zzz333

Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..

 • Iltanäkymä hotellimme parvekkeelta
  Iltanäkymä hotellimme parvekkeelta
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Jekateriinan kirkko vuodelta 1768, tyylikkäin barokkikirkko Virossa.
  Jekateriinan kirkko vuodelta 1768, tyylikkäin barokkikirkko Virossa.
 • Tallinnan portti on ainut säilynyt 1600-luvun valliportti Baltian maissa.
  Tallinnan portti on ainut säilynyt 1600-luvun valliportti Baltian maissa.
 • Jekateriinan kirkon komea alttari häikäisee runsaudellaan..
  Jekateriinan kirkon komea alttari häikäisee runsaudellaan..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Ukrainalais-taitelijan tämä omaperäinen tyyli viehätti minua eniten.
  Ukrainalais-taitelijan tämä omaperäinen tyyli viehätti minua eniten.
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Torin vieressä oli viehko vanha kauppa, jossa piti käydä vielä toisenkin kerran:)
  Torin vieressä oli viehko vanha kauppa, jossa piti käydä vielä toisenkin kerran:)
 • Hei, mitä te syötte? Nuuh, nuuh, makkaraa..
  Hei, mitä te syötte? Nuuh, nuuh, makkaraa..
 • Ylin annos 6.50 euroa ja alin sisäfilee 14-euroa.
  Ylin annos 6.50 euroa ja alin sisäfilee 14-euroa.
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..
 • Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..

Ohi ovat ne ajat, kun Via Baltican reittiä pidettiin vaarallisena ja epäilyttävänä, näin sain lukea vanhasta lehdestä vuodelta 1993. "Kunhan heinäkuussa avataan uusi raja-asema Puolan ja Liettuan välille, jonka toivotaan helpottavan ruuhkaa. Ongelmat ovat enemmän naapurimaiden asenteissa kuin rajaselvitysten teknisessä hoitamisessa." Aika aikaa kutakin, mutta nyt kaikki on toisin.

Tiet ovat hyvässä kunnossa ja alle kahdessa tunnissa ajaa Tallinnasta Pärnuun. Pitkiä suoria riittää ja nopeudet ovat hyvin kohtuullisia aikaisempiin kertoihin verraten. Virolaiset ovat jo onneksi saaneet kokeilla uusia autojaan tarpeeksi ja nyt voi ottaa rauhallisesti liikennemerkkejä noudattaen.

 

Vietimme Pärnussa neljä päivää ja  vieläkin  mieleeni  jäi kaipuu viipyä muutaman päivän lisääkin. Vaikka asuimme kylpylähotelli Tervikessä, niin minulla ei ollut "aikaa" ottaa hoitoja tai mutakylpyjä, kun ympärillä oli niin paljon mielenkiintoisia rakennuksia, puistoja ja ennen kaikkea upea "Uue Kunsti Muuseum"    Jo 22. kertaa järjestettävä taidenäyttely Mies ja Nainen syventyy nyt Ingmar Bergmanin innoittamana taiteilijoiden mansikkapaikkoihin. Museovieraisden ihasteltavana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia myös Suomesta, Ruotsista, Ukrainasta, Belgiasta ja Virosta. Suomen edustajina ovat kuvataiteilijat Mika Vesalahti ja Viggo Wallensköld. Näyttely on kesäisin auki joka päivä 9-21.00 !! Upeaa, kun ei tarvitse pelätä "väärää aikaa", kuten muissa maissa yleensä museot ovat kiinni maanantaisin.

 

Pärnussa on säilynyt vielä paljon vanhoja puutaloja, toki osa on melkoisen rapistuneessa kunnossa, mutta se lisää vain viehkoutta - ainakin minun silmiini.  Kävely hotellista keskustaan oli aina mielenkiintoinen,  kun käytti eri reittejä. Vehreää puustoa ja tunnelmallista miljöötä riitti joka kadulla...kesä on tietysti sitä parasta aikaa.

Pärnun museo on taas yksi Baltian nykyaikaisempia historiallisia museoita, joka tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille. Perusnäyttely on "1100 vuotta historiaa - elämyksiä menneiltä ajoilta" kivikaudesta nostalgiseen neuvostoaikaan.

Minizoosta löytää noin 60 erilaista matelijaa - suuria pythoneita, myrkkykäärmeitä, liskoja, niilin krokotiilin ja myös tarantelloja. Pärnun Laserpuisto on jännittävä ja adrenaliinilla ladattu ajanviettopaikka aikuisille ja lapsille, mystisessä ympäristössä, kertoo esite. Ruoka- ja juomapaikkoja on runsaasti ja parhaisiin pitää  mennä jo varhain illalla, jos haluaa syödä hyvin kivassa paikassa.

 

Pärnu on minun mielestäni myös selkeästi halvempi kuin Tallinna, joka kai selittää myös sen, että lapsiperheitä oli kaikkialla paljon ja erityisesti suomalaisia. Torilla katselin haikeana halpoja marjoja, sieniä, vihanneksia ja kukkia, joita olisi mieluusti ottanut mukaansa, mutta lämpimän ilman takia ne piti jättää taakseen. Pärnulaiset ovat myös panostaneet hyvin puistojen ruusutarhoihin ja puiden hauskoihin ja koristeellisiin "kiipeilijöihin", joista on viimeinen kuvanikin.

 

Joen runsaat sadat lumpeen kukinnot olivat ihania ja sanoinkin heti ne nähtyäni, että jo niidenkin takia olisin tänne halunnut tulla. Enpä voi kuin suositella Pärnua kaikille lomalaisille ja vielä kun tuo laivareissukin Helsingistä Tallinnaan on aina yhtä mukava ja nopea matkustustapa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta olihan neuvostoeestissä sentään vallalla sosialistinen tasa-arvoisuus ja vapaus kapitalistisesta riistosta. Oi niitä aikoja!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin ja saapas nähdä kuinka tässä vielä käykään, jos ystävämme Putin intoutuu tarjoamman tuota herkkua uudestaankin Natoon kuuluvalle Virolle toki ei, mutta meille voidaan tuo autuus vielä joskus tarjoilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei kiitos mitään Putinin tarjoiluja eikä muutakaan ikävää sieltä päin. Fennovoimakin voisi jäädä historiaan. Pärnulainen ystäväni sanoi, että Venäjä on sitonut esimerkiksi Georian liekaansa. Minusta sellaiseen joutuisimme ydinvoimanlan sieltä hyväksyessämme. Yli 30 % heidän hyväkseen ei minusta ole hyvä diili edes.

Pärnussa en ole käynyt, mutta ehkä joku päivä menen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #3

Juu, eipä tässä Putinia niin ikävä tule, mutta huolestuttaa kylläkin koko äijän touhut. Natoakin tulee ikävä. Virolaiset olivat viisaampia kuin me, koska liittyivät heti Natoon, kun oikea aika ja rako siihen ilmestyi.

Pärnussa kyllä kannattaa käydä, kun matkakin on niin lyhyt ja nähtävääkin riittää ihan tarpeeksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Virolaisilla oli merkittävä kokemus siitä mitä sellaisen vallan alla on olla. Varmastikaan eivät koskaan enää sitä halua. Meilläkin olisi syytä viisastua. Puhdistus ja muut kirjat olisi hyvä lukea.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

Olen samaa mieltä, Puhdistus olisi kaikkien hyvä lukea. En koskaan myöskään unohda Tartossa näkemääni vankilaa, joka oli ulkopäin katsottuna tavallisessa kerrostalossa, mutta kellareissa oli kammottavia ahtaita koppeja, joissa vangit eivät pystyneet edes olemaan makuuasennossa ja ruokalista oli yhtä kammottavaa luettavaa.
En sitä enää tarkkaan muista, mutta lasi vettä oli ainakin jossain viikon ruokalistassa, mutta ei edes joka päivä. Siellä itketti katsoa ja väistämättä myöskin pakosti voimakkaasti elätyä niihin virolaisten suuriin kärsimyksiin , joista me emme aikoinaan osanneet edes kuvitella tapahtuvaksi samoihin aikoihin , kun meidän kommunistimme neukkumaailmaa niin kehuivat ja laulullaan ylistivät.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #6

..vankiparat. Itselleni jäi ikuiset mielikuvamuistot vankileiristä vierailtuani Auswitchissa. Ihmisyys on kovin rönsyilevä käsite, kykenemme täydelliseen päättömyyteen antautuessamme jonkun johdateltavaksi, jonkun johtajan, joka kietoo meidät pauloihinsa tai uhkaa kuolemalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #7

Auswitchissa en ole käynyt, mutta Budapestin kidutuskammiot olivat minulle jo lähes liikaa- vielä kammottavammat kuin mitä oli Tartossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #7

#7

Tähän sopinee vanha toteamus:

"Kuriin alistumalla on saatu paljon enemmän pahaa aikaan kuin kurittomuudella."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Tarto on mielestäni mielenkiintoisempi paikka kuin Tallina.
Vietin siellä joskus syyskuisen viikon. Tutustuin ikäiseni tanssiporukkaan majataloni lähellä olevassa korttelikapakassa. He pyysivät tulemaan seuraavana päivänä aivan uskomattoman upeaan vanhaan ruutikellariin sijaitsevaan ravintolaan, jossa sulassa sovussa tanssii lapsia, countrynuoria ja valkohapsinen pariskunta.
Kävin myös upeassa kahvilassa jossa oli painokone. kun alakerran kahvila suljettiin siirryin yläkertaan jossa joku soitti kitaraa ja laulettiin. Vitriineissa oli vanhoja kirjoja ja ja muita esineitä mm. jääkarhun kallo.
Taidemuseossa oli upea näyttely.
Kun kävelin yliopiston ympäristössä tuli mieleen että näissä samanlaisina edellen säilyneissä maisemissa oli Hella Murrik (Wuolijoki) kävellyt nuorena tyttönä.
Siinä kidutusvankilassa en vieraillut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

Onpa sinulla Margareta ollut kivoja kokemuksia Tartossa. Luulisin, että jos vielä matkustaa yksin, niin kohtaamiset paikallisiin sujuvat vielä helpoimmin kuin seurassa ollessa.
Itselläni Tartosta on jäänyt kivoja muistoja lähinnä heidän muutamasta mielenkiintoisesta vanhojen kirjojen kaupoista. Itse myymälätilat molemmissa olivat normaalin kerrostalon takapihalla kellarikerroksessa.
Seikkailimme takapihoilla katselemassa miten siellä asutaan ja hupsis, vastaan tuli divarit, jotka pursuivat puoli-ilmaisia vanhoja kirjoja. Sain kaksi upeaa ex libris kirjaa, joita usein katselen, kun niissä on taiteilijoiden piirtämiä hienoja kuvituksia tunnetuille virolaisille merkkimiehille ym.
Pitäisikin tehdä taas retki sinne ja katsoa löytäisinkö paikat vielä uudestaankin. Nyt ovessa oli vain pieni pahvinpalanen, johon oli aukioloajat kirjoitettu. Kaikkea kivaa sitä löytää vähän sivummalta, kunhan on myös intoa kulkea omia polkujaan:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Siksi olenkin tykännyt matkustaa yksin. Saa seikkaila oman mielensä mukaan.
Ryhmäreissuillakin olen aina tehnyt omia retkiä. Tartossa en ostanut muita kirjoja kuin katukauppiaalta sanakirjan. Sensijaan toriostoksia oli sipuleita myöten läkähdyksiin asti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

poisto, vastaukseni ilmestyikin, vaikka luulin sen taas häipyneen taivaan tuuliin..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Virossa ei järjestetty kansanäänestystä Natoon liittymisestä, monet olisivat vastustaneet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Olen melkoisen vakuuttunut, että tänään lähes kaikki virolaiset äänestäisivät Natoon kuulumisen puolesta. Ehkä vain joillekin viron-venäläisille se olisi pienen miettimisen paikka, mutta muille täysin selvä asia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Kilpavarustelu ei ole koskaan tuonut turvallisuutta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #24

Niin, on tämä tietysti ihan onneton tilanne. Meillä kun on tuo valloitushaluinen tsaari Putin naapurinamme, joka toivon mukaan nyt lopettaa tuohon Krimiin ahneet laajentumispyrkimyksensä. Aika sitten näyttää miten meidän naapurien oikein käy?

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen Vastaus kommenttiin #4

Samaa mieltä kummastakin asiasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Viime sunnuntain lehdessä kirjoitettiin taas Hesarissa, kuinka Venäjä on siirtänyt Georgian välisiä rajapylväitä omavaltaisesti useita satoja metrejä syvemmälle Georgian maaperälle. Ja kuinka ollakaan, he samalla ottivat haltuunsa pätkän tärkeää öljyputkea.

Koskahan heille tulee mieleen, että voisipa sitä tuota Suomenkin rajaa siirtää, vaikkapa sen verran länteen päin, että Kotkan satamat saataisiin omaan haltuun. Tsaari Putin voi tehdä mitä itse haluaa...nähtävästi?

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Pärnu kuulostaa hienolta paikalta. Minua vetää myös puoleensa museo ja puutarhat, mutta myös vanhat sillat ja rakennukset. Siltojen rakenteet ovat äärettömän mielenkiitoisia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sillat ovat minustakin mielenkiintoisia ja erityisesti kaarisillat. Otin kuvankin Pärnun kaarisillasta ja lisään sen huomenna joukon jatkoksi, jos kuva on joteensakin onnistunut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Laitoin vielä kaarisillan kuvan jonon jatkoksi.

Katselin tässä myös virolaista lehteä, jossa kerrottiin heidän keskipalkkansa olevan 1010 euroa kuukaudessa (suomalainen 3200 euroa) Veroa Virossa peritään kaikilta tasapuolisesti 20 prosenttia. Suomessa keskipalkan veroprosentti on noin 30. Virossa käteen jää 808 euroa ja Suomessa 2240 euroa.

Eipä ole ihme, että meille Viron hinnat ovat halpoja, pakkohan niiden on ollakin, kun ostovoima heillä on alhainen meihin verraten. Lopputulema laskelmissa olikin se, että virolaisen euro on 43 senttiä.

SE, mikä minua myös aina ihmetyttää Virossa, että siellä ei ole kaduilla näkyvissä koskaan ulkomaalaisia kerjäläisiä.

Samaisessa lehdessä haastateltiin turistia ja nyt paikalla oli ollut Turkulainen Tuula joka mainitsi: "Pärnu on mielestäni kiva ja hyvin rauhallinen paikka. Täällä ei liiku niin paljon rosvoja ja muita hämärämiehiä kuin muualla."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vietin kymmenisen vuotta sitten muutaman ihanan päivän Pärnussa. Eräänä aamuna päätin lähteä sinne Tampereelta ja iltapäivällä olin jo perillä. Tallinasta pääsi helposti bussilla sinne.
Kävin tanssimassa vanhassa puutalossa sijaitsevassa ravintolassa jossa oli iso tanssilattia ja elävä trio soittamassa.
Kävelin majapaikkaani lämpimässä elokuun yössä ison puiston viertä, minusta oli hienoa kun siinä ei ollut minkäänlaista valaistusta. Yksinkin tuli mieleen: onpa upea kuhertelupaikka rakastuneille pareille!
Minäkin kävin kuvassa olevassa taidemuseossa.
Minua huvitti kun ränsistyneimpienkin hökkeleiden pihassa oli upouusi auto.
Nuorilla yritteliäille miehillä menii lujaa, mutta rannan penkillä tapaamani mummeli kertoi vuolaasti miten vaikeata on tulla toimeen ja että
neuvostoaikan oli asiat sentään paremmin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oletpa nopea käänteissäsi ja se on yksinomaan kohteliaisuus:)

Kuhertelusta tuli mieleeni tuo Pärnun kaarisilta, jonka metallisiin kaiteisiin oli laitettu lukkoja satamäärin rakastuneilta pareilta.

Viime keväänä ystäväni lähetti minulle kuvan Pariisista Seinen yli menevältä sillalta, jossa oli varmaankin tuhansia isoja ja pieniä lukkoja laitettu vieri viereen... Kului muutama viikko, kun luin Hesarista, että juuri se sillan kaide oli murtunut lukkojen painosta ja nyt sekin huvi taitaa olla kiellettyä. Minullapa on siitä sentään kuva muistoksi...silkkaa historiaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täällä Tamperella pari taiteilijaa napsivat kaikki lukot irti ja valoi niistä jonkun teoksen. Se närkästytti monia, mutta uusia lukkoja on ilmestynyt patosillalle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

Juu, muistan sen hyvin ja olin myös närkästynyt taiteilijan teosta, minusta hänen olisi pitänyt ilmoittaa siitä etukäteen ja pyytää lupa rakastuneilta pareilta esimerkiksi lehti-ilmoituksella.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Pitäisi rakentaa lukkojen kestäviä siltoja...
:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin, tai sitten kaupungin pitäisi rakentaa lukkoja varten ihan oma teline johonkin kauniiseen puistoon, kuten on tehty Budapestissä. Siellä ei ole vaaraa romahduttaa koko kaidetta ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Halua vielä tuoda esiin tapahtuman, joka Suomessa on ollut jo kolme kertaa aikaisemmin, nimittäin elektronisen musiikin tapahtuman. Guide lehdestä luettua, joka ehkä kiinnostaa kovasti nuorempaa polvea.

"Weekend Festival Baltic tuo Pärnun rannalle huippuesiintyjiä ja tuhansia festivaalivieraita.

"Se järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Virossa 6.-8. elokuuta. Suomesta Tallinnaan saapuvat Darude, Proteus, Orkidea ja The Second Level, sekä HeavyWeightDJs-kollektiivi.

Pärnun pari kilometriä pitkä hiekkaranta tarjoaa rantabileille huikeat puitteet. Musiikin lisäksi luvassa on paljon erilaisia aktiviteettejä ja komea valoshow".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jälkikirjoitus: Koska en kirjoittanut mitään Pärnun uintimahdollisuuksista ja merenrannoista, niin aloin juuri äsken katsoa, mitä netissä löytyy niistä tietoja. Joten laitan sen vielä tähän. Itse en edes käynyt rannalla,- jätin sen nyt toiseen kertaan:)

"Rantaelämästään tunnettu Pärnu nostettiin keisarillisen Venäjän matkakohdelistalle jo vuonna 1890.

Pitkät, valkeat hiekkarannat, matalat vedet ja ”Viron paras aurinko” houkuttelevat paikalle niin virolaisia kuin ulkomaisiakin vieraita. Upea rantakatu sopii täydellisesti kävelyyn ja rullaluisteluun. Lapsiperheitä viehättää leikkipuistojen, suihkulähteiden ja leikkialueiden suuri määrä.

Seikkailunhaluiset voivat kokeilla vesihiihtoa, vesiskoottereita tai purjehtimista tai meloa kanootilla tai kajakilla Pärnujokea pitkin avomerelle ja lähisaarille.

Suunnitteletko rantalomaa? Lisätietoja löytyy Merellinen Pärnu - osiosta."