zzz333

Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä

  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä
  • Andre´Rieun konsertti 8.6.2015 Maastrichtissä

Viime kesän upea konsertti Maastrichtissä, missä Rieun  60-henkinen Johan Strauss-orkesteri soitti fantastisen viulutaituri André Rieun johdolla suoraan hollantilaisten ja kaukaakin tulleiden ulkomaalaisten sydämiin.  Jo kuusikymppinen Rieun soittaa vuoden 1732 valmistetulla Stradivariuksellaan kuin enkeli ja lumoaa yleisönsä myös vapautuneella, iloisella  ja  jopa kujeellisella esiintymisellään. Koko iso orkesteri myötäilee hänen mukanaan täysillä.

Olen seurannut Saksan televisiosta hänen konsertejaan jo monia vuosia, mutta tämä eilen tv:stä nähty konsertti oli minun mielestäni kyllä  kaikkien aikojen paras.  Yli 80.000 päinen yleisö oli taatusti samaa mieltä, jos nyt ihmisten reagoinneista jotain pystyn päättelemään. Otin kuvia kännylläni koko ajan ja tässä on pieni otos niistä,  siis suoraan TV:n kuvaruudulta näpättynä.  Monet ihmiset itkivät, niin miehet kuin naisetkin,  ja heitä oli hämmästyttävän paljon, kun vertaa suomalaiseen yleisöön.  Iloisten kappaleiden aikana ihmiset nauroivat, lauloivat, tanssivat, suutelivat ja jopa vihelsivät kaksi sormea suussaan, tai ainakin yrittivät, kuten orkesterin johtava naissolistikin, jokaitse  soitti montaa eri soitinta, mutta hallitsi myös tuon kaksisormivihellyksen taiturimaisesti.

Itse olin niin mukana tässä konsertissa, että myöskin  kotisohvallani kuvaamisen lisäksi nauroin ja itkin muiden mukana. Enpä ole moista ennen niin voimakkaasti kokenutkaan, mutta ehkä Rieun karisma ja lämpö oli niin voimakkaasti yleisön mukana, kun tämä niin kauniilta näyttävä  Maastrichtin kaupunki on myös hänen syntymäkaupunkinsa. Ilta päättyi upeaan ilotulitukseen ja  jotkut ihmiset näyttivät jopa rukoilevan, ettei konsertti vielä päättyisi, vakka ylimääräisiä kappaleita tuli solkenaan, joita nämä suuret maailmantähdet näyttivät riemulla esittävän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Musiikki vie mennessään,
paikkoihin,
joista ei ole aina paluuta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Joskus vielä näillä suurilla tähdillä on niin suuri ja erikoinen karisma, että he suorastaan säteilevät esiintymisen riemua ja se on kuuntelijoillekin kuin huumetta, jota ei aina saa kokea. Mitähän se olisikaan ollut, jos olisin saanut kokea tämän vielä oikeasti livenä? Juu, olisi se ollut ihan liikaa mielenliikutusta jäyhälle suomitytölle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Unohdin mainita blogissani, että Andre Rieun on urallaan saanut jo 171 kultalevyä ja kun vielä ottaa huomioon hänen keskittyneen lähinnä ooppera-, operetti- ja musikaali sävelmiin, niin se on huikea luku.

Vertailun vuoksi sanottakoon Rock and rollin kuninkaan Elviksen saaneen urallaan vain 90 kultalevyä:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en ole saanut edes niin montaa suklaalevyä;))

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Älä nyt Ari pien juksaa - korvatkin heiluu ihan selvästi:)

Käyttäjän KristiinaNuotio kuva
Kristiina Nuotio

Kiitos Kaija linkistä,Arille vinkkinä jokavuotiset suklaamessut tuloillaan ennen Wanhassa Satamassa Katajannokalla.
Myyvät raaka-aineita ja voi kotona valmistaa omat herkulliset joululahjat...kävin itse päri vuotta sitten ja nykyisin teen itse ja tiedän koostumuksen-Siel on paljon maistiaisia, vientiinkin, joita hyllyiltämme ei saatavissa...

Käyttäjän KristiinaNuotio kuva
Kristiina Nuotio

Maastricht on ihana kaupunki. Helppo kulkea Brysselin lentokentältä lähtevällä junalla. Jatkoyhteydet sikäläiseltä lentokentältä vaik minne (edullista).
Suosittelen kaiken ikäisille. Nuoriso vois enemmän hyödyntää jatko-opintopaikkanaan - taso on korkeaa...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hauska erikoismaininta aiheeseen liittyen: Andre oli luokatoverini kun kävin Maastrichtin klassisen lyseon 1960-luvun loppupuolella. Soitti jo silloin, mutta muuten hänestä ei jäänyt mitään erikoista mieleen. Tavallinen teini kuten me muutkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei voi olla totta ilmari!! Nimittäin se, että Andree olisi ollut ihan tavallinen poika kuten muutkin ja nyt hänestä säteilee jopa ruudun kautta suunnaton esiintymisilo ja säihke:) Luulisi hänen jotenkin jo silloin erottuneen joukosta.
Onkohan sinulla vielä yhteistä koulukuvaa tästä ihmelapsesta jäljellä? Voisit laittaa sen jonkin blogisi yhteyteen tänne Vapaavuoroon, jotta me muutkin saisimme ilon nähdä hänet ja tietysti myös sinut nuorena kaverina yhteiskuvassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Koulun nimi oli Stedelijk Gymnasium (Helmstraat 3, Maastricht), jossa minun piti olla vuosina 1965-1966. André oli samalla luokalla eikä jäänyt mitenkään erikoisesti mieleen. Vasta myöhemmin täällä Suomessa sain hollantilaissisaruksiltani kuulla, että hänestä tuli kuuluisa. Jouduin, isän muuton takia, yhtäkkiä nuorena ja juuri rakastuneena Länsi-Hollannista tohon "typerään", katolilaiseen Limburgiin enkä viihtynyt ollenkaan siinä koulussa...(Isä ryhtyi, kirurgin eläkevuosina, Gulpen-maalaiskylän kylälääkäriksi). Olin tehnyt jo aiemmin isälle hyvin selväksi, että olisin halunnut jäädä länteen, ilman tulosta. Protestoin olemalla opiskelematta (ja jouduin vielä yksi vuosi lisää asumaan "siellä etelässä"). Vuosina 1967-1968 "pääsin" sitten Heerlen-kaupungin protestantiseen kouluun, joka maistui huomattavasti paremmalta. Sen jälkeen lopullisesti pohjoiseen, äidin synnyinmaahan, Suomeen. Enkä kadu. Itselläni ei ole jäänyt luokkakuvaa Stedelijk Gymnasium:ista. Kävin netissä katsomassa kyseisen koulun luokkasivuja (schoolbank.nl), mutta siinä ei ollut luokkakuvia siitä ajasta. Kävi kyllä ilmi, että André sai ylioppilastodistuksensa vuonna 1967. Itse sain sen siis vuonna 1968, edellä mainituista syistä.

Jos olet kiinnostunut hänen nuoruuskuvista, niin tässä (mutta se edellyttää rekisteröitymistä):
http://www.andrerieu.com/nl/foto-s/klassiekers-16

Itse en ole fani, mutta mies tekee hyvää työtä laajentamalla klassisen musiikin yleisöä (hieman Linda Lampeniuksen tavoin)

P.S. Limburgin läänistä on Hollannissa olemassa kuvaava lempinimi: "Limbabwe"

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Ilmari antamastasi linkistä, jonka ehkä joskus katson kun aikaa on enemmän.

En nyt oikein tiedä olenko kovinkaan suuri musiikillinen fani hänelle, mutta esitysten puitteet ovat aina superhienoja ja myöskin tunnetut lahjakkaat vieraat tekevät siitä aina hienon ohjelman. Eniten minua aina kiehtoo esittäjien ja yleisön upea vastavuoroisuus, Andre` osaa villitä yleisönsä hyväntuulisuudellaan ja yleisö palkitsee sen aina ihan täysillä. Erityisesti yleisöä viehättää tunnettujen musikaalien parhaiden kappaleiden esitykset, joista minäkin kyllä eniten tykkään.

Yleisöhän näyttää olevan pääasiassa jo varttunutta väkeä, joka tuntee kaikki laulut ja sävelet niin hyvin, että he usein laulavat mukana - tai itkevät, jos kappale on vain tarpeeksi sydämeen käypää musiikkia.
Näyttää koko keskinen Eurooppa olevan hänen pauloissaan ja ei voi kuin ihailla tapaa jolla hän yleisönsä ottaa. Markkinointikin on ihan kunnossa:)

Sinulla on varmaankin melko hyvä kuva, niin saksalaisista kuin myös hollantilaisten ihmisten luonteesta verrattuna toisiinsa? Samaa heillä näyttää olevan ainakin heittäytyminen täysillä mukaan esityksiin, joka meillä suomalaisilla on taas huomattavasti pidättäytyvämpää, ainakin varttuneemmilla kansalaisilla.

Viime kesäkuussa olimme Itävallassa oluella ja siellä oli keskustelukumppanina saksalainen vanhempi opettaja, joka oli ollut Hollannissa opettajana 15-vuotta ja kehui kovin hollantilaisten avoimuutta saksalaisiin verraten. Itse en ole eroa huomannut, mutta entä sinä, joka olet elänyt heidän joukossaan myöskin jo nuoresta pitäen? Kuulemma kapakassakin hollantilaiset ottavat aina kontaktia vieraisiin, joka hänen mielestään on paljon heikompaa Saksassa. Siitä ajatuksesta olin aika yllättynyt. Entä sinä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hollantilaiset ovat sillä tavalla ikivanhaa merenkulku- ja kauppiaskansaa, että ovat aina aktiivisia ja sosiaalisia. Pienen maan edustajilla myös naapurimaiden kielet ovat hallinnassa (saksa, ranska, eng). Kun maa kuuluu maailman tiheimpiin asuttuihin, niin luulen silläkin olevan merkityksensä. Hollantilaisten kauppamiesten kanssa kannattaa olla tarkkana; sen verran nopeita ovat...Yksi suomalainen liikemies kertoi minulle, että lähettivät jo esisopimuksen kun hän pyysi vain esitteen.

Vaikka Saksa oli aiemmin (hyvinkin pitkään) Hollannin vihattu itänaapuri (haukkumasana: "mof"), niin itse pidän saksalaisista nykyään hyvin paljon ja näin pitävät melkein kaikki hollantilaiset. Saksalaiset ovat läksynsä oppineet ja todella mukavaa sakkia. Itse olen siellä kuin kotona; etenkin Pohjois-Saksassa, jossa jollain tavalla tuntuu Itämeren ja Hansan ilmapiiri. Kyllä, minusta myös saksalaisissa kapakoissa ja gasthöfissä otetaan nopeasti kontaktia; etenkin silloin kun huomataan, että osataan saksaa.

(Molemmissa maissa valitettavasti alkaa näkyä myös integraation haittoja; porukka on aivan yleisesti väsynyt ja tyytymätön nykyiseen "kehitykseen" sekä huolissaan omasta kulttuuristaan, joka on yhä enemmän puristuksessa)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos vastauksestasi ilmari. Viimeiseen kappaleeseesi toteaisin vain, että meidän hampurilaiset ystävämme olivat jo useita vuosia sitten tähän runsaaseen maahanmuuttoon perin kyllästyneitä, mutta entäs nyt? Vaikeaa ei ole edes kuvitella miten varsinkin Baijerin pienissä perin tarkkaan perinteitä vaalivissa pienissä kylissä nyt ajatellaan. Ensimmäisenä tulee mieleeni tuo viehättävä pieni Oberamgau, jossa vieläkin monet pukeutuvat arkenakin kansallispukuihinsa. Sopeutuminen puolin ja toisin tulee olemaan tosi vaikeaa. Mitähän tässä vielä kaikkea onkaan edessä, jos menemme vaikka kymmenen vuotta ajassa eteenpäin?