zzz333

Helsinki-päivän iloja; Espa, Kiasma, Bonk Expo näyttely, Falun Dafan...

 • Esplanadin puiden uudet puvut! Tosin vain osassa puistoa.
  Esplanadin puiden uudet puvut! Tosin vain osassa puistoa.
 • Manta taas ulkona ja vuonna 2014 se käärittiin hotellin sisään ja suoraan parisänkyjen väliin:)
  Manta taas ulkona ja vuonna 2014 se käärittiin hotellin sisään ja suoraan parisänkyjen väliin:)
 • Kiinan viranomaiset kiduttavat ja tappavat harjoittajia "hävittääkseen" Falun Dafan.
  Kiinan viranomaiset kiduttavat ja tappavat harjoittajia "hävittääkseen" Falun Dafan.
 • "Emerging thoughts" Kiasma!
  "Emerging thoughts" Kiasma!
 • "Orastavat ajatukset" olivat täällä..
  "Orastavat ajatukset" olivat täällä..
 • Babylon ja 29-ruukkua.
  Babylon ja 29-ruukkua.
 • Helsinki-päivän iloja; Espa, Kiasma, Bonk Expo näyttely, Falun Dafan...
 • "Love Me"
  "Love Me"
 • Helsinki-päivän iloja; Espa, Kiasma, Bonk Expo näyttely, Falun Dafan...
 • Paperikukka Falun Dafalta
  Paperikukka Falun Dafalta
 • Kaupungintalon Bonk Expo näyttely
  Kaupungintalon Bonk Expo näyttely
 • Helsinki-päivän iloja; Espa, Kiasma, Bonk Expo näyttely, Falun Dafan...

Mieleenpainuvin oli tänään Esplanaadin pilkulliseksi asustetut puut. 87-vuotias Yayoi Kusama  tunnetaan erityisesti pilkkuteoksistaan. Ne leviävät kaikkialle, eikä vain maalauksiin ja veistoksiin, myös ihmisten iholle ja kokonaisiin huoneisiin.  Pilkulliset puut ovat osa japanilaistaiteilijan installaatiota  "Ascension of Polka Dots on the Trees". 

Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneeseen tulee puolestaan Kusaman "Narkissoksen puutarha", joka koostuu tuhannesta peilin lailla heijastavasta teräspallosta.  Hieno oivallus Kusamalta, koska kreikkalaisen mytologian mukaan Narkissos rakastui juuri vedestä kuvastuvaan omaan kuvaansa. Teos on esillä 4. syyskuuta saakka. 

 

"Orastavat ajatukset" on taas kätketty jättimäisen suureen villapipoon, joka olikin minun oma suosikkini Kiasman näyttelyssä. Teoksen takaosassa avautuu aukko pipon sisään, josta näkyy yli kuusikymmentä päätä, ja sieltä kuuluu puhetta: yksi ääni kuiskii eri tunnetiloja kuvaavia adjektiiveja, toinen kuvailee keinoja saavuttaa ekstaasi taI ulottua tuonpuoleiseen.  Anna Estarriola kertoo, että hän halusi teoksessaan antaa näkyvän ja kuuluvan osan ajatusten synnylle. 

Korealaisen Choi Jeong Hwa teoksessa Happy Happy katsoja kulkee ohi värikkään muoviviidakon, joka lähemmin tarkasteltuna on koostettu muoviastioista. Hän on Etelä-Korean tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Hänen toinen teoksensa on jättimäisen suuri punainen sika, jolla on osuva nimikin "Love Me".  Hwan käsissä siitä onkin tullut hupsu ja rakastettava jättipossu, joka saa kaikkien huulille syntymään ainakin pienen hymyn:) 

Puhutteleva oli myöskin  tanskalaisten Skeel- Skriverin tekemä tuoksuinstallaatio, joka koostui 29 erikokoisesta ruukusta. Ruukuissa on kasvi-ja eläinperäisiä sekä synteettisiä tuoksutiivisteitä, joita  yleisö näytti innolla nuuskivan. Rivistön keskimmäisessä ruukussa löytyy itse "Babylon": astiassa sekoittuvat kaikki teoksen eri  tuoksut.  Nimensäkin mukaan kaikki kielet, kulttuurit ja ihmiset sekoittuvat yhdeksi ja minusta se Babylonia yhdistyi kuvassanikin esiintyvässä sinisessä ruukussa. Kaunis ajatus tekijöiltä.  

Käytin nyt aikani lähinnä tähän Kiasman teosten selittelyyn, mutta menkää itse katsomaan ja hurmaantumaan ja ottakaa myös lapset mukaan. Ette pety. 

Kiasman edessä oli jälleen tämä Falun Dafan pieni teltta, josta sain tämän kauniin  käsin taitetun paperikukan esitteen kera.   Falun Dafan toi julkisuuteen opettaja Li Hongzhi vuonna 1992 koilis-Kiinassa. Tehokkaaksi todettu gigong-menetelmä sai taakseen Kiinan terveysviranomaisten laajan tuen ja nyt yli 70 miljoonaa ihmistä kaikista yhteiskuntaluokista on alkanut harjoittaa Falun Dafaa.

"Totuudenmukaisuuteen, laupeuteen ja kärsivällisyyteen" uskovat harjoittajat  eivät ottaneet kantaa  politiikkaan.  Harjoitusmenetelmän juuret ovat kuitenkin Kiinan vuosituhantisessa perinteisessä kulttuurissa. Tätä kulttuuria presidentti alkoi pitää uhkana kommunistipuolueen ideologialle. Falun Dafa kiellettiin Kiinassa 1999 ja puolue aloitti miljardeja maksavan vaino- ja propagandakamppanjan.  Vaino jatkuu edelleen ja kymmeniltä miljoonilta on viety perusoikeudet. Tavalliset kansalaiset ovat joutuneet lähtemään pakoon omasta maastaan. 

Europarlamentaarikot Petri Sarvamaa ja Liisa Jaakonsaari ovat olleet mukana päätöslauselmassa, jossa vaaditaan ehdotonta ja nopeaa (elinryöstöjen) lopettamista.  " Parlamentin puolesta asia ei varmasti jää tähän", sanoo Jaakonsaari.

Todistusaineisto on musertava ja jättää sanattomaksi,  me emme voi ummistaa silmiämme tältä", sanoo Sarvamaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Kaija monipuolisesta koosteesta ja mielenkiintoisista kuvista. Varsinkin se ensimmäinen viehätti. Livenä ei ole mahdollista nyt nähdä, joten tämä toimii blogi hyvänä sijaisena.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Irja. Minustakin tuo eka kuva oli mahdottoman nätti. On se kumma kun täältä ei vain osaa pysyä poissa, vaikka kuinka yrittäisi nyt nauttia kesästä ilman tietokonetta ja nettiä. Vapaavuoroa en ole siksi edes pitkään aikaan katsellut, vaikka tuolla Puheenvuorossa onkin täytynyt pikaisesti välillä kommentoida, kun on ollut isot jutut tapeetilla:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos kuvista Kaija. Espan puiden kesäasussa on turisteillekin kuvaamista ja pääsit myös kurkistamaan pään sisään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Seija kommentistasi. Itsekin uskon Espan pilkkupuista tulevan myöskin kuvatuin kohde Helsingissä tänä kesänä. Muutama vuosi sitten saman "kunniakirjan" sai Tommi Toijan valtavan iso pissipoika Bad Bad Boy. Se sai minusta myös yhden pysyvän ihailijan, joka edelleen seuraa Tommi Toijan töitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulta jäi kokonaan huomiotta vähän kertoa taustaa tästä Bonk-taiteesta, jos siihen ei joku ole ennen törmännyt...

Tämä Bonk-näyttely ja sen mielikuvitukselliset tarinat yhtiöstä, joka on luonut maailmanlaajuisen yhtiön täysin kuvitteellisesta ja menestyvästä Bonk-yhtiöstä. Yhtiöstä, joka on perustettu jo vuonna 1893, ja siellä on satojatuhansia työntekijöitä ympäri maailmaa.

Koko tarinan on luonut taiteilija Alvar Gullichsen, jonka näyttely Porin taidemuseossa oli joskus 1990-luvulla ja se oli ensimmäinen minun kohtaamaani sen taidesuunnan näyttely. Ideasta on poikinut näyttelyitä myös eri puolilla Eurooppaa.

Itseäni viehättää eniten tuo tarina ja hauskat kuvat, vaikka en sitä muuten oikein edes ymmärrä. Koneet ja ihmeelliset laitteet ovat pääasiassa lähes joka taulussa.

Kaupungintalolla oleva Bonk Expo näyttelyssä kuvista on luotu koko tarina, jonka pitäisi selvittää enemmän mikä on tarinan pihvi. T-paitojakin voi ostaa 22-euron hintaan ja kannattaa mielikuvituksellista yhtiötä ja sen menestystä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaijalle 10 pistettä hienosta kuvasarjasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Ari, tuo numero on minulle harvinaista herkkua! Päiväni on nyt pelastettu.