zzz333

Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..

 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Unikkoni olivat upeimmat kuin koskaan ennen
  Unikkoni olivat upeimmat kuin koskaan ennen
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Vasemmalla vielä pieni tomatintaimi ja oikealla perunasaalis ja niiden kukinto.
  Vasemmalla vielä pieni tomatintaimi ja oikealla perunasaalis ja niiden kukinto.
 • Eilisen myrskyn jälkeen tomaatin taimi taipui lähes kaksin kerroin, mutta voi muuten ihan hyvin.
  Eilisen myrskyn jälkeen tomaatin taimi taipui lähes kaksin kerroin, mutta voi muuten ihan hyvin.
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Karjalanruusu on aina herkän kaunis!
  Karjalanruusu on aina herkän kaunis!
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..
 • Kukkia, kukkia kesäkuusta - elokuuhun, pihani kauneimmat ryhmät kuvina..

Mitähän tästä kesästä kertoisin?  Ainakin sadetta, tuulta ja kylmääkin on riittänyt ihan omiksi tarpeiksi, mutta monet kukat ovat kukkineet ihmeen hyvin ja nähtävästi myöskin viileästä ilmasta jopa tykänneet. Erityisesti ruusut ovat kukkineet enemmän kuin minulla koskaan, mitä nyt sade on niitä välillä liian aikaisin runnellut.

Hyötytarhani on varsin vaatimaton.  Istutin Blue Kongoa neljään eri isoon kukkaruukkuun ja vasta yhdestä olen siniset perunat talteen kerännyt ja loput jätin vielä komistumaan.  Maku oli minusta tavanomainen, mutta väri varsin eksoottinen näin tavallisiin suomalaisiin kellertäviin perunoihin tottuneelle. Taidan tyytyä perinteiseen väriin ensi kesänä. Muuten perunan varsi ja kukat ovat hämmästyttävän kauniita, kelpaisivat minulle ilman hyötytarkoitustakin ihan hyvin. 

Ostin keväällä Turun yliopiston pitämästä kasvitieteellisestä  puutarhasta muutamia pieniä tomaatintaimia ja nyt ne ovat komeammat,  kuin olisin ikinä uskonut niin pienistä ja vaivaisen oloisita voivan tulla. Yli kaksimetrinen taimi peittää kokonaan varjoonsa Lidlistä ostamani banaanpuun taimen, joka tosin ponnistelee vielä urhokkaasti komeine lehtineen ja pituuttakin on jo kasvanut lähes 80 senttiseksi.  Tomaatin kukinta on ollut runsasta, mutta tuskin ne ehtivät kasvaa syötäviksi ennen talven tuloa. Pienet pyöreät, lähes kirsikkatomaatin kokoisia pallukoita on jo näkyvissä, mutta taitaa halla viedä ennenkuin saan upottaa hampaitani omaan tomaattiin:) 

Yrttejä ostan ruukuissa marketeista ja istutan ne isoihin ruukkuihin ja ne tykkäävät olostaan aina, jos vain saavat vettä ja rakkautta.  Sitähän meillä kukkien ihailijoilla aina riittää ja riittää myöskin ihailua tavallisille luonnonkukille, jotka tuovat iloa joka päivä ilman vaivaa ja kastelua.  Vielä on syysleimun kukinta odotettavissa ja sitten onkin jo syksy kanervankukkien kera edessä.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sinisen perunan yllättävyys onkin sen maun tavanomaisuus. Sinivuokot ja unikot hurmaavat aina ja orvokit. Itse en ole vielä Blue Congoon kajonnut sillä se on aika myöhäinen lajike ja maku tulee vasta jauhoisuuden mukana.

Ei kovin satoisa lajike, mutta kiva väriläiskä vaikkapa joulupöydässä. Viime jouluna tein perunalaatikkoa siitä, mutta sen väri katosi seuraavaan päivään mennessä. Heti valmiina oli kauniin sinistä. Tein myös perunapiirakoita siitä ja sama juttu väri katoaa säilytysajan pidetessä-

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin odotin, että sinisen perunan pitää maistua joltakin erikoisen hyvältä, kuin sininen uni konsanaan:) Minusta tuo isoin "äitiperuna" oli aika kummallinen tuttavuus, kun vain sillä oli niin paksu ja jäykkä kova kuori. Tuli ihan mieleeni, että olisikohan pikkuperunoita ollut tulossa vielä lisääkin?:)

Jännä onkin nähdä mitä lopuissa ruukuissa vielä löytyykään. On tämä kasvun ihme aina niin ihmeellinen ja jännittäväkin tapaus tämmöiselle kokemattomalle vielä vihreälle kasvattajalle.

Miten muuten on Ari, oletko ehtinyt yhtään paneutua siihen hevospatsaaseen? Muistut aina mieleeni, kun näen hienon kuvan hevosista ja odotan upeita kuvia teoksestasi. Työ kyllä vaikuttaa näin puusta katsoen olevan todella suuritöinen ja vaikea.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hevonen jäänee ensi kesään. Kylmä kevät jarrutti multakuorman tuloa ja tämän kesän päätavoite oli laittaa pihat kuntoon. Nyt olen lapioinut kolme kasettikuormaa hiekkaa ja multaa levälleen. Tai yksi kuorma multaa on vielä levittämättä. ehkä myös pitää tilata yksi kuorma lisää.

Jos ennätän niin syksymmällä teen sille hevoselle alustan, kun saadaan tuo vanha taapelinpohja autokatoksen ja pergolan tarpeiksi käyttöön. Myös jätelajittelukatos tulee ennen hevosta. Ja viivästyminen ei ole pahaksi, sillä nyt taitaa sen hevosen viereen tulla myös jonkinlainen vesiallas, kuten sinulla on pihassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #3

Hyvä idea onkin laittaa eteen virtaava, tai liplattava vesiallas, sillä veden solinaa on aina niin mukava kuunnella. Ei ole edes mikään työläs tehdä, eikä hoitaa. Mekin panemme aina aamulla ensimmäiseksi suihkualtaan toimimaan, jotta linnutkin saavat visertää liplatuksen tahtiin. Ne käyvätkin siinä aina juomassa ja peseytymässä altaan sivuun asetetulle kiviröykkiölle.

Hevosen pohjatyöt ovatkin varsin isotöisiä, kun tason pitää kestää valtava paino horjumatta, myöskin vetisillä keleillä. Kuinka paljon muuten olet laskenut sille kertyvän painoa, jos se on lähes oikean kokoinen?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Teknisestihän sellainen otus on ontto, eli ei mikään umpinainen betonimöykky. Ajattelin hitsata rungon harjateräksestä ja täyttää sisuksen styroksilla tai finfoamilla. Betonivalu tulee pohjaksi siitä huolimatta ja siitä harjateräkset tartunnoiksi hevosen kenkiin. Näin hevosen jalat ei tarvitse olla kaikki maassa vaan ohut harjateräs ei häiritse silmää kauempaa kovin paljoa. Hevonen siis tulee juoksemaan tappien päällä, jotka on upotettu betonilaattaan.

Hevosen betonikuori on noin vajaa viisi senttiä, tietysti ohuemmat osat kuten sääret ovat umpinaisia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

....Siis osaat Ari vielä kaiken muun tekemisen lisäksi vielä hitsatakin! Voi, herranen aika sentään, - eihän teräksen hitsaaminen mikään jokapojan taitoihn kuulu, vaan siinä pitää jotain koulutustakin saada, tai ainakin "isän-oppia" ?
Vaikka ei tässä sinun kohdalla kannata enää mitään ihmetellä, kun vielä sen hienon liivinkin sait itse kutomalla aikaan:).

Sitä hevosta kyllä sitten kannattaa tulla kauempaakin katsomaan ja taitaa jo lehdistökin siitä sitten kiinnostua, kun se on valmis.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Minulle tämä kesä oli - kesä jota ei koskaan tullutkaan. Tuo tietoisena, että on tyhmää purnata luontoa vastaan.

Ja kun kuviasi katsoo, ainakin kukat tarhassasi ovat nauttineen kesän kasvuajasta.

Katteeks käyp, kun ainoa maaomistus löytyy kynnen alta - pari kukkaa parvkkeella.

Tunnet varmaan kiinalaisen sanonna: Tärkeintä elämässä on puutarhanhoito - eikä sekään nyt niin tärkeää ole. (=;

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen kyllä samaa mieltä kanssasi siitä, ettei tämän kesän ilmoja juuri voi kehua. Itse en kuumasta kesästä ole koskaan niin välittänyt, kun viileämpi ilma sopii minulle paremmin, mutta aurinkoa kyllä ehdin jo moneen kertaan tänä kesänä kaivata.

Meidän tontti on varsin pieni, joten ruukkupuutarhaa suosin varsin mieluusti, enkä halua nurmikoita jyystää koneilla, vaan täytän senkin tilan mieluusti kukilla ja pensailla.
Tuttu on tuo sanonta puutarhasta, enkä väitä sitä sanontaa vastaan, minulle kukat ovat esteettinen nautinto, josta en luovu:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kukista on kirjoitettu leegioittain runoja jo ammoisista ajoista lähtien, kuten on tapana sanoa. Eihän tämän blogini tarkoitus ollut kertoa runoudesta, mutta ne liittyvät kuitenkin kukkiin ja puutarhaan ihan olennaisesti. Eilen illalla luin yhtä minulle läheisintä runokirjaani, joka on Pertti Niemisen kääntämä kirja:

"Syksyn ääniä, Kiinan runoutta" vuodelta 1966, jossa on käännettyä runoutta jo T`ang-kauden lopulta asti (Timanttisutra vuodelta 868!) Buddhalaisten pyhiin kirjoihin kuului yli viisituhatta nidettä, taolaisten 4564 kääröä. Kukat, tuuli, vesi, sade ja vuoret esiintyvät näissä lauletuissa runoissa melkoisen usein. Näin Ou-yang Hsiu:

"Kukat, niin kuin sinä,
paju, niin kuin sinä.
Ne vihersivät kevättä, kun erosimme.
Annan pääni painua, kyynelten tulla.

Virta on pitkä itään,
virta on pitkä länteen.
Kaksi mandariinisorsaa lentää eri suuntiin.
Milloin me nää tapaamme, sinä ja minä?"

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

vaikka kylmäkin
kukkivat kukat Suomen
kauniisti vielä

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Talvi jo kaikkoaa pienestä puutarhastani,
lumi sulaa sohjoksi
ja virtaa majan nurkan ohi purona lampeen.
Unen läpi näen kuun kuluvan loppuun ikkunan takana.
Aamuyöstä vuoret alkavat kaikua kevään lintuja."

Chang Lei

...vielä ote Huang T`ìng-chieniltä, joka saa myös sydämeni aina liikuttumaan.

"Yangin solassa joki tekee mutkan itään.
Lyhty tuikkii Ching-yanin juurella: yksinäinen kalastajavene.

Minä olen juovuksissa päivät päästään,
joki on täynnä kuuta ja tuulta, kaikki murheet tiessään."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Orvokeilla on
pienet naamat auringon
iloinen on sää

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Haikuissa ei kyllä saisi olla loppusointua, mutta poikkeus kai vahvistaa vain sääntöä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Minulla on 1.kesän kasvimaa, eli palsta, jota ylläpitää Martinlaakson Demarit.

Ei siinä mitään, mutta palsta maksoi (35 euroa/kesä), voisivat edes tarjota tyylikkäänä, viljelykasveille käännettynä maana.

Palsta oli rankasti heinettynyt ja kaukana unelmastani.

Ostin pienen lapion, jolla käänsin maata sen verran, kuin oli tarpeen.

Jääkaapistani siirsin multaan ylijäämäperunat, punasipulit ja Tokmannilta ostin kukkien & yrttien siemeniä.

Nyt, perunat ovat tuoneet satoa. Maistuvat voin kanssa mahtavilta. Ovat myös muodoltaan kauniita kuin Eedenin puutarhan jumalat (joita en ole koskaan nähnyt).

Etanat herkuttelevat salaateillani ja lehtikaaleillani. Onnitteluni heille.

Suren naapuripalstojeni viljelijöitä, jotka ovat tehneet mielettömän työn palstojensa kasvustoille.

Eilen, minulle kerrottiin, että joka toinen porkkana oli kadonnut ja punajuuret.

Silti he jaksavat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse nostin purkkeihin juuri salaatit ja herkemmät yrtit jo vuosia sitten, kun etanat tekivät niihin heti tuhojaan. Mokomat reikien tekijät!

Luin lehdestä, että monilla palstaviljelijöillä on ollut ongelmia varkaiden takia, kun joiltakin on koko sato viety kerralla. Miten ihmiset voivatkin käyttäytyä noin törkeästi toisiaan kohtaan, Nyt joillakin palstoilla on kuulema järjestetty jopa yövartiot! On tämä maailma muuttunut niistä "luudanvarsi ovessa" ajoista aika paljon. Sääli meitä ja sääli myöskin varkaita, jotka eivät pysty kunnioittamaan toisten työtä kasvienviljellyssä, jota he voisivat itsekin harrastaa, jos vain viitsisivät.

Kiitos kommentistasi Mirjami ja toivon mukaan saat pitää lopun sadon itselläsi. Kivaa kesänjatkoa myöskin:)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kesä on ollut kaunis!
Kylmä ja satanut sanomme, mutta kuvasi kertoo muuta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kommentistasi Elle-Marketta ja myöskin muistutuksesta, että kesämme oli toki kaunis, vaikka ehkä hiukan liian kylmä ja sateinen.
Hesarin joku toimittaja tässä taannoin kertoi kuinka moni Etelä-Euroopassa olisi mieluusti vaihtanut osia kanssamme, kun siellä oli ihan sairaan kuuma.
Juu, minä ainakin tykkään viileämmästä ja siirryn mieluusti varjoon, jos aurinko oikein porottaa...En edes ymmärrä, miten jotkut voivat tuntitolkulla maata kuumalla hiekalla ja vielä nauttivat siitä? Olen kerran nuorena yrittänyt samaa Espanjassa ja tulin jo siitäkin vähästä niin äkäiseksi ja ärtyneeksi pahasta olostani, että en ole sitä enää sen jälkeen toistanut:).

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset