zzz333

Stadin perinteiset Silakkamarkkinat jo vuodesta 1743 alkaen.

 • Stadin perinteiset Silakkamarkkinat jo vuodesta 1743 alkaen.
 • Kuva 30-luvulta...
  Kuva 30-luvulta...
 • Stadin perinteiset Silakkamarkkinat jo vuodesta 1743 alkaen.
 • Stadin perinteiset Silakkamarkkinat jo vuodesta 1743 alkaen.
 • Stadin perinteiset Silakkamarkkinat jo vuodesta 1743 alkaen.
 • ..."pikkuisella" oli nälkä ja heiveröisellä emolta ei herunut mitään nokan päähän...
  ..."pikkuisella" oli nälkä ja heiveröisellä emolta ei herunut mitään nokan päähän...
 • Kierroksen päätös Pekingin kanaa Annankadun Long Wallissa,
  Kierroksen päätös Pekingin kanaa Annankadun Long Wallissa,
 • Turkislämmike Kauppatorilta ja kyyti Kosmoksen edestä:)
  Turkislämmike Kauppatorilta ja kyyti Kosmoksen edestä:)
 • Kosmoksen hieno olutpurkeista tehty lehmä.
  Kosmoksen hieno olutpurkeista tehty lehmä.
 • Espan tarjontaa turisteille...poroa ja karhua:)
  Espan tarjontaa turisteille...poroa ja karhua:)
 • Lisäsin vielä tämän Espan puiston kuvan kaikessa vehreydessään vielä lokakuussa...
  Lisäsin vielä tämän Espan puiston kuvan kaikessa vehreydessään vielä lokakuussa...

"Helsinki on kuin kaunis nainen, joka näyttää nuoremmalta kuin todellisuudessa on. Kaupungin kasvoilla on nuoruuden raikkautta, ilmeessä tarmoa ja jäntevyyttä. . Helsingistä ei löydä hakemallakaan tavanomaista vanhaa osaa, linnanmuureja, kiemurtelevia katuja. Menneet vuosisadat ovat kuin pois pyyhkäistyt; mikään ei todista, että ylpeä Helsinki kerran kamppaili elämästä ja kuolemasta Porvoon kanssa ja koottiin kolehtia, että kaupunki jaksaisi pitää kirkkonsa..."  Näin komeasti runoili Matti Kurjensaari kirjassa "Helsinki Itämeren tytär" vuodelta 1949.  

Perinteiset Silakkamarkkinat ovat nyt jo pidetty kaikkiaan 274 kertaa, vain sotavuosina on taukoja pidetty. Ne avataan aina perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina.   Sinne kerääntyy kymmeniä kalastajia tuotteineen ympäri Suomea ja siellä myydään tuhansia kiloja silakkaa eri muodoissaan. Kuvat puhukoon siitä itse puolestaan.

Tänään päivällä me suoritimme perinteisen kierroksemme, vaikka päivä oli varsin tuulinen ja kylmä, näin äkkipäätä kokien lämpimän syksyn jälkeen.  Väkeä oli yllättävän paljon  keskellä päivää ja kuten on jo totuttu, niin kiinalaisia turisteja oli varsin runsaasti taas liikenteessä.  Kävimme myös Annankadun kiinalaisessa ravintolassa,  jota voikin lämpimästi suositella muillekin kuin itse kiinalaisille:) Suosittu ravntola Kosmoskin näytti jo avautuneen tauon jälkeen ja autokantakin on kai keskustassa suurentunut sitten viime näkymin...

Espalla kukkivat  monet kukat vielä  ihan täysillä,  joten maisematkin olivat  kylmästä huolimatta turistienkin silmiin varsin nättejä.  Lisäsin siitä vielä vehreän kuvankin tuonne loppuun, ihan vain todisteeksi:)

Toritanssit ovat Havis Amandalla perjantaina 9.10.  Markkinat kestävät vielä lauantaihin asti. Perjantaina klo 7-19 ja lauantaina klo 7-15.  Suosittelen!  Lähemmät tiedot www.stadinsilakkamarkkinat.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä yhteys! Otsikko on Helsingin sillimarkkinat ja teksti alkaa Helsinki on kuin kaunis nainen...

Tulipa mieleeni jäynä jonka "isot" pojat tekivät ilkeälle palkanlaskija ikäneidolle. Laittoivat anjoviksen nastalla kiinni hänen kirjoituspöytänsä alapintaan.

Tulipa sitten mieleen, että olisi kivaa olla siellä silakkamarkkinoilla, ostaa saaristolaisleipää ja maustesilakkaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä ostin nuo silakat eri liemissä ja saaristolaisleivänkin sinun puolestasi, joten voin kertoa huomenna sinulle miltä ne maistui :)

Voi teitä poikia! Mitä muuten ilkeä ikäneito kommentoi teille, vai tuliko kepponen edes ilmi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kepposet usein jäävät paljastumatta, eli ei tämäkään paljastunut. Ikäneito piti opin omanaan ja ehkä hänestä tuli hiukan sosiaalisempi. Kun ei varmasti tiedä ketä syyttää on vain nieltävä asia hiljaisuudessa.

Pekka Iiskonmaki

Valkosipilosilakka on minun lemmikkini.

Suomessa on harvoja luvattuja markkinatapahtumia ja yleensä tarjonta on heikkoa ja latistettua.

Tulee mieleeni surullinen Heinolan joulutori.
http://rakennusliikeerbau.vapaavuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onneksi kehitystä on meillä selvästi parannettu ja joulutorikin on Stadissa jo harpannut ison askeleen eteenpäin. Juu, muistan tuon keskustelun Heinolasta vielä ihan hyvin. Kirjoitit siitä myös minun joulutori blogiini.

Silakkamarkkinoiden kaikki kalatuotteet olivat minusta aikaisemmin hintatasoltaan myös ihan liian korkeita, mutta nyt ne olivat jo kilpailukykyisiä. Näytti kauppakin käyvän ihan vilkkaasti. Hyvä niin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hintakilpailu on tehonnut, jos kauppa ei käy hinnat voivat olla yksi syy. Yrittäjät ja kalastajat voivat siis laskea hintojaan, mutta palkkatyöläinen on Suomessa suojeltu markkinataloudelta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #7

Kohta on ammattiyhditysliikkeidenkin otettava lusikka kauniiseen käteen ja annettava jo mahdollisuus sopia palkoista ilman heidän kuristavaa otettaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

1743. Silloin solmittiin Turun rauha, joka rajasi oman kotiseutuni Venäjän keisarikuntaan. No, pari sukupolvea myöhemmin muu Suomi teki seuraa, ja sen jälkeen Kymijoki ei olekaan toiminut valtakunnanrajana.

Silakkamarkkinat. Yksi (1) visiitti tähän mennessä, ja tuliaisina muistaakseni kaksi (2) pientä säilykekalapurkkia. Kiinnostavinta noissa markkinoissa ovat kauppiaiden infotaulut, joista tällä kertaa esimerkkinä "kalastaja Veneranta". Nimi on enne, totta vieköön!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

On oikeastaan aika uskomaton ajatus, että myöskin Helsingissä vielä vuonna 1712 mainitaan olleen viisitoista porvaria. Tulipalot, nälkävuodet ja rutto olivat tehneet tehtävänsä. Eikä kestänyt kuin noin 30-vuotta kun kalastajat pienine paatteineen alkoivat tuoda silakoita rahvaalle - ja oikein markkinat saatiin kuitenkin kasaan.
Paljon on Hesassakin muuttovirta kasvanut niistä vanhoista hyvistä ajoista:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lupasin vielä kertoa miltä ostamani tuotteet maistuivat ja voin vakuuttaa, että kaikki olivat todella hyviä. Ensimmäisenä ja parempiin suihin meni ihanalta tuoksuva savustettu kuha (19 euroa kilo) Se onkin aina parasta nauttia hyvien uusien perunoiden ja runsaan tillinipun kera.

Kraavisilakka oli vuorossa taas tänään. Etikka-mauste-sokeriliemeen säilötyt Merikarvian, nahattomat hopeakyljet olivat juuri niin hyviä kuin odotinkin. Seurana oli taas miellyttävän pehmeän makuinen Pyhämaan Saaristolaisleipä.

Eipä taida tässä muu auttaa kuin käydä vielä uudestaan täyttämässä varastojaan viimeistään lauantaina. Ja toivoa sopii myöskin hyvien ja sateettomien päivien vielä jatkuvan, kun vielä kovat tuuletkin näyttävät jo väistyneen. Mikä voikaan olla parempaa syötävää kuin suomalainen kala!!