*

zzz333

Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...

  • Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...
  • Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...
  • Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...
  • Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...
  • Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...
  • Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää...

Onko putkiremontti viihdettä, urheilua vai vapaa-aikaa?  Valitsin näistä vaihtoehdoista kuitenkin kulttuurin, koska puhdas ilma ja homeeton koti ovat lähinnä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää kulttuuria meille kaikille. Vai onko?

Nyt haluaisin kertoa meillä parhaillaan keskeneräisen, mutta vielä  käynnissä olevan putkiremontin vaikutelmia itse asukkaiden kannalta.  Valitsimme kolmen tarjouspyynnön välillä sen parhaan vaikutelman antaneen porvoolaisen putkifirman, jonka tietotaso ja hinta-laatusuhde vaikuttivat parhailta. Hintahaarukat olivakin käsittämättömän suuria, joten kannattaa huolellisesti vertailla tarjousten antajien selostuksia. Ovelle ilmestyviä tarjoajia kannattaa ensin vertailla, sillä kokemus naapureilla on osoittautunut huonoksi. Ylihintaa laskutetaan roimasti. Tarjouspyynnöt selkiyttävät tilanteen parhaiten.

Suomessa vesivahinkojen määrät ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun, eikä loppua tälle kehitykselle ole ollut vieläkään näkyvissä.  Rikkoutunut putki aiheuttaa kymmenientuhansien vahingon ja talvella osuessaan vielä vaikeuttaa asumista omassa kodissaan.

Olen seurannut mielenkiinnolla työn edistymistä ja sen eri vaiheita.  Koneiden ja laitteiden määrät ovat ensimmäisinä herättäneet ihmetystäni, josta kuvissa on hyvät esimerkit. Parhaimmillaan meillä on ollut pyörimässä 4-5- miestä yhtä aikaa, mutta näyttää työkin hyvin edistyvän.  Teimme yhtä aikaa sopimukset kahden muun omakotitalon omistajien kanssa, koska meillä on yhteiset pääputket ja yhtä vanhat talot. 

Menetelmähän on sukituksessa se, että vanhan putken sisään asennetaan puhdistuksen ja kuvauksen  jälkeen  uusi, pehmeä, epoksilla kyllästetty putki, joka kuivuessaan kovettuu kivikovaksi  suojaksi, jolloin myöskin olemassa olevat reiät ja halkeamat korjaantuvat.

Sukituksen paras puoli onkin sen nopeus ja kustannustehokuus, koska vanhoja pintarakenteita ei tarvitse märkätiloissa purkaa.  Jokainenhan on kuullut näistä putkiremonteistä, jossa koko kylpyhuone rikotaan lattioita ja seiniä myöten. Onkin ihmeellistä, että talojen isännöitsijät suosivat edelleen kerros-ja rivitaloissa näitä vanhoja perinteisiä tapoja, joka kestää kauan ja tulee uskomattoman kalliiksi tähän sukitukseen verraten. Vanhanaikainen suhtautuminen perinteiseen hankalaan putkiremonttiin ihmetyttää aina, kun kuuntelen ihmisten valituksia kun he joutuvat kuukausitolkulla asumaan pois kotoaan.  

Sukitusten hintahaarukka omakotitaloissa liikkuu siinä 7000- ja 15 000 euron välillä. Meillä on nyt kolmen talon sukitukseen kulunut yhteensä  "sukkaa" noin 100-metriä ja remontti alkoi vasta  viime maanantaina. Aikaa menee kaikkiaan noin puolitoista-kaksi viikkoa, jonka aikana vesi tulee, mutta ei mene, joten viemärit ovat käyttökiellossa sen aikaa.  Näin lämpöiseen aikaan asiat sujuvat helpommin, kun ulkona terassilla on pesu-ym. paikat hoidettu ihan niin kuin ne yleensä ovat perinteisissä kesämökeissäkin. 

Oikeastaan ainoa todellinen haitta on vain aikaiset aamut, jolloin pojat alkavat kolistelunsa ja tälläinen aamutorkku ihminen joutuu nousemaan lähes auringon kanssa:) Pakko oppia menemään ennen klo 12 nukkumaan, jos aikoo jotenkin päivästä selvitä. 

Nämä "meidän pojat", jotka tässä pyörivät ovat myöskin varsin siistejä kavereita, kun laittavat kaikki heiltä tulevat roskat myöskin samantien jätesäkkeihin,  jota perheenemäntänä toki kovasti myös arvostan.  Asuminen sujuu ihan mukavasti edelleen ja päivä päivältä tottuu tähän kompressorien ääneen  aina vain paremmin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Unohdin mainita, että kotitalousvähennyksen saa työstä, joka on noin 70 prosenttia kokonaishinnasta. Meillä vähennyt tekee nyt 35-prosenttia loppusummasta.

Putkirikon mahdollisuus, jos se otetaan myös huomioon näinkin vanhassa talossa, niin "voitto" on melkoinen. Olettaen, että putken halkeaminen sisärakenteissa tapahtuisi, niin sen korjaamiskustannus olisi joidenkin jo tapahtuneiden vahinkojen valossa noin 25 000 euroa.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Jos asut taloyhtiössä, niin kotitalousvähennystä ei saa taloyhtiön kunnossapitovastuunalaisista töistä vähintään 99 % taloyhtiöstä putket kuuluvat talolyhtiön kunnossapitovastuulle - hyvä niin monestakin eri syystä - joten kotitalousvähennystä jää saamatta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos tiedosta Juha. Minä tietämättömänä erilaisesta käytännöstä kerrostaloissa annoin nyt väärän tiedon. Olisi pitänyt asia tarkistaa, ennen kuin siitä kirjoitin. Oletin ilman muuta, että kotitalousvähennyksen saa myös kaikki muutkin asukkaat ihan samoin, kuin omakotitalossakin asuvat. Luulo ei ollut tiedon väärtti...kiitos vielä toisenkin kerran.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kohta teillä on kusi sukassa ja silloin on remonttia ollut tarpeeseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meillä toiminnan sai lähinnä aikaan pelko, että viemäriputki pääsisi vuotamaan talon rakenteisiin, josta sitä ei edes pitkään aikaan huomaisi. Ehtisi tehdä pahaa jälkeä, jonka tällä voi suhteellisen helposti estää.

Meillä alkoi myöskin olla todellinen ongelma kylpyhuoneessa, jos pesukone oli samaan aikaan päällä suihkun aikana. Vesi meni liian hitaasti lattiakaivoon ja siinä kuulemma oli syynä ahtaaksi käynyt putken yksi alussa ollut kohta, joka oli supistunut "töhnästä" vain puoleen putken normaalista ympäryksestä. Nyt putket ovat puhdistetut niin perusteellisesti, että veden pitäisi juosta nopeasti eteenpäin.

Tämän kopsasin jostakin kirjoituksesta: (valitan en muista mistä)

"Ensin kaikki kulkuväylät ja työpisteet suojataan huolellisesti peitepaperilla. Wc-istuimet ja muut mahdollisesti tiellä olevat kalusteet irrotetaan töiden ajaksi. Tämän jälkeen alkaa viemäreiden
sisäpuolinen jyrsintä. Se tarkoittaa, että viemärit puhdistetaan sisäpuolelta jyrsimällä pinttymät pois.
Tämän jälkeen avoimet viemärinpäät tulpataan, niin ettei jyrsimisestä syntyvä pöly leviä viemärin ulkopuolelle. Lopuksi viemäri puhdistetaan irtoliasta huuhtelemalla."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Onko putkiremontti viihdettä, urheilua vai vapaa-aikaa?" Sikseen hyvä kysymys, että suosittelin ihan vapaaehtoisesti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Risto, oli hauskaa, että suosittelit:) Mihinkähän ryhmään muut kirjoittajat olisivat tämän aiheen mahtaneet laittaa?

Itse ajattelin tämän aiheen olevan varsin ajankohtainen aihe, kun niin monet tästä putkirempan tarpeesta puhuvat ja ihmettelevät, että onko sukitus varteenotettava vaihtoehto.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Meidän tupa täytti tässä jokin aika sitten 45 vuotta, silloin siirryimme maalämpöön ja vaihdettiin vesiputket (noin 150 metriä , kolmessa kerroksessa). Kallioreikä (206 m) porattiin talvella, kun firmoilla oli hiljaista. Vapun jälkeen eräänä maanantaina tuli kaksi putkimiestä, hilasivat pannun ulos, asensivat maalämpölaitteet, vaihtoivat vesiputket ja tyhjensivät öljysäilön purkukuntoon. Saman viikon perjantaina puolenpäivän jälkeen keitin projektin lopettajaiskahvit. Asennus oli tuntityönä.

Viime maalikuussa olimme lomamatkalla, annoimme ’Taloputkelle’ avaimet, sukittivat oranssin väriset viemäriputket samalla vaihdettiin wc-pöntöt. Lähinnä pakkasen takia jäivät sukitukset talosta viemärikaivoon sekä ilmanvaihtoputket katolle myöhempään eli ensi viikkoon, kun talossa on taas hiljaisempaa.

Uskoa ei tarvitse myyjän väitettä, että jos oranssiputken ’kuorii’ päältä pois niin mies voi seistä jäljelle jäävän ’sukkaputken’ päällä ilman että se murtuu.

Lähinnä kommentoin siksi, ettei putkiremontin välttämättä tarvitse kestää ½ -2 vuotta eikä konsultoinnin, työnjohdon ja välikäsien osuus tarvitse projektista olla yli 75% kuten usein taloyhtiöissä kuuluu olevan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kerrostaloissa se kyllä näyttää kestävän pahimmillaan jopa puolikin vuotta perinteisillä tavoilla toimittuna. Tämä sukitus on juuri siksi niin kätevää, ettei tarvitse purkaa mitään rakenteita, vaan työnnetään sukkaa vain huolella puhdistettuun putkeen...:)

Jaakko: "...sukittivat oranssin väriset viemäriputket samalla vaihdettiin wc-pöntöt."

Olenko ymmärtänyt tämän kommenttisi nyt oikein, eli teille vaihdettiin kokonaan uudet putket ja vanhat vietiin pois? Meillehän vanhojen putkien sisään pantiin vain kauniin vihreät sukat, jotka kovitettiin ja nyt siellä on sileät putket, joille firma antoi 15-vuoden kestävyystakuun.

Meidän kahden vessan, kylpyhuoneen ja keittiön viemäreiden sukitus tulee maksamaan noin 9000 euroa ja siitä saa vielä kotitalousvähennyksen, joka meillä tekee noin 3000 euroa, koska tässä sukituksessa on korkea työntekijöiden panos ja vähennys on siksi myöskin suurempi.

Kunnioitukseni työntekijöitä kohtaan on tässä työssä myöskin suuresti kasvanut, sillä heidän asenteensa, ahkeruutensa ja huolellisuutensa on ollut suorastaan ihailtavaa katsella.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 7/KK: " ..eli teille vaihdettiin kokonaan uudet putket ja vanhat vietiin pois."

Pahoittelen epäselvää ilmaisuani. Kyllä oranssit putket jäivät paikoilleen ja sisäpuolelle tuli 4 mm monikerrospinnoitus. Laitoin putkien värin siksi, koska 40 vuotta sitten nämä olivat tavallisia viemäreissä. Sen jälkeen markkinoille tuli harmaa viemäriputki, joka on kestävyydeltään aikaan nähden paljon parempaa laatua. Eli oranssiset putket alkavat olla 40 vuodessa elinkaarensa lopussa.

Meillä 110 mm viemäriä muistaakseni sukitetaan yhteensä 60 m siinä on mukana pari kevyemmin sukitettavaa ilmaputkea katolle (yhteensä noin 6 m). Ainekustannukset jäänevät hieman alle 6000 €.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

Kiitos tarkennuksesta Jaakko. Meillä muuten nämä sukkien väri on tuo kuvassakin näkyvä kirkas ja nätti limen vihreä. Sen rikkoutuminen lienee silloin myös helppo kuvauksissa tarkentaa./nähdä. Näin ainakin olettaisin, vaikken mitään sen enempää asiasta tiedäkkään:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meidän talo täytti juuri 44 vuotta. Kysyimme putkiremonttia eli lähetimme tarjouspyyntöjä pari vuotta sitten. Ei oikein yksikään innostunut tekemään, kun putkihommia ei ollut kovin paljon.

Eräs isä ja poika työpari tuli ja mittaili tunnin ja sanoi, että ei heidän oikein kannata tulla, kun matkoihin menee aikaa, kun tarvitsee käydä pienen työn vuoksi kaksi kertaa. (Oulusta matkaa 40 km.)

Sanoivat kuitenkin antavansa tarjouksen työnantajansa nimissä. Viikon päästä tarjous tuli ja hinta oli 7000,00 euroa.

Kävin putkiliikkeestä putket ja liittimet. Työ kesti minulla kaksi päivää ja tarvikkeille tuli hintaa 1000 euroa, eli tienasin 6000 euroa kahdessa päivässä. Nyt siitä on kulunut vuosi, eikä vuotoja ole tullut.

En ole koskaan päässyt niin hyvälle tuntipalkalle vieraan hommissa, eli 375 euroa tunti. Urakka siis kannatti sen takia, kun minun ei tarvinnut ajaa Oulusta, vaan menin kotona suoraan tuumasta toimeen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "..tienasin 6000 euroa kahdessa päivässä .."

Urakkalaskentamalli menee juuri näin. Jos siihen lisätään vielä suunnittelu-, työnjohto- ja isännöinnin voitelukustannukset, niin voit kertoja tienistisi hyvinkin kahdella.

PS.
Sattumalta tapasin tänään entisen kunnaninsinöörin kaupassa. Tuli sukitus puheeksi. Viememäröinnin erikoisosaajana totesi lakoonisesti sössötykseeni, että sukitusrahalla useinkin kaivaa ojan auki ja pistää uudet putket ja erotuksella pistäytyy vielä Karibialla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Eivät isä ja poika puhuneet mitään meidän voitelusta. Ajattelivat varmaan voitelevansa oman suunsa kunnon aineilla. (Isännöinti kun olimme me Tiinan kanssa)

Myöskään työnjohtoa ei heillä ollut, jos ei isää sitten lasketa ikänsä puolesta pojalleen työnjohtajaksi. Minä annoin suunnitelmat, ja heille olisi jäänyt vain toteutus. Lupasin vielä tehdä läpiviennit itse.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #15

→ 15/AA:"..Lupasin vielä tehdä läpiviennit itse. .."

Ohoh – eli mikä usein tarkoittaa 80 % työstä

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pitihän tuo arvata, kun on sinusta Ari kysymys. Niin kuin olen aikaisemminkin joutunut toteamaan, niin ei ole työtä mitä et pystyisi itse hoitamaan. Jos en väärin muista, niin lapsiakin sinulla on viisi? :)

Viimeksi kun yritin sitä keksiä ja löysin yhden varman ehdotuksen, mitä et taatusti osaa ja se oli kutominen puikoilla. Ja kuinka sitten kävikään? Hävisin senkin ehdotuksen. Muutaman viikon päästä poseerasit nätti ja vielä itse suunniteltu villaliivi ylläsi, joka nytkin on profiilikuvassa ylläsi.

Mitä nyt keksisin sinun pääsi menoksi? En voi edes ehdottaa runoilua, kun siinäkin olet kunnostautunut ulkomaita myöten. Kakun- ja piirakoidenkin teossa olet täällä jopa antanut ohjeitakin... Joten pitää kyllä levittää kätensä, kun en keksi mitään.

Sen luonnollista kokoa olevan hevospatsaankin teet ensi kesänä valmiiksi ja saat sen jälkeen työtarjouksia tietysti ihan Kiasmaa myöten. Jotkut nyt vain ovat etevämpiä kuin toiset. Siihen on alistuttava nöyränä tyttönä ja taputettava vain pikkuisia kätösiään yhteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos kohteliasuuksita, mutta elämä on meillä täällä vain elettävänä. Eletään sitä, sillä mitään muuta ei kannata katua, kuin elämätöntä elämää.

Kyllä antaisin kaikki taitoni lahjoituksena muille, jos vain voisin, mutta kun en voi, niin teen jotain ja sehän on sitä elämää.

Eihän se minun vikani ole, jos putkiliike pyytää mahdottomia, minä tarjouduin tekemään heille jo kaikki läpiviennit valmiiksi ym. Katsoivat, että on vanhaa pariskuntaa helppo höynäyttää. Erehtyivät;)))

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Erehtyivät meilläkin:) Yksi tarjouksista oli lähes 30 000 euroa ja laskelmissa oli mm. työpisteen valmistelu, jonka hinta oli muistaakseni 3500 euroa. Siihen kuului sitten jonkun sortin bajamaja ja heidän omia koneitaan... Pitänee varmaankin paikkansa, että monet vanhemmat ihmiset eivät viitsi tai ylipäätään edes ymmärrä kysellä urakalle tarjouksia monista paikoista, jotta oikea hintataso saataisiin aikaan.
On varmaankin niin helppo jymäyttää vanhoja ja saada kustannettua heikommat urakat vanhusten ylihintaisilla töillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Voidaan katsoa, että jos korkeimman tarjouksen olisitte hyväksyneet, se olisi ollut laillinen ryöstö.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen ihmetellyt "sukitusta", siis "sukalla varustamista" ilmauksena. Jos minä puen jalkaani sukan, on nimenomaan jalka sukan sisäpuolella. Miksi siis viemäriputken sisäpuolen pinnoitus yhtäkkiä voisi olla sukittamista?

Mutta. Jos sukan pukemisen jälkeen vetäisen jalkaani kumisaappaan, onkin sukitettuna saman tien juuri se saapas! Jalkineen sisäpuoli on kiistatta saanut pinnoitteekseen (esim. harmaan) villasukan. Lapsuudessani oli selvää, että kumisaappaiden käyttö edellyttää villasukkien käyttöä, ja noilta vuosilta mieleeni onkin jäänyt sana "saapassukka".

Inspiroivaa tuo nykyinen viemärisaneeraus!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 17/TK: sukitus

Olisiko viemäriputken (sisäpuolinen) ’vuoraus’ parempi termi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

...eli siis viemäriputkien kuitusukalla vuoraus. Juu, kuulostaa ihan hyvältä:)

Katselin tuossa noita vielä pehmeitä ja paksuja rullia, joiden on tarkoitus vielä mennä vanhojen putkiemme sisään ja myöhemmin kovettua kivikovaksi "ontoksi putkeksi", joka vie mennessään ja toivottavasti minun elinikäni aikana kaikki laskemani vedet. Nytkin meillä on surissut koko yön koneet, jotka nähtävästi aiheuttavat tuon kovituksen. Korvatulppia kannattaa olla kotona jo valmiina.

"Epoksikyllästeinen kuitusukka asennetaan paineilman avulla viemäriin. Valmis kovettunut putki on itsekantava, saumaton ja uuden putken veroinen vain murto-osalla uuden putken hinnasta".

Kaikkea ne herrat keksiikin! Olen seissyt meidän kauniin vihreän ja jo kovitetun putkenpätkän päällä - eikä se anna yhtään milliä periksi. Pakko sen on kestää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vielä eilen olisin vastannut myöntävästi, mutta unettomina aamuyön hetkinä valitsin sukkaan ja sukitukseen ns. vasemman jalan saappaan näkökulman. Mainittu jalkine on kansanperinteessä esimerkkinä vähäisistä älynlahjoista, mutta en arkaillut asettuessani saappaan asemaan ja arvioidessani sitten sukan käyttöä ja merkitystä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Muutin vuokralle vuonna 2003 valmistuneeseen taloon. Kuvittelin, että seuraava osoitteeni olisi Koukkuniemen vanhainkoti tai Kalevankankaan hautuumaa. Toisin taitaa kuitenkin käydä.

https://www.rakennuslehti.fi/2016/03/putkivuotoepi...

Ilmeisesti putkiremontiin yhdistetään myös kylppäriremontti. Tässä nyt jahkailen kahden vaiheilla, siedänkö remontin aiheuttamat haitat vai muutanko pois. Kumpikin vaihtoehto on epämieluisa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siinäpä kysymys, johon pitäisi saada hyvä vastaus putkiremontin perinteisellä tavalla kokeneilta ihmisiltä. Mitä ystäviltäni olen kuullut, niin ei se helppoa tule olemaan. Tämän sukituksen vielä kestää, kun se on vain noin parinviikon mittainen koitos.

Luin viime keväänä lehdestä Lenita Airiston kehuvan kuinka kätevää oli "sukitusremppa" hänen omassa rivitalossaan Kaskisaaressa. Hän, jos kuka, lienee myöskin varsin vaativa kuluttaja, joka on tottunut aina vain parhaaseen:)

Kylpyhuoneiden kaakelit ja lattia hakataan pois, jotta päästään putkiin käsiksi ja niistä lähtee valtaisat pölyt ympäristöön. Ystäväni ovat joutuneet teippaamaan kaikki komeron ovet ym. ja pesumahdollisuudet ovat yleensä järjestetty talojen kellaritiloihin, joka ehkä on useimmille se rassaavin puoli koko remontissa.

Vuokrien alennus on kuulemma niiltä kuukausilta ollut yleensä noin 20-30 prosenttia. Keväällä ja kesällä putkiremontit ovat helpommin kestettäviä, kun voi olla enemmän ulkona tai sitten oleskella kesämökillä, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Toivon mukaan jotkut remontin itse eläneet vastaavat sinulle, ettei päätös jää vain näihin toisen käden tietoihin. Olen kuullut joidenkin eläkeläisten menneen myös pakoon Tallinnaan, jossa on kuulemma tiloja varattuna juuri näitä suomalaisia putkiremppaa pakoilevia eläkeläisiä varten.

Kupariputkien uusiminen ei tietääkseni ole kovinkaan iso ja hankala juttu, eikä sitä voi edes verrata viemäriputkien aiheuttamiin hankaluksiin. Meillä uusittiin tulovesiputket vuosi sitten, eikä siihen mennyt aikaa kuin nelisen päivää, kun putket vedettiin pintavetoina, ettei tarvinnut seiniä repiä. Omakotitalossa se kävi hyvin, kun voi siitäkin itse päättää.

Toivottavasti teet sinulle parhaan ja oikean ratkaisun.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täällä uusitaan vain putket, viemäreihin ei tarvitse koskea. Minua huolestuttaa enemmän mahdollinen kylpyhuoneremontti. Siinä tapauksessa täältä olisi pakko lähteä evakkoon pidemmäksi aikaa. Pitää odotella lopullisia päätöksiä.

Ihmeellistä tuo kemia kuitenkin. Tässä ajassa putket puhki.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #25

Todella ihmeellistä, että näitä heikkolaatuisia kupariputkia käytettiin yleisesti 80-luvulla, joiden rikkoontumisriski oli korkeampi kuin 60- ja 70-luvulla rakennetuissa taloissa. Kylmän käyttöveden putkistot ovat yleisimmin vuodon aiheuttajia ja niidenkin käyttöikä keskimäärin on vain 25-30-vuotta. Yli 75% vuotaneista putkista ovat valmistettu kuparista tai raudasta.

Minusta se on aika yllättävä tieto. Ja näin puusta katsoen en edes laittaisi näin lyhytikäisiä putkia piiloon rakenteiden sisään, jossa ne voivat aiheuttaa pahoja vahinkoja vuosikausia asukkaiden huomaamatta. Vasta homeongelmat paljastavat sitten vuotavat putket, jolloin pahimmat vahingot ovat jo ehtineet levitä laajalle. Meillä Espoossa on nämä homekoulut olleet pahimpina esimerkkeinä, jotka ovat aiheuttaneet oppilaille ja opettajille paljon harmia ja sairaspoissaoloja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Tässä on vain sellainen kummallisuus, että ihan samoja kupariputkia on kaupunki täynnä, mutta ongelmia ilmenee ainoastaan Hyhkyn vedenottamon välittömässä läheisyydessä.

Jokin vedessä saa kuumavesiputket syöpymään puhki. Tuon artikkelin mukaan vastaavia ilmiöitä on havaittu muuallakin Suomessa. Mystinen juttu.

Tampereen Vesi on kieltäytynyt maksamasta korvauksia. Saas nähdä, meneekö tämä siihen, että nämä kärsineet taloyhtiöt alkavat käräjöimään. En ainakaan löytänyt netistä ennakkotapausta, josta voisi päätellä minkä linjan oikeus ottaa tällaisiin tapauksiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #27

Tämän ongelman edessä pitäisi tehdä nyt paljon enemmän tutkimuksia, jotta ongelma ei vain edelleen jatkuisi. Jo riittää homeongelmaiset talot!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Minulta on nyt usein kyselty, miten voidaan olla varmoja, että haarautuvissa putkien kohdissa saadaan tarpeeksi pitävät sulut liitoskohtiin.

Tässä linkissä on selitetty menetelmät ja myöskin siitä käy ilmi kuinka meidän putki-sukittajat ovat uranuurtajia alallaan.

http://picote.fi/wp-content/uploads/2015/08/08-201...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä pieni lisäys uudesta "Arvoasunto-lehdestä", joka tuli toissapäivänä. Otsikolla: "Valitse paras putkiremontti, mitä tarkoittaa perinteinen ja mitä uudet putkiremonttimenetelmät?" Lehti 3/2017. En puutu nyt muihin menetelmiin, ne voi jokainen lukea itse lehdestä.

Varsinaiset sukitus-menetelmät ovat kai jo tulleet blogissani riittävän hyvin selville? Pitäisi ehkä enemmän painottaa myöskin sitä, että kiinteistöjä on hoidettu suunnitelmallisesti, eivätkä putkistot ole vielä elinkaarensa päässä, jotta viemärit voidaan kunnolla puhdistaa ja sukittaa. Viemäreiden tavallisella pinnoituksella ei ole Suomessa standaria, mutta sukitukselle taas on.

"Jari Virta, kiinteistöliiton kehityspäällikkö huomauttaa, että vakuutusyhtiöt eivät yleensä suhtaudu myönteisesti pinnoituksen käyttöön. Sitä vastoin sukituksella uusitut viemäriputket rinnastetaan muutamissa vakuutusyhtiöissä uusiin putkiin." Se olikin kiinnostava tieto meille, jota emme aikaisemmin tienneet. Soitto vakuutusyhtiöön ja meidän vakuutus laski vuodessa kokonaista 15-euroa:)

"Toinen tärkeä tieto oli myös mahdollisten myöhempien tukosten avaamiseen mekaanisesti tai syövyttävillä aineilla ei suositella. Tukosten avaamiseen soveltuu käytännössä vain painehuuhtelu". Tässä ne meille "sukitetuille" tärkeimmät viimeiset tiedot tulivatkin. Nyt kun meidän viemärit ovat taas kuin uudet, niin voidaan talvikin ottaa turvallisesti vastaan:) Kiitos vain kaikille tekijöille!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset