zzz333

Varsinainen sankariäiti Lapualta, lapsia kaikkiaan 19-kappaletta...

  • Lempi Maria Yrjöntytär Laitinen
    Lempi Maria Yrjöntytär Laitinen
  • Suomen Kuvalehti toukokuussa 1935
    Suomen Kuvalehti toukokuussa 1935
  • Lämpimät onnitteluni kaikille äideille.
    Lämpimät onnitteluni kaikille äideille.

Näin äitienpäivän kunniaksi täytyy minunkin tuoda esiin kuva äidistä, joka  tuolloin oli lapsirikkain  vielä elossa oleva äiti. Jos oli lastenlukumäärä mahtava, niin oli äiti itsekin.  Tarinaa lukiessa tunsi jopa  liikutuksen sekaista ihailua ja hämmästystä tätä naista kohtaan.  Lempi Laitinen oli kerrotun mukaan iloisenluontoinen, nauraa paljon ja ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se tulee, antamatta tyytymättömyydelle koskaan sijaa. 

Viitaten edelliseen blogiini  puheenvuorossa, eli irlantilaisen lehtimiehen tri Dillonin kuvauksesta suomalaisten sitkeästä ja upeasta luonteesta, niin sitä alkaa jo pitää jopa ihan totenakin:) 

Lempi Laitinen (o.s. Koivisto)  kuului Laitilan seppien sukuun, ihan niin kuin miehensäkin ja vielä monessa polvessa. Sairaudet eivät ole tätä äitiä karttaneet: kahdesti oli vettä keuhkoissa ennenkuin keukovika paheni, aiheuttaen 10 vuoden aikana useita verensyöksyjä, jotka eivät kuitenkaan estäneet lasten syntymistä. Nekään eivät edes estäneet äidin osallistumista sepäntöihin, ison vasaran heiluttamista tavalla, johon  voimakkaiden miestenkin oli ensin harjoiteltava. 

Sepäntyön lisäksi Lempi hoiti myös  taloustyöt. Noin 20 vuoden aikana tekivät Laitisen sepät, äiti ja isä, säännöllisesti 18 tunnin työpäiviä. Synnytys ei  äidiltäkään sepäntyötä keskeyttänyt kuin yhdeksi päiväksi kerrallaan. Lääkärit kielsivät työnteon, mutta sitä ei toteltu.  

On oikeastaan täysin käsittämätöntä millaisia sisukkaita, sitkeitä  tervaskantoja löytyikään  silloin  suomalaisista naisista. Olisikin kiva kuulla lisää tämän naisen elämästä ja kuinka kauan hänen kehonsa kesti tätä rääkkiä. Tuohon aikaan voidaan sanoa todellakin rääkkiä, kun mitään mukavuuksia ei edes  vielä ollut. Ei sähköä, eikä koneita tekemässä osaa kotitaloustöistä.  Eipä taitaisi meistä yksikään enää pärjätä Lempin silloisessa työtahdissa ja tuossa valtavassa työmäärässä mikä 19-lasta aiheutti.  Ei Lempi varmaankaan tiennyt sellaista sanaa olevan edes olemassa,  kuin "omalaatuaika" ?

Aika aikaa kutakin, mutta oikeastaan meidän nykyihmisten pitäisi edes vähän ottaa mallia Lempistä, edes sen iloluontoisuuden -  kaikista nykyisistä vaikeuksista huolimatta.   Ehkä pitäisi myöskin muistaa kiitollisuus siitä, että meidän suomalaisten aikaisemmat sukupolvet  ovat antaneet meille mahdollisuuden niin paljon helpompaan elämään, kuin mitä Lempillä oli --  itsenäisessä ja vapaassa Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näitä jättiperheiden äitejä on aina ollut ja ovat selvinneet ehkä paremmin kuin kartanoiden yhden kahden lapsen äidit. Mikä lie se elinvoima, joka heitä on vienyt eteenpäin? Merkillinen ja merkittävä se on ollut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omalla äidin äitilläni oli "vain" kymmenen lasta ja kahdeksan niistä, nuorimmainen puolivuotias, oli mukana talvisodan aikana vankileirillä Itä-Karjalassa. Äitini oli siellä mukana 10-vuotiaana.

Sodan jälkeen syntyi sitten kaksi lasta lisää, joista toisiksi nuorimmainen saunassa heinäntekoaikaan. Mummoni oli evakkotilansa heinäpellolla ja kävi synnyttämässä välillä, palaten viikatteen ääreen muutaman tunnin kuluttua.

Kuulostaa niin Münchausenin tarinoilta, etten aiemmin oikein edes uskonut tuohon kaikkeen, mutta lukuisat todistajat ovat kertoneet samaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

On se kyllä uskomatonta, miten naiset tuhon silloin pystyivät. Suoraan synnytyksestä töihin ja vielä fyysiseen, raskaaseen työhön? Ei siinä ole ehtinyt ajattelemaankaan, että miltä minusta nyt tuntuu...puhumattakaan, että olisi ollut aikaa ja mahdollisuutta potea masennusta, joka nykyään tunnetaan nimellä "synnytysmasennus".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Niin juuri. Enkä myöskään usko, että siellä Kontupohjan metsätyöleirillä jaettiin Pampers-vaippoja tai äidinmaidonkorvikkeita, joita ilman ei tule toimeen. Yksi äitini serkuista tosin kyllä kuoli siellä, mutta pääosin hengissä säilyivät, niukin naukin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #7

Kaivoin hyllystäni heti kirjan "Karjalan monet kasvot" ja siinä kerrotaan myöskin Kontupohjan lähelle kuljetetuista suojärveläisistä, jotka kuljetettiin Kaimajoen leirille. Interposolkan leirin asuinolot olivat kurjat. Eipä taida monikaan tietää nykypäivänä, kuinka kovaa oli meidän karjalaistemme elämä silloin heti sodan alettua ja myöskin myöhemmin...

"Asunnot olivat metsätyöläisten suurikokoisia ja useampikerroksisia rakennuksia. Ne olivat likaisia, kylmiä ja nurkissa eli paljon syöpäläisiä. Mitään makuuvaatteita ei rakennuksissa ollut valmiina.

Interposolkan leirin ravinto-olot olivat kehnot. Osa leiriläisistä kuoli aliravitsemuksen heikentäminä. Osalla oli omia eväitä niin paljon, että he pystyivät olemaan leirin ajan käymättä töissä. Leipää ja juotavaa vettä oli riittävästi. Lähellä oli järvi, josta saattoi saada kalaa, enimmäkseen kiiskiä. Maitoa ei saanut ollenkaan. Leirillä jaettiin kuitenkin Milk-maitosäilykettä, jota aluksi sai kaikki, mutta myöhemmin sitä annettiin vain alle 2-vuotiaille lapsille. Vasta toukokuun 20.päivänä meille ilmoitettiin sodan päättyneen (13.3)mutta ei kerrottu rauhan ehtoja ja missä on raja?"

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Ehkä masennukseen vaipumisen esti työ, vaikka kai sitä masennustakin esiintyi, silloin nimitettiin laiskuudeksi. Jotkut kuolivatkin synnytyksen seuraamuksiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Näinhän tuo oli. Siihen aikaan vain vahvimmat jäivät ylipäätään henkiin ja kun katselin tämänkin Lempin sukupuuta, niin kovin on ollut koko suku sikiävää ja todella vahvaa väkeä jo geeniperimältäänkin. Silläkin on ollut paljon merkitystä, kun lääkitys ym. kaikkinaiset"hoivapalvelut" olivat niin heikkoa tasoa.

Alkoi oikein hymyilyttää tuo sanakin hoivapalveluista, kun ei edes penisilliiniä ollut silloin vielä edes keksitty. Minulla oli ensin väärä syntymäaika Lempille, mutta nyt korjasin sen tuohon uuteen löytämääni aikaan 1888.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Osa Raja-Karjalan siviileistä kuskattiin helmikuussa 1940 vankileirille siltä alueelta, jonka Neuvostoliitto talvisodassa oli vallannut Kollaanjoelle asti. Suomi ei evakuoinut kaikkia rajaseudun asukkaita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Oli siis ikäänkuin turvasäiliössä? Harmittaa kun en ole paremmin perehtynyt tähän historiaan.
Pitäisi selvittää missä kaikissa paikoissa isäni oli mukana. Hyvin harvoin hän mitään kertoi, ja silloin lyhyesti lauseella tai parilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Tämä ei liity suoraan tämän blogin aiheeseen, mutta pukkaan nyt linkin eräästä kirjasta, joka kertoo leirille siirretyistä. Heitä oli jonkin verran yli 2000 yhteensä internoituina kahteen eri paikkaan.

http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1252654

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Juha, tämä aihe on niin kiinnostava, että tästä olisi pitänyt kirjoittaa ja puhua paljon enemmän jo aikaisemminkin. Minun blogissani saa rauhassa poiketa aiheesta. Joskus ne sivurönsyt ovat jopa mielenkiintoisempia kuin itse varsinainen aihe.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Hieno on aloituksesi. Olen sama mieltä rönsyilystä, mutta joillakin on varsin tiukka linja. Tämähän on Vapaavuoro sentään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Kiitos vihjeestä, luulisi kirjastosta löytyvän.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #23

Tämä minun kirjani "Karjalan monet kasvot" (Oy Valitut Palat) se on varsin laaja ja monipuolinen teos, sivujakin on 350. Siinä on myöskin paljon karttoja ja kuvia. Muistelijoina on monia tunnettuja suomalaisia mm. Aira Samulin, Johannes Virolainen ja tietysti kirjailija Laura Huhtasaari; "Mie rakastan Sinnuu oi Karjala..."

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Juuri näin. Tuli minunkin mieleeni, että enhän kaikkea tiedä. Isoäitini lähti evakkoon Käkisalmesta. Mitä matkalla tapahtui, miten nopeasti pääsi rajalle? Ei harmainta aavistusta tapahtumista. Hän oli silloin jo ikäihminen. Kuoli 1952.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Minulla on ystävätär jolla on Karjalasta muistona pirtanauha, ainoa muisto hänen äitinsä synnyinkodista, joku nyytti oli sillä sidottu evakomatkalle lähtiessä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

Eniten minuakin harmittaa, kun en silloin kysellyt vanhoilta ja tietäviltä sukulaisiltani tarkemmin asioita, jotka nyt niin kiihkeästi haluaisi tietää.

Omat lapseni ja lapsenlapseni ovat jo minultakin kyselleet kirjallista "elämätarinaa", niin kauan kuin vielä ylipäätään jotain muistan:) Pitäisi se tehdä nyt tarpeeksi ajoissa ja jättää tämä Usari väliin, joka vie liikaakin jo vapaa-aikaani.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Samat sanat, ja nyt olen vielä koukussa fb:iin, jossa kyllä jotain kiinnostavaakin voi osua kohdalle , mutta enimmäkseen vain selataan ja tykätään. Ja en voisi laittaa jotain kyynelehtiviä keltaisia palleroita surunvalittelun merkiksi edsmenneelle presidentille. Pari todella hienoa valokuvaa miehestä oli tullut syöttöpalstalleni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Naapurikunnassa on joku äiti, jolla on 18 lasta. Kävin kerran eräässä Pohjois-Pohjanmaan pappilassa jossa emäntä viimeisillään, kun odotin kirkkoherran tapaamista katselin vilistävä lapsilauma ja kysyin pain rouvalta että miten monta näitä oikein on. Rouva vastasi arvokkaana: Tusina.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tarkoitatko Margareta, että jollakin on ihan nykypäivänäkin niin monta lasta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Äsken tuli ilmoitus: sinulla ei ole oikeuttta... just kun olin lähettänyt suoraan alustalle kitjoitetun pitkän vastauksen kysymykseesi ilman kopiota. Pitäi aina laittaa talteen ennen kuin lähettää.
Ethän rouva kelhu sentään niin keljusti minua bannaisi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

Heh, en ikimaailmassa tekisi sitä sinulle:) Juu, se kyllä harmittaa vietävästi, jos on vastannut pitkään ja se vain häviää jonnekin... En itsekään aina muista kopioida pitkää tekstiä ja eniten se kiukuttaa oman blogin kohdalla, kun menee kaikki kuvatkin samaan syssyyn.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Usein meinaa vain lyhyesti vastata, mutta tuleekin pitkähkö litania. Pitäis silloin muistaa edes laittaa näppäinten taa. nyt laitoin uudelleenkirjoitetun vastauksenia alla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Juuri Lempäälästä saattaakin löytyä myös Suomen suurin perhe, Riikolat, joilla on peräti 19 lasta! Osalla lapsista on jo omiakin lapsia. Arjen pyörittämiseen on tarvittu lukuisia pesukoneita, pakastimia, 24 kännykkää ja jopa oma linja-auto.
- Kaiken saa sujumaan, kun ymmärtää muutaman perusasian, Aamulehden sunnuntailiitteen haastattelema perheen äiti Hannele Riikola toteaa.
Kyllä näitä vieläkin löytyy. Taisi aika hiljan olla TV:ssä hyvin runsaslapsinen perhe.

Täällä myös lapsirunsaudesta, siis yli 20 lastakin joillakin ollut ehkei enää http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/...

Tuo linkki kertoo viidestä elossa olevasta sukupolvesta. Sellainen on hyvin lähelläni myös. Ei siis mikään ihme ole.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Se on sama perhe josta minäkin luin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Mitä tarkoittaa "koeputkilapsi"? Tarkoittaako, että valmiiksi hedelmöitetty munasolu asetetaan naisen kohtuun?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Yritin hakea tietoja Suomen lapsirikkaimmasta perheestä, mutta tulos on vielä näin laiha. Kuinkahan Lempi oikein jaksoi sen aikaisissa olosuhteissa. Vai pitääkö uskoa nyt siihen lauluun, "ennen oli miehet rautaa..."?

"Helsingin Sanomat kirjoitti viikonloppuna uudesta Usko, toivo, raskaus -kirjasta, joka kertoo vanhoillislestadiolaisten suurperheiden raskaasta arjesta,(2014)
– Rukoilin Jumalaa, että miksi annat minulle näin suuren perheen, vaikken enää jaksa. Olin kateellinen pienemmille perheille, joiden elämä oli hallinnassa. Omani oli ihan levällään. Vaikka saimme apua, uupumus oli lopulta niin valtava, että toivoin vain kuolevani pois, 11 lapsen äiti ja  kirjan toinen kirjoittaja Vuokko Ilola kertoo Helsingin Sanomissa. Ilola erosi herätysliikkeestä kolme vuotta sitten."

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lestadiolaisnaiset ovat alitettuja synnytyskoneiksi. Minusta se on epäinhimillistä sanoo pääministeri tai kuka johtavassa asemassa oleva lestadiolaismies mitä tahansa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näin oli ainakin parisenkymmentä vuotta sitten, Lääkärin kielloista huolimatta ja henkensä kaupalla eräs tapamani keski-ikäinen nainen odotti lasta. Ennestään kun taisi olla vain neljä jälkeläistä. Mutta kyseessä on myös oma halu. Raamattuhan kieltää kaikki pillerit ja kierukat.
Mitähän raamatun Herra sanoisi koeputkilapsista ja kloonauksesta?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

Eipä taitaisi Herra niistä tykätä, vaikka luulisi ainakin kehitysmaiden tilanteen huomioon ottaen, Herrankin jo taipuvan välttämättömyyden edessä?

Muistan aina kuinka Pentti Linkola sanoi Paavin olevan pahin rikollinen, kun hän kieltää syntyvyyden säännöstelyn ja siten aiheuttaa niin paljon kärsimystä ja tuhoa myöskin maapallollemme. Rohkea ukko tuo Linkola...ei kuvia kumartele. Liekö tarkoittanut Benedikt XVI? Enpä enää muista:) Vaikka kaikkihan he ovat olleet samaa mieltä kiellosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta on niistä vanhemmista lapsista paljon hyötyäkin.
Vanhemmat lapset huoletii pienemmista. Yksikin lapasi joka vaatii huomiota koko ajan voi olla liika.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siis kirjoitan vastaukseni uudelleen, jostain syystä kirjautumiseni katkesi kesken kaiken, omituisesti oikkuilevat tekoälyiset kontrollikoneet.
Joitakin vuosia sitten luin jostain kuvalehdestä jutun naapurikunnassa asuvasta perheestä, jonka äiti oli synnyttänyt 18 lasta. Yksi oli pienenä siirtynyt taivaaseen, mutta oli edelleen perheen jäsenenä mukana.
Pohjoisessa minulla oli 30v kolleega naapuristossa jolla oli kuusi lasta. En tiedä miten monta nyt on. Siellä viisikymppisetkin naiset kulkivat vauvojen kanssa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Sankariäiti, joka varmasti on tehnyt hyvää ja voitavansa, mutta ei tällaista saisi olla- lapsentekokone vailla omaa minuuttaan ja omaa elämäänsä. Liekö tässäkin ollut uskonto asialla ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, sankariäiti olisi pitänyt laittaa lainausmerkkeihin, sillä voisi luulla, että hänenkin elämänsä oli aivan liian kovaa ja suomalaisella sisulla mentiin vain eteenpäin - hymyhuulilla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Piti keskeyttää edellinen kommenttini, mutta piti vielä sanoa, että olisi hienoa kuulla miten Lempi elämä vanhuudessa sujui? Ja tuliko vielä lisääkin lapsia tämän haastattelun jälkeen. Salaa toivon, että joku hänen jälkeläisistään tämänkin näkisi tai kuulisi ja kertoisi kuinka Lempin kävi.

Kun vertaa meitä nykypäivän äitejä, jotka valittavat jo kahdenkin lapsen hoidosta, kun se on niin rankkaa, niin tuntuu ettei edes samasta ihmisrodusta puhuta:)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Salaa toivon, että joku hänen jälkeläisistään tämänkin näkisi"

Eipä tuo kovin salaa näytä olevan ;)

(Mutta olen kuitenkin samaa mieltä)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, sinä se sitten hoksaat kaiken Juha:) Tämä "salaa toivon" oli taas yksi ylivarovainen verhottu pyyntöni, ettei vain kukaan omainen kokisi sitä painostukseksi... Näitä minun joskus liiankin omituisia/koomisia lauseitani naureskellaan meillä kotona ihan yleisesti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Yhdeksäntoista lasta? Ohhoh! Mutta Kaijallapa on tuplamäärä. Siis kommentteja kirjoituksensa perässä. Aina tämä Vapaavuoro kotiolot voittaa, ja keskusteluketju lapsiperheen kinastelut!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä osaa edes kuvitella, mitä olisi noin suuren lapsimäärän kanssa elää edes yhtä viikkoa? Näin sitä on vaan polvi pojasta huonontunut, kuten meilpäi pruukattiin sanoa.

Tämä Vapaavuoro on sinänsä leppoisa paikka, voi kirjoittaa mitä mieleen juolahtaa, eikä kukaan nosta mistään asiasta meteliä. Vihapuhekin on täällä tuntematon sana ja se on hyvä juttu. Kivaa viikonloppua vain kaikille ja muistakaa laulaa äidille, ja ehkä vaimokin siitä tykkäisi ruusujen lisäksi:)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

19 lapsen synnyttäminen on varmasti jakautunut ainakin 25 vuoden ajalle, joten se katras ei sellaisenaan ole ollut lastentarha.

En tietenkään lainkaan väheksy kasvatusurakkaa, päinvastoin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sellaisissa perheissä vanhemmat lapset hoitavat nuorempiaan. Apua on saatavissa siis yllin kyllin eikä yhdelläkään lapsella ole mahdollisuutta omaksua kovin hemmoteltua itsekästä asennetta.