zzz333

Hevospatsas ja Ari Alsio. Tämä ei ole muistokirjoitus, vaan haaste..

 • Ehkä Han-kauden keramiikkaa, harmaasta savesta tehty figuuri? 
Tämä on oma hevoseni, ehkä myöskin Honanin maakunnasta kaivettu malliyksilön kopio.
  Ehkä Han-kauden keramiikkaa, harmaasta savesta tehty figuuri? Tämä on oma hevoseni, ehkä myöskin Honanin maakunnasta kaivettu malliyksilön kopio.
 • Lo-yang-kauden hevosfiguuri
  Lo-yang-kauden hevosfiguuri
 • Juhlaseremoniaa varten suitsittu Tàng-kauden hevonen (Tàng-dynastia 618-907)
  Juhlaseremoniaa varten suitsittu Tàng-kauden hevonen (Tàng-dynastia 618-907)
 • Puusta tehty "turistihevoseni", juhlakunnossa. (Itäinen Han-kausi 25-220)
  Puusta tehty "turistihevoseni", juhlakunnossa. (Itäinen Han-kausi 25-220)
 • Onnitteluruusut vielä kauniiksi lopuksi Arille! (12.6.2018)
  Onnitteluruusut vielä kauniiksi lopuksi Arille! (12.6.2018)

Katselin eilen  jälleen kerran taidekirjojani ja sieltä erityisesti minua nyt kiinnosti "Kiinan taidekirja" vuodelta 1959, Lubor HÀjekin kokoamana ja valokuvat ovat Werner Formannilta.  Nyt  tietysti kysytään, että miten kaikkien täällä Usarissa tuntema Ari Alsio liittyy tähän yhtälöön?  

Ei oikeastaan muuten, kuin olen tässä odotellut Arin lupaaman hevospatsaan valmistelukuvia tänne Vapaavuoroon. Viime keväänä kuulema sen tekeminen jäi muiden kiireiden takia tekemättä, jos sen oikein asian ymmärsin.  Nyt oletan ainakin, että Ari on jo saanut valmistelut niin pitkälle,  jotta varsinainen työ alkaa vähitellen ainakin mielessä hahmottua?

Ajattelin heittää Arille nyt  haasteen mukana muutamia kuvia kiinalaisen  hevostaiteen suurimpia helmiä vuosituhanten takaa.  Ne ovat kestäneet hyvin aikaansa, vaikka Ari  runoilevana taiteilijana keksii varmaankin ihan itse yhdistää juuri hänen käsilleen  sopivan hevospatsaan. Muistini mukaan siihen piti tulla vielä suihkulähdekin  tai muu virtaava vesielementti mukaan.  Haaste on toki vaikea, koska oikean hevosen kokoisen patsaan pitäisi myöskin pysyä pystyssä ja kestää talven tuiskut ja pakkaset.  

Viimekertainen haasteeni koski neulepaitaa, joka toki oli huomattavasti helpompi tehtävä. Hän suoriutui siitä harvinaisen nopeasti  tunnetulla taidollaan, jonka kaikki ovat kuvissa sen myös saaneet omin silmin  nähdä. .  Se haaste aikanaan lähti siitä, että ihmettelin Arin monipuolisuutta vähän joka alalla ja uskoin, ettei ainakaan kudin pysyisi hänen miehisessä kädessään.   Erehdyin pahasti:)

Tämä lienee vähän epätavallinen aihe jopa täällä vapaavuorossakin, mutta niinhän on mieskin:)  Monipuolisuudessaan Ari hakkaa kaikki muut kirjoittajat, näin ainakin luulisin? -  Koska olen itsekin täällä jo vuodesta 2011 pyörinyt ja tuhansia blogeja lukenut näiden vuosien aikana.  Ihan kaikkia en kyllä ole pystynyt /ehtinyt lukemaan, mutta sormituntumalla siis mennään. Haasteen mukana odotan siis kuvia ja joskus valmista teosta suihkulähteen vieressä.  Arin tuntien se on nähtävissä elokuun lopussa, jos miehelle ei tärkeämpää tekemistä sitä ennen tule esteeksi?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä muista koskaan minulla olleen blogeissani näin onnetonta alkua, kun kellään ei ole edes mitään sanottavaa näin hauskasta haasteesta?? :) Eikö ketään muuta kiinnosta nähdä miten Ari suoriutuu tästä todella haastavasta ja vaikeasta hevospatsaan luomisesta omaan pihaansa.

Alkujaan Ari itse joskus mainitsi täällä vapaavuorossa, että hän on suunnitellut tekevänsä hevospatsaan ihan itse ja koska siitäkin on jo vuosia kulunut, niin ajattelin sitä vähän kiirehtiä - muutenhan se jää kokonaan ehkä tekemättä. Tai ehkä minunkin pitää lakata sitä ihmettä odottamasta:)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Onhan tää vähän sisäpiirin juttu :o)

Taiteesta puheen ollen, sinäkin voisit käydä kommentoimassa (pitkästä aikaa!):

http://heikkihyotyniemi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ku...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiva kuulla sinustakin pitkästä aikaan Heikki. Pidinkin monen kuukauden pituisen tauon täältä vapaavuorosta, kun tuntui ettei aika riitä kaikkeen.Tai rehellisesti sanoen voimat eivät riitä... Terveisin ja öitä kauniiden unien kera:)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Kaija! Täytyy malttaa odottaa!
Hevospatsaan tekeminen ei ole mikään helppo homma.Linkitetyssä kuvassa neuvotaan miten lähteä liikkeelle:

http://www.chen-la.com/files/Horse2_54mm.jpg

Taiteilijan A.A:n hevospatsasta odotellessa kuuntelemme "Hummani hei" kappaleen Tapio Rautavaaran esittämänä :

https://www.youtube.com/watch?v=_sB0O_t4BCo
Tapio Rautavaara - Juokse sinä humma (1953)

Mukavaa päivän jatkoa! :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voi kiitos kulta Viola!! Ja kiitos myöskin hienoista linkeistä..... Kyllä vain hevosen täysikokoinen patsas on monien kuukausien- ja jopa vuosienkin työ...Luulisi pystyssä omin jaloin seisovan hepan olevan todella vaativin osa työtä jo oikeiden suhteidenkin saaminen on toinen suuri haaste. Joten lauletaan nyt vain toistaiseksi tuota "hummani heitä"... Iloista päivänjatkoa vain sinullekin! :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hevospatsashaaste on vireillä ja asia on edennyt, mutta kun Ari elää naisen kanssa niin omia projekteja pitää siirtää. Nyt on tehtävä ensin sata metriä uutta aitaa.

Mutta, hevoselle on jo hankittu kengät ja kuolaimet, sekä suunnitelmat ovat jo valmiina, nyt pitää tehdä se aita nopeasti pois alta. Juuri äsken tilasin Vantaalta 50 aidan jalkaa, tulevat ensiviikolla.

Joten ei hätää hevonen kyllä valmistuu aikanaan. Vantaan kaupungin rakennusmestarin sanoin, ei ole yksikään Vantaan rakennus jäänyt valmistumatta, ei myöskään Arin hevonen jää tekemättä.

Hevoshaasteen esitti minulle naapurini Jorma Lapinlampi, eli hevoshaaste lähti häneltä. Hän möi minulle sellaisen hevosvetoisen niittokoneen ja sitten seuraavalla vikkolla sanoi, että sen eteen on tehtävä betonista hevonen. No se tehtävä oli kuulemma annettu jo useammalle, mutta koskaan se hevonen ei ole valmistunut. Jomppe luottaa minun sen tekevän, vaikka Kaija nyt hiukan uskossaan horjuukin.

Näin keväällä tässä lähellä yhden ratsutilan pihalla betonisen hevosen, se oli taidolla tehty ja voisin ottaa siitä varmaan valokuvankin. Jotenkin se ei kuitenkaan vastannut omaa mielikuvaani patsaasta jota olen mielessäni pyöritellyt. Ehkä haaste on kovempi kuin luulenkaan;))

Kiitoksia Kaijalle kuvista ja tsemppauksesta. Kuten huomaatte olen ollut niin kiireinen, että en heti edes huomannut vastata, vaikka vastasin heti kun luin tämän.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onhan sinulla sitten monta rautaa tulessa, joten on hyvin ymmärrettävää, että huvityöt on siirrettävä "oikeiden" töiden tähden eteenpäin. Muistan kyllä, ettei alkuperäinen hevospatsaan suunnittelu ollut täältä heitetty idea, vaan kerroit siitä vuosi sitten täällä vapaavuorossa. Ajattelin vain, että ei tästä pelkällä puhumisella ja suunnittelulla selviä:)

Noissa kiinalaisissa hevoskuvissa tuo vanha ensimmäisessä kuvassani oleva heppa, näyttää tukevasti seisovan omilla jaloillaan ja lienee helpoinkin tehtävä, kun ei liikaa taivuta itseään mihinkään vaikeisiin asentoihin. Juu, ota vain ihan rauhallisesti, kieli poskella tässä ollaan kuitenkin vain liikkeellä. Ja meidän naisten tahto ja työjärjestys perheessä olkoon teidän miesten ikiaikainen ja iloinenkin velvollisuus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Kaija kuvat ovat antoisia, mutta minulla on jo ajatus asennosta jossa hevonen käy. Eli hevonen vetää niittokonetta ja on siis käynnissä, eli kulkee käyden;)

Niittokoneen terän eteen olen ajatellut tehdä liljapenkin, eli ennen terää on pitkät liljat ja terän jälkeen lyhyt nurmi. Se liljapenkki kuvaa pitkää heinää ja terän jälkeen on sitten luoko nurin.

Olen myös ajatellut tehdä henkilön kävelemään niittokoneen perässä ohjastamassa, sillä vaikka niittokoneessa on penkki niin hyvin usein isännät säästivät hevosta ja kulkivat jalan perässä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Itseasiassa en edes kuvitellut, että löytäisit kiinalaisista hevosista mallia omaan patsaaseesi:) Olet myöskin niin oman tiesi kulkija ja toki kunnon Suomen hevonen sopii maisemaankin paremmin.

Tuo niittokone sopii myöskin kuin nyrkki silmään, ja kukkaideakin on tosi loistava. Antaa toden tuntua, että liikkeessä tässä ollaan, vaikkakin hitaasti ja hartaudella, kun on aikaa odottaa liljojenkin kuihtumista ihan niiden oman elinkaaren mukaisesti.

Se niittokoneen perässä kulkeva ihminen laajentaa teosta entisestään ja vaatii myöskin aika ison tilan pihasta. Alkaa muistuttaa jo muistomerkkiä, jota käydään kauempaakin katsomassa.

Projekti vie kyllä muutaman vuoden, joten valmista täytyy odottaa kärsivällisesti:) Aitaus koko tontin ympärille lienee myös hyvinkin aiheellinen homma, etteivät immeiset ihan iholle tule pällistelemään...