zzz333

Lehtikaali - rakkaani, uusin trendiruoka-villitys myös amerikkalaisilla

  • Lehtikaali - rakkaani, uusin trendiruoka-villitys myös amerikkalaisilla
  • Lehtikaali ruukussa
    Lehtikaali ruukussa
  • Smoothien pehmeän makuinen lisäke..
    Smoothien pehmeän makuinen lisäke..
  • Kuvasin tämän jo ennen joulua suoraan telkkarista kun se muistutti lehtikaalia, mutta on oikeesti joku vuorijono jossakin:)
    Kuvasin tämän jo ennen joulua suoraan telkkarista kun se muistutti lehtikaalia, mutta on oikeesti joku vuorijono jossakin:)
  • Lehtikaali - rakkaani, uusin trendiruoka-villitys myös amerikkalaisilla

Lehtikaalia kaikissa muodoissa voidaan käyttää tuoreena, kuivattuna, sipseinä, smoothina, marinoituna ja jopa minun mielestäni  myöskin upean  kauniina kimppuna  maljakossa. Pidinkin jo syksyllä isoa lehtikaalikimppua pöydällä ja sen syvän vihreät lehdet näyttivät niin kauniilta, että ne voittavat monet leikkokukatkin  ihan kevyesti.

Ilahduinkin tänään kun näin HS:ssä Laura Saariikosken kirjoituksen kuinka USA on hurahtanut lehtikaaliin.  Tieto sinänsä oli aika yllättävä, vaikka toki lännestähän aina kuuluu jotain kivaa uutta,  jota ei nyt heti olisi arvannut juuri lehtikaalista. The New York Timesissä alkoi jo viisi vuotta sitten ilmestyä mainintoja  lehtikaalista ja jo vuonna 2013 se mainittiin lehdessä peräti 264 kertaa. Missähän yhteydessä maininnat ovat olleet. Ehkä terveyteen ja syöpiin liittyen, oletan?

 Mikähän ruokalaji tai aine mainitaan meillä arvostetuissa lehdissä niin usein.  Olisikohan peruna, liha ja viljat?  Täytyypä alkaa tarkkailla niitäkin, jos ne maininnat nyt ennustavat uusia ruoka terendejä meillekin. Amerikkalaismedian mukaan seuraava superruoka tulisi olemaan  kukkakaali - ei mikään huono valinta minunkaan mielestäni. Kuulemma trendiruoka leviää suurkaupunkien ykkösravintoloista suoraan sisämaan ketjuravintoloihin hyvinkin nopeasti  ja ennen lehtikaalia oli muodissa mustekala, aurinkokuivatut tomaatit, pesto ja vuohenjuusto. Siis lähes samat kuin meilläkin , mutta mustekalasta en ole itse tehnyt mitään poikkeuksellista näköhavaintoa:)

Whoole Foods -kaupoista saakin lehtikaalia kaikissa muodoissa raakana, paistettuna, mehuna ja jopa  jäätelönä,  ja sieltä voi ostaa myös collegepuseron, jossa huippuyliopisto Yalen nimi on korvattu sanalla Kale. Hauska idea se olisi meidänkin ruokaketjuille - nyt vain painamaan paitoja, jossa koreilee seuraava muotivihannes, kukkakaali koko kaikessa kauneudessaan:)  Nimi pitäisi vai liittyä johonkin trendikkääseen juttuun tai vielä mielummin älyyn ja viisauteen.. Keksitkö mikä olisi kiva?

Taitaa olla vain taivas rajana mitä lehtikaalista  voi tehdä. Itseäni kiinnosti eniten nuo sipsit ja niiden tekoohjeen kaivoinkin esiin netistä ja kuvasin sen valokuvieni joukkoon. Näytti muutenkin ohjeita lehtikaalista olevan pilvin pimein, joten näyttää se meilläkin olevan jonkun sortin suosikki vihannes. Hyvä niin.

Kunnon blogissa jossa puhutaan ruuasta, niin pitää olla kai esillä yksi reseptikin ja sen kopsaan suoraan lehdestä. Maku lienee ihan mahtava ja vielä super terveellinen:)

Lehtikaalimuffinssit:

Lisää tavalliseen muffinssitaikinaan 2 dl raastettua omenaa ja 1,5 dl hienoksi hakattua tai soseutettuna lehtikaalia. Mausta kanelilla, muskotilla, hunajalla ja vanilijalla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Ja sitten vaan nautiskelemaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös Ilmarikin kehunut samaa kasvia, mutta kestäähän se lehtikaali useammatkin kehut.

Olen joskus kasvattanut komeita lehtikaaleja, ja niistä osa jäi talven alle, silloin jänikset tekivät niistä selvää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos huomiosta Ari. Enpä ollut sitä ennen nähnyt, jos nyt tarkoitat tätä Ilmarin blogia ja jos olisin nähnytkin, niin en olisi sitä enää kuitenkaan muistanut:) Etsin ja löysin nyt vain tämän.

Löytyy täältä ja kuvatkin ovat paljon hienoimpia kuin minulla:
http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/11...

Näin se vain menee, kaikki on jo ennen ajateltu ja tehty, mutta täytyypi sitten vain ajatella se taas uudestaan... Täytyy myös todeta, että on sinulla Ari hyvä muisti!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu muistan minä jotain, mutta en suinkaan kaikkea, eikä kaikkea pidä edes muistaa. Junttikaaliksi Ilmari tuota tituleerasi ja on hänellä ollut muistaakseni myös toinenkin kirjoitus samasta kaalista, mutta se on voinut jäädä jo tuonne kerrostumiin. Ehkä Ilmari itse kertoo enemmän.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Elä ny ihmeitä puhu, jos sinä kaiken oikeesti aina muistaisit, niin sitten et enää olisi todellakaan tältä planeetalta kotoisin:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei se mikään vitsi ollut...minähän olen ihan täysi tosikko.

Tulipa tuossa vielä mieleeni, kun nyt lehtikaalista puhutaan, että se on myös yksi terveysgurujen suosikki vihannes. Sillä kuulemma puhdistetaan keho tehokkaasti raskasmetalleista, loisista, sienistä ja erilaisista viruksista porkkanan, pinaatin, parsakaalin, avokadon, punaisen paprikan, kurkun sekä varsisellerin ohella, jotka kaikki sisältävät entsyymejä, joiden tutkitusti tiedetään pysäyttävän myöskin syövän leviämisen. Uskokoon ken tahtoo..
Näin kuitenkin kertoi täällä Suomessakin viime syksynä luennoimassa käynyt amerikkalainen tutkija-lääkäri Dana Flavin. Toki hänen syöväntorjunta ohjelmassaan oli muutakin perinteisten ohjelmien lisäksi. Hänen ohjelmansa perustui monien asioiden yhdistämiseen, jossa ruoka oli myös yksi tärkeä tekijä, hänen kaikkiaan viiden kohdan ohjelmassaan.

Yksi neuvo hänellä oli, joka minua kovasti myös miellytti: "Jotkut ihmiset murehtivat itsensä hengiltä. On elintärkeää tuntea rakkautta, olla katkeroitumatta ja antaa anteeksi kaikille niille, jotka ovat joskus loukanneet."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Anteeksi, varmuuden vuoksi! Ei siksi, että olet tosikko, vaan siksi, että eläisimme molemmat pidempään :-D

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Paras vihannes ikinä. Vaikka olisi kuinka raskas vuosi menossa eikä jaksa pykätä kyökkitarhaa pystyyn, aina pitää laittaa yrttejä ja lehtikaalia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Uusin lehtikaali-reseptini, jota joisin vaikka kuinka paljon on sekoitus johon laitan lehtikaalin lisäksi pinaattia, vähän hunajaa, inkivääriä (keitän juurista ensin juoman)ja lisäksi tuoremehua tai/ja soijamaitoa. Hera-tuoremehu antaa smoothiin vielä ihanan kepeän ja nätin vaahdon päälle.

Pieni lisäys vielä inkiväärijuomastani, joka on todella hyvän makuinen ja säilyy jääkaapissa useammankin päivän hyvänä. Keitän kuorittua juurta noin puolisen tuntia vajaassa litrassa vettä ja lisään siihen ennen pullotusta noin yhden sitruunan mehun. Jos juon sen vain mehuna, niin lisään vähän myös ruokosokeria tai intiaanisokeria mukaan.