Ischl on varsin keskeinen sydän Salzkammergutin alueella ja yksi Euroopan vanhimmista kulttuurin alueista.  Näin kertoo ainakin matkailualan julkaisut, eikä vähiten glamouriin ole vaikuttanut keisari Frans Joseph Sisi vaimoineen, jotka viettivät kesiään huvilallaan Bad Ischlissä.  Ne, jotka halusivat olla lähellä keisaria ja joilla oli siihen varaa, niin viihtyivät kauniissa ympäristössä, jäätiköiden,vuorien, niittyjen, järvien ympäröimässä kylpyläkaupungissa. Erityismaininta vielä suolakaivosten ja puhtaan vetensä ansioista. Itse keisari oli viettänyt täällä kaikkiaan  82-kesää elämästään. Joten ei se voi olla huono paikka:)

Kyläläiset tunsivat hyvin vanhan keisarin, joka vaimonsa Sisin kuoltua (1854 - 1898) käveli kesällä 1913 Bad Ischlin kylpyläkaupungissa vielä 83-vuotiaana syömään aamiaista ja rakastamaansa Gugelhupfia, joka oli tiikerikakun tapaista kakkua. Vanha keisari oli peräisin vanhasta katoavasta maailmasta ja kun  hän oli Itävalta-Unkarin valtaistuimella käsittämättömän pitkään, 65 vuotta, ja Habsburgien suku oli hallinut keskistä Eurooppaa jo 1200-luvulta lähtien.

Uusi aika tuntui hänestä uhkaavalta, hän ei pitänyt uusista keksinnöistä, muodista, taiteista puhumattakaan. Moderni taide oli hänestä mahdoton ajatus: jos taidemaalari maalaa pellon siniseksi, hän on väärällä alalla. Minua huvittikin, että näyttelyn seinällä oli maalaus Franssista, jossa hänellä oli sininen tausta ja melkoisen keltaiset kasvot. Luulen, ettei hän olisi siitä pitänyt yhtään...Kuva on tuolla kuvakavalkadini loppupäässä.

Bad Ischl oli myös Operettisäveltäjä Leharin kotikaupunki ja siellä vietetään mm. Lehar Festivaaleja heinä-elokussa 2015 My Fair Ladyn sävelten tahdissa.

Itse näin jo vuosia sitten meidän tv:ssämme dokumentin  tästä keisarin kesäpaikasta ja puutarhasta ja jo silloin päätin, että tuonne vielä haluan ja onneksi se oli nyt mahdollista myöskin toteuttaa: " Deine Träume wahr zu machen, denn das ist der Weg zum Gluck."  ...Ehkei sentään unelman toteutuminen ei takaa tietä onneen, mutta mielenkiintoista oli siellä käydä. Olisi ollut vielä hienompaa, jos aurinko olisi valaissut alpit ja vehreän ympäristön paremmin, mutta hyvä näinkin. Varsinainen ulkopuutarha jäi meiltä lähes katsomatta kun paikka meni kiinni turhan aikaisin..

Nyt meillä oli kuitenkin  ilo mennä  sattumalta suoraan upean puutarhanäyttelyn avajaisiin, jossa meillekin työnnettiin heti vaaleanpunainen kuohuviinilasi käteen ja sitten vain kuvaamaan upeita ruusuja, joita oli valtavat määrät käytetty erilaisiin asetelmiin. Kaunista oli ja tuoksu oli huumaava.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos taas Kaija, tekstistä ja kuvista. Asetelmista kolahtaa eniten se, jossa kelluu(?) valkoisia ja kellertäviä ruusuja.

Tuollakaan en ole käynyt, mutta tuli mieleen että kun itävaltalaiset vievät kukkasia niin niitä sitten ostetaan enemmänkin kerralla: kun hain sieltä koiranpentua niin ystävättäreni miehineen oli silloin ulkomailla ja jättivät avaimensa naapurin vanhalle tädille jotta ei tarvinnut yöpyä sen pennun kanssa hotellissa. Minä siitä kiitokseksi hänelle kukkasia, ja kuulin vasta jälkeen päin että siellä on tapana ostaa puska eikä kimppu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos huomiostasi Seija. Juu, kyllä siinä vedessä ne kukat kelluivat ja samoin astia, jossa paloi tuli. Muuten en oikein ollut kuviini niin tyytyväinen kun värit eivät olleet niin kirkkaat kuin ne oikeasti olivat. Oiskohan linssi ollut likainen tai mikä liekään vikana ollut.

Eipä minun pitänyt näin nopsaan uutta blogia kirjoittaa, mutta kun meillä satoi kaatamalla ja nuo ruusujen kuvat sattuivat tulemaan silmieni eteen tietskani uumenista. Aattelin mikä ettei, kohta kuitenkin lähdetään taas maalle, eikä siellä ole intoa kirjoitella, kun on muuta puuhaa yllinkyllin..

Tuo kimppu tai puska taitaa olla heille niin kuin meillekin lähinnä kustannuskysymys:) Ihmeekseni totesinkin torilla, että niin orvokin- kuin lobeliankin taimet maksoivat saman kuin meilläkin. Olisin luullut niitä siellä saavan halvemmalla, kun kaikki muutkin perusjutut olivat edullisempia kuin meillä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Herkemmästä päästä sekin kuva, jossa on luonnonheinää ruusujen välissä, olisiko sama näytteilleasettaja kun ruusujenkin väri on sama. Jotkut väriyhdistelmät ovatkin sitten raskaampia, kuten tumma punainen ja oranssi, mutta sekin näkymä köynnösruususeinämineen (ja mikä lie se siniviolettikukkainen) kertoo että näyttelyn pystyttämiseen on uhrattu aikaa.

Torista tuli mieleen ystävättäreni, joka alkuun yritti etsiä jouluksi lanttuja ja joku vanha torimummo oli lopulta tiennyt kertoa että sota-aikana niitä syötettiin lehmille. Finnairilla niitä Suomi-Itävaltaseuran myyjäisiin sitten lensi.

Kesäpaikka näyttää varsin vaatimattomalta verrattuna vaikka Schönbrunnin linnaan, jossa kongressi tanssi 4000 kynttilän valossa, mutta maisemat viimeisestä kuvasta päätellen kerrassaan autuaaksi tekeviä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta keisarin suosituin kesäpaikka näytti varsin vaatimattomalta, kun sitä vertaa Schönbrunnin loisteliaaseen tyyliin. Wien oli barokin, marmorin, kristallin, valkoisten hevosten ja operettien loistelias kaupunki. Silloisen kahden miljoonan asukkaan pääkaupunki oli kuhiseva mehiläispesä porvarillisesta julkisivustaan huolimatta.

Schönbrunnin linnan loistossa en kyllä minäkään oloani tuntisi kotoisaksi, on se niin ylikorea, liian suuri ja kolean tuntuinen kodiksi. Onneksi ei tarvitsekaan:)

Minusta on aika ymmärrettävää, että Frans Joosef viihtyi hyvin Bad Ischissä. Hänhän oli enemmän kotonaan hevosten ja metsästysretkien maailmassa ja suhtautui "epämiehekkäästi" jopa autoihin. Aamuisilla kävelyretkillään rauhallisessa lomaparatiisissaan keisari ei halunnut edes henkivartioitaan mukaansa, joka on aika erikoista silloisen koko keskisen Euroopan valtiaalta:)

Esitteessä muuten luki, että kukkanäyttelyn oli koonnut Blumenhaus Mayer und Rosen Haselberger. Aikaa oli ainakin uhrattu paljon ja suuria ruusukranssejakin oli seinillä useampia, mutta en uskaltanut laittaa kaikkia kivojakaan kuvia mukaan. Tosin ei ole mainittu ylärajaa toimituksen taholta, mutta kohtuus kaikessa. Kaikki eivät ole niin kiinostuneita kuvista ja kaikkein vähiten ehkä juuri kukkasista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No on se jokseenkin eri luokkaa kuin vaikka tsaarin Pietarhovi, mutta lapsilla lienee ollut paremmat oltavat. On näet joskus tullut Versaillesissakin ollessa mieleen että lapsiparat, tällainen koti:) Loistossa löytyy, mutta kodikkuutta ei.

Ja Kaija, mielestäni Vapaavuorossa on montakin kukkasista kiinnostunutta, mutta moni lienee nyt lomalla, jotta laita vaikka syksymmällä lisää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Seija kannustuksesta. Tultiin juuri puutarhakaupasta auto täynnä kukkia ja juuri nyt täällä Espoossa alkoi rankkasade ihan täysillä ja kovat tuulenpuuskat...harmi. Siihen jäi istutushommat tältä päivältä. Pieni lohdutus on, että myöskin keskisessä Euroopassa on kuulemma satanut paljon, joten ei meidän kukat huonosta ilmasta yksin kärsi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuskin sitä tarvitsetkaan, syksyllä täällä varmaan taas vilkastuu.

Minä tilasin nettikaupasta maalle etelänhernettä kun sinne ei sovi kovin jalostetun näköiset kukkaset, se löytyi puutarha.netin keskustelupalstoilta. Me möyrimme sitten molemmat mullassa, ja kun täälläkin sataa niin ototamme runsasta sienisatoa.

PS. Edellisestä bloggauksestasi: Mikäs se kullanvärinen pallo, jonka alla poseeraat, siellä Salzburgissa on? Olen näet sielläkin käynyt mutta lyhyellä työmatkalla, ja ainoa käyntikohde oli joku metsästystarvikkeita myyvä liike, josta ostin toivottuja tuliaisia:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, taitaa tuo runsas sienisato olla ainoa toivomme, kun puhutaan hyötypuutarhasta ja sen sadosta:) Pölyttäjiäkin näkee harvinaisen vähän. Melkein riemusta kiljaisin kun näin eilen yhden ihanan, ison pörröisen mehiläisen ensi kertaa tänä kesänä.

Kullanvärinen iso pallo on tietysti Mozartin guugeli! Rakastan niitä ja kuitenkin ostin vain yhden ainokaisen rasian ja söin ne ihan kaikki yksin melkein siltä istumalta. Ehkä saan niitä taas ensi jouluna joulupukilta, jos hyvä tuuri käy:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Jossain luki että ainakin kimalaisia on näkynyt vähän, olisivatkohan mehiläistarhat kohta arvossa arvaamattomassa.

Ja niin tietysti, olinpas minä yksinkertainen. Seliselinä voisi esittää että on gauhee flunssa, eikä siinä guugelissakaan näy Mozartin kuvaa:) Kuuluvat tyttären jouluun, eikä meilläkään pelkoa ettei kävisi tuuri.

Ja Salzburgistakin, ja muista vain työaikana nähdyistä paikoista kunhan pääsee etätöistäänkin eroon niin Kerranpa vielä mä tempun teen, tätä soveltaen:

https://books.google.fi/books?id=kh1dAwAAQBAJ&pg=P...

siihen mennessä lueskelen ja katselen kuvia matkakokemuksistasi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

Tuosta guugelista tulikin mieleeni, että kyllä meilläkin voitaisiin keksiä jotain kivoja juttuja torien kaunistukseksi ja turistien kuvattaviksi. Kukat ovat tietysti aina kivoja, mutta kun esimerkiksi viime kesänä Kauppatorin vieressä oli tuo Tommi Toijan valtavan iso veteen pissaava Bad Bad Boy, niin sekin ilo vietiin pois. Turistit kuvasivat sitä ihan hulluna ja niin tein minäkin, se oli niin hauska ja valloittava teos.

Nuivien päättäjien mielestä se ei sopinut niin keskeiselle paikalle ja vielä presidentinlinnan lähelle. Nyt voitaisiin tuoda tilalle vaikka valtavan iso Lakkalikööripullo, joka valuttaisi valoilla keltaiseksi saatua vettä isoon liköörilasiin. Takaan, että kivoja kuvia tulisi runsaasti:) Olisihan se myös melkein yhtä omaperäistä kansallista herkkua kuin ovat nuo Mozartin guugelitkin.

Vieläkö muuten tuomaroit hauveleita? Onko itselläsi vielä koiria, jotka ovat kyllä ainakin melkoinen este matkustamiselle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Ou jee, jotain juuri tuollaista tarvittaisiin, silmän iloksi ja turistien vetonaulaksi.

Ei ole ollut muita tuomarointi kuin ajokoetuomarikortti, senkin jätin uusimatta. Yksi rekku on, ja ennen jätin matkoille lähtiessäni kaksi kaverusta samaan häkkiin tuttuun koirahoitolaan, yhtä en oikein pidemmäksi ajaksi jättäisi vaikka tiedän että siellä pidettäisiin hyvää huolta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos Kaija, on mukavaa lukea matkakertomuksiasi ja katsella kuvakavalkaadeja. Minäkin tykkäsin siitä asetelmasta jossa ruusuja heinien kera.
Olen samaa mieltä, ettei kuvia kannatta laittaa keralla tämän enempää.
Tämä on tasapainoinen pläjäys niin tekstin kuin kuvien osalta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kehusta Margareta. Minäkin tykkäsin siitä ruusu-heinäasetelmasta hyvin paljon.
Oli siellä yksi asetelma, josta en taas yhtään tykännyt. Valkoinen telttamainen neliö, johon oli leikattu pyöreät aukot molemmille seinille ja siitä sai sitten katsoa ruusuja vähän niin ja näin sidottuina. Taidan olla vähän tylsä, kun en sitä ideaa ymmärtänyt ollenkaan, mutta sattuuhan näitä:)

Olin muuten jo vähän huolissani sinusta Margareta, kun keväällä en huomannut nimeäsi pitkään aikaan missään kommenteissa. Hyvä kun olet taas paikalla ja nähtävästi täydessä iskussa. Kiva.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei vaan ollut yhtään kirjoitusvirettä, eikä paljon vieläkään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiva kuitenkin oli tietää, ettet ollut sairaana tai muuta vastaavaa ikävää. Ollaan sentään oltu täällä ainakin joten kuten molemmat mukana jo niin monta vuotta, että sen selvästi huomioi, jos kaveri on liian hiljaa - liian pitkän aikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin. Tulin vain toteamaan, että ihana blogi ja ihanat kommentit.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olipa taas tosi nätisti sanottu Ari.....kiitos kaunis. On se vaan ni mahrottoman siistii, ku on kohteliait ihmisii tääl ympäril.

Tämän blogin suosituimmat