zzz333

Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...

 • Jotkut ne jämähtävät aina samaan aiheeseen:)
  Jotkut ne jämähtävät aina samaan aiheeseen:)
 • Korkokenkä vain vaihtui risutossuun..
  Korkokenkä vain vaihtui risutossuun..
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Tänään 4.7 taivas on pitkästä aikaa kauniin sininen, joten lisäsin kuvia..
  Tänään 4.7 taivas on pitkästä aikaa kauniin sininen, joten lisäsin kuvia..
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Jasmiini, tuo yksi intohimoa janoavien suosituin kukka...
 • Lupasin vielä laittaa kuvan kerrotusta jasmiinistani, jonka aikoinaan ostin Tallinnasta ja se kukkii myös aina upeasti, vaikkakin vähän myöhemmin..
  Lupasin vielä laittaa kuvan kerrotusta jasmiinistani, jonka aikoinaan ostin Tallinnasta ja se kukkii myös aina upeasti, vaikkakin vähän myöhemmin..

Mietin kyllä hetken aikaa,  että mahtaako ketään enää kiinnostaa minun kukkakuvani,  kun niitä on tullut tässä vähän useamminkin tänne laitettua. Ei riitä, että itse katselen erityisen  mielelläni kukkien ja eläinten kuvia, mutta tiedän myös monia joita ne eivät kiinnosta pätkääkään, mutta jos kuvat esittävät autoja tai junia, niin  sitten kiinnostus vasta herää:) 

Pihajasmiinini (Philadelphus coronarius) on kotoisin Etelä-Euroopasta ja on meillä kasvanut jo kolmen metrin korkuiseksi ja yksi kolmesta jasmiinistani on  levinnyt jo noin viiden metrin levyiseksi seinäksi, joka nyt kukkineen levittää huumaavaa tuoksuaan koko pieneen pihaamme.  Sanotaankin jasmiinin olevan pitkäikäistä sorttia ja meillä se onkin  saanut rauhassa kasvaa samalla paikalla  jo noin 40-vuotta.

Jasmiinin aromaattiset öljyt ovatkin suosittuja hajuvesissä, eikä mikään  ihme, kun niiden tuoksun sanotaan voimistavan seksuaalisia haluja. Monilla tunnetuilla hajuvesimerkeillä on omat jasmiinipohjaiset tuoksunsa ja ne ovat olleet suosittuja vuosikymmeniä mm. Diorin parfyymeissä.

Varsinainen kukkaiskieli kehittyi Ranskassa 1700-1800-luvulla sanojen korvikkeeksi. Ihmiset lähettelivät toisilleen kukkia halutessaan viestinsä pysyvän salassa ja joka kukalla oli oma merkityksensä, jotka kaikki ajan hengessä elävät tiesivät  tarkalleen. Samoin kukkien määrillä oli omat viestinsä värien lisäksi.

Suomessa vuonna 1903 ilmestyi F.Ahlmanin kirja  Uutuskain kukkaiskieli, jota pidetään meillä kukkaiskielikirjallisuuden esikuvana.  Sen jälkeen meillä on ilmestynyt aihetta käsitteleviä kirjoja harvakseltaan ja vaikka sinänsä aihe taitaa olla kukkasitojien- ja kukkakauppiaiden ammattikirjallisuutta. Tiedä häntä?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Runo ikivanhasta kirjasta Kukkasille, sen on kirjoittanut Robert Herrick. Suom. Toivo Lyy. Mitähän kustantajat tänään sanoisivat tästä runosta ja kielestä?
Sopii erityisesti Jasmiinille, joka sisällä maljakossa kestää vain yhden päivän...

Puun heelmäin armaat vakuudet,
viel`eihän kiirutt`ois.
Miks viipyä ei vois,
hymyillä, hehkuin hetkisen,
ja jälkeen vasta sen
varista pois?

Te synnyittekö, vienoiset,
vain hetken iloks, vaan
"Hyv`yötä" kuiskaamaan?
Miks armautenne Luonto loi
ja näyttää, kun sen, oi,
vie kokonaan?

Sen liette Kirjan kirjaimet,
mi kertoo tarinan
kulusta Kuoleman:
mik`ikään tääll`on loistossaan,
se kohta korjataan
pois hautahan.

Robert Herrick (baptised 24 August 1591 – buried 15 October 1674[1]) was a 17th-century English lyric poet and cleric. He is best known for his book of poems, Hesperides.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään aurinko paistaa ja taivas on heleän sininen, joten lisäsin vielä loppuun neljä uutta kuvaa. Näky ja tuoksu livenä on huumaava ja melkein tuntuu siltä kuin ei Suomessa oltaisiinkaan:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sininen on taivas,
valkoinen on jasmin,
tuoksu verraton on kasvin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Upeeta Ari, sinulla se runosuoni sykkii ja syttyy herkästi!

Alexius Manfelt

Kaija hyvä, kyllä ne kuva kiinnostaa. Ja niistä jopa paljon pidän!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Alexius, tuo ilahdutti minua kovin! Ei siis tarvitse ängetä kukka-autoja mukaan? :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo mieki tykkään sinun kuvista, se vain helposti jää plaavinrakhoon se kohtako pitäs suositella tai kommentoijja, nykki tuli joku juttu, mutta onneksi muistin ja palasin takasin. Muutenki tykkään sinun hommista täälä, olet ystävällinen ja kiva, kiitos siis Kaija ja syänmerkki!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voi Hilkka-kulta, tuo oli mahottoman nätisti sanottu - kiitos ja syvä kumarrus sinulle!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minulla on pihapiirissä kolme hyvin vanhaa jasmiketta jotka kasvavat täysin käsittämättömiin mittaisuhteisiin pullahtaneina, yli pari metriä korkeita ja todella leveitä. En oikein tiedä miten niitä pitäisi hoitaa. Yhtenä vuonna otin kevättalvella kahdesta pensaasta vähän kuivannäköisiä oksia seasta pois. Näyttivät seuraavan vuoden aika rumilta mutta nyt ne kukkivat taas todella rehevinä ja tuoksuvat. Kolmas on sekoittunut juhannusruusu/villiomenapuumereen, josta ei tiedä mikä alkaa mistäkin ja niin pois päin. En edes uskalla yrittää tehdä mitään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Petra tuo leikkaaminen on hyvä keino hallita noita pensaita. Elvyttää ihmeesti, jos vaan kestää sen ruman vaiheen. Naapuri on leikannut voimakkaasti, ei pelkkiä kuivia oksia ja hyvin on käynyt.

Omenapuita voi leikata milloin vain. Vanha käsityksen mukaan vain keväällä ennen maan sulamista. Jostakin kuulin, että kesällä olisi hyvä poistaa uudet versot näin niitä kasvaisi seuraavan vuonna vähemmän. Jos leikkaa ajoissa keväällä kasvattaa paljon versoja, joita on taas leikattava.

Juhannusruusunkin voi leikata. Kyllä se selviää leikkauksesta. En toki tiedä mikä sen leikkaamisen olisi paras aika.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä olen pakosta joutunut karsimaan oksia reippaalla kädellä kun ne kaikki kolme pihajasmiketta ovat samassa rivistössä ja alkoivat jo estää pahasti kulkua polulla, joka johtaa etupihalle. Eivät olleet siitä moksiskaan. Kukathan tulevat edellisenä kesänä kasvaneisiin oksiin ja nehän kasvavat hurjaa vauhtia kun löytyy oikea paikka ja valo.
Meillä molemmilla näyttää niille olevan juuri oikeat olosuhteet, josta voikin vain olla hyvin kiitollinen. Toivotaan vain meille molemmille yhtä hyvää jatkoa tulevinakin kesinä:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaija, ihanat kuvat. Jasmiinin tuoksusta pidän. Minulla on sekä isoja pensaita että matala jasmike. Alkaa juuri kukkia. Onko sinulla kerrottukukkaisia? Minulla ei ole.
Olen ihmetellyt jasmiinin nuppujen pienutta tänä kesänä. Ehkä niistä kehittyy kuitenkin normaalikokoiset kukat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulla on nuo kaksi tainta Tallinnasta, jotka ovat kerrottukukkaisia ja niillä on vähän suurempi kukkakin kuin noilla isosiskoillaan. Yritän ottaa niistä myöhemmin kuvan kunhan aukeavat. Nytkin näen ikkunasta kuinka niiden isot valkoiset nuput loistavat illan hämärässä niin kovin, kovin lupaavasti.

Alexius Manfelt

Kaija kiltti, tuo oli kauniisti ja tosi runollisesti sanottu kun kirjoitat:

"Nytkin näen ikkunasta kuinka niiden isot valkoiset nuput loistavat illan hämärässä niin kovin, kovin lupaavasti."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuoksut ovat naisten herkkua, ja kukat sekä korkkarit, mutta kauniita ovat myöskin naiset itse.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mutta, mutta eikös ne herratkin sentään tykkää makeista tuoksuista, vai kuis on Ari? Tietty, hyvän ruuan ja lämpimän pullan tuoksu viehättää myös meitä kaikkia....puhumattakaan hyvän konjakin tuoksusta:)
Vasta leikatun ruohon, tervan ja meren tuoksu? Niiden tuoksua on ainakin vaikea olla mainitsematta, jos tuoksuja jotenkin pitäisi arvottaa näin illan ratoksi....

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kokemus on osoittanut, että naiset elävät miehiä enemmän tuoksumaailmassa, mutta ei se poissulje sitä, etteivätkö miehet pitäisi tuoksuista, mutta miehet eivät ole yhtä kauniita kuin naiset.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu
Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Oikein tyylikkäitä kukkakuvia.

Runo on kaunis, kertoo kaiken katoavaisuudesta tässä elämän iäisyyslaivassa.

Pitäisikin valita lukemistoksi vain näitä kauniita kukkaisaiheita, niin pysyisi paremmalla mielellä. Kävin nimittäin tuolla Puheenvuoro-palstalla kommentoimassa - oli viikon parin rupeama: olen ihan puhki poikki väsynyt.

Täällä Vapaavuorossa siis virkistymään!!!!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Tarja. Olen samaa mieltä siitä, että täällä Vapaavuorossa virkistyy... Meni varmaa noin pari vuotta ennenkuin edes kävin katsomassa Vapaavuorossa ja pyörin vain yksinomaan Puheenvuorossa otsa rypyssä:) Kaikkiaan olen pyörinyt täällä nyt kai yli kolme vuotta...ainakin kuvani on jo niin vanha, joten kauan vei löytää tämä foorumi:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olette oikeassa tämä on Uuden Suomen positiivisempi puoli.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt lähes kaksi vuotta myöhemmin kun katson näitä kuviani, niin itsekin ihmettelen miten nättejä nuo jasmiinini ovatkaan olleet.. .Odotankin nyt niiden uutta kukintaa entistä innokkaammin tänä armon vuonna 2016.

En tiedä miten tuo blogini näkyikin yllättäen tuolla etusivulla, kun en moista juttuani ole sen koomin nähnytkään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Joku lie googlaamalla etsinyt tietoa jasmiinista tai sitten käyttänyt haussa jotain muuta kirjoituksessa ollutta sanaa ja löysi sopivan jutun luettavaksi. Näin näitä nousee ylös. Olen huomannut saman omien blogienikin kohdalla.