zzz333

Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!

  • Mukin koossa ei ollut valittamista ja olut on taattua saksalaista laatua.
    Mukin koossa ei ollut valittamista ja olut on taattua saksalaista laatua.
  • Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!
  • Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!
  • Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!
  • Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!
  • Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!
  • Jederman muss mal im Leben Oktoberfest erleben. Ich fahre diesjahr hin!

Kyllä vain Oktoberfestissä kannattaa edes kerran elämässään käydä. On se sen verran erilaista menoa ja meininkiä,  kuin meillä on vastaavissa tilaisuuksissa. Minusta kaikki olivat kuin yhtä samaa joukkuetta, joille laulu maistui ja olut vielä enemmän, ei kuitenkaan liikaa ainakaan minun näkövinkkelistäni.

Aidon tuntuinen ilo ja riemu olivat hyvin esillä jokaisessa isossa teltassa ja paikka löytyi aina johonkin rakoon. Minä tykkään saksalaisista ja heidän juomalauluistaan vielä enemmän:) Hotellihuone vain kannattaa varata ajoissa ja varautua korkeampaan hintatasoon kuin tavallisesti.

Meillä jäi huone tilaamatta, joten ajoimme pieneen lähikylään yöksi, muttei se tahtia haitannut. Toivon mukaan sinä Pekka Lukala matkan jälkeen kerot tarkemmin omat tuoreimmat vaikutelmasi ja laitat mahdollisimman monta kuvaa jutun jatkoksi. Jään odottamaan kattavaa matkaraporttia...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Saksan viisivuotisopintoni eivät siis ole menneet myöskään hukkaan. :)

Uskalsit siis tehdä aiheesta blogin, vaikka oluthan on ollut Suomessa jo vuosikaudet niin pannassa jotta – ainakin ken lehtikirjoituksia uskoo.. :D

Oikea maku siellä epäilemättä löytyi jokaisen makuun. Kolpakon koko näyttäisi samalta kuin Rodoksen vanhankaupungin terassillakin. Tuo fiilis – yhtä samaa joukkuetta – oli joskus vielä Kyproksella aikoinaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, juu uskalsin, vaikka kyllä vähän peloittaa mitähän sukukin sanoo?
Rohkea kuitenkin rokan syöpi:)

Eikä saksanopinnot ole ainakaan tuolla teltassa hukkaan menneet kun kolpakko kädessä laulaa kovaa ja korkealta, niin kuin minulla on aina tapana. Seuraavalla kerralla menenkin myös tuonne ylös parvelle orkesterin edessä "käsien-heiluttajaksi" kun sinne aina välillä haettiin yleisön joukosta vapaaehtoisia naisia mukaan...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lukiossa neljä vuotta saksanlaulua takana minulla. Nimittäin opettaja ei oikein osannut opettaa, mutta kaikki laulut osasi ja niinpä laulettiin, mutta ylioppilaskirjoituksiin ei sitten pystytty sillä saksalla osallistumaan tai siis niissä pärjäämään. Onneksi oli vapaaehtoinen kieli ja onneksi tuli opiskeltua kuitenkin.
Ehkä joskus voisi lähteä kokemaan tuon tunnelman.
Saksalaiset tuntuvat osaavan tuon yhteisen tunnelman. Tuli mieleen FAO (Food and Agricultural Organisation), jonka kokouksiin osallistuin aikanaan. Saksalainen osallistuja koki ja puhui meistä kokouksen jäsenistä perheenä, ja sille tuntuikin. Siihen aikaan kaikki saksalaiset osallistujat eivät edes välttämättä osanneet englantia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä vain tuo yhteisen ilon luominen saksalaisilta sujuu helposti jo ihan tavallisina baari-iltoinakin, kunhan vain kieltä osaa edes jotenkuten, niin pöydissä tilaa kyllä tehdään hyvinkin auliisti.

Saksalaista vanhempaa polvea on aikaisemmin muualla maailmassa kohdeltu kovinkin kaltoin, kiitos vanhempiensa synneistä, joten me "sydämeliset" suomalaiset saamme vielä erikoiskohtelunkin pelkästään suomalaisuudesta. Ikävän kohtelun koimme konkreetisesti kun liikuimme aikanaan paljon saksalaisilla rekkareilla ympäri Eurooppaa... hyvä kun auto säilyi potkuista ehjänä, vain suomenkielisyys pelasti monesta täpärästäkin paikasta.

Minusta on aina kiva käydä Saksassa ja lisäbonuksena on vielä lyhyet matkat naapurimaihin, Itävalta, Ranska ja Sveitsi etunenässä. Kelpaa siellä asua, mutta onneksi meiltäkin matka on suht.lyhyt.

Joonas Kaur

Eniten minuun teki Oktoberfestillä vaikutuksen ne tarjoilijamatamit, jotka juoksujalkaa edes takaisin kantoivat toisessa kädessään viisi tuollaista parin litran tuoppia ja toisessa kädessään viisi lisää rintavarustuksiaan tukena hyödyntäen. Ilme oli aina iloinen ja naurava ja kun laskun aika tuli, he muistivat tasan tarkkaan ulkoa kuinka monta mikäkin pöytäseurue oli juonut.

Tuo oluthan on Oktoberfestissä tosin laimeata - sellaista ruotsalaisen folköölin luokkaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä ihme, että tarjoilijatytöt tekivät vaikutuksen. Eivätkä he nykyään mitään matameja ole, vaan hoikkia nättejä tyttöjä, mutta painavien tuoppien kanto sujui entiseen malliin - ilman muhkeaa rintavarustustakin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ei tippa tapa, ja ämpäriin ei huku", mutta jos minä vetäisen tuollaisen astian tyhjäksi, kusettaa varmasti aamuun asti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voi hyvä ystävä, se vaatii vain pientä harjoitusta ja kyllä siinä sitten kehittyy tuo kuuluisa ns.seurapiirirakkokin:)

Joonas Kaur

Oikea baijerilainen juo Okoberfestissä puoli tusinaa "Maassia".

Late Virta

Lähes 20 vuotta sitten litran tuoppi maksoi 10 DM. Mitähän se maksaa nykyään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Miljoonayleisön keräävä Oktoberfest järjestetään Saksassa jo 179. kerran. Ensimmäiset festivaalit järjestettiin vuonna 1810 hevosajojen muodossa. Oktoberfestit ovat jääneet viettämättä ainoastaan maailmansotien sekä koleraepidemian aikana.

Oktoberfesteillä myytiinkin 7,5 miljoonaa litraa olutta. Tapahtuman olutmyynnistä kilahti festivaalien kassaan yli 70 miljoonaa euroa.

Näitä oluita nautitaan tänä vuonna (suluissa vuoden 2011 hinta)
Kelpaa näistä suomipojankin valita:)

Augustiner-Festhalle, 9,30 € (8,95€)
Armbrustschützenzelt, 9,35 € (9,00€)
Ochsenbraterei, 9,20 € (8,95€)
Hippodrom, 9,40 € (9,10€)
Hofbräu-Festzelt, 9,35 € (8,95€)
Hacker-Festzelt, 9,40 € (9,10€)
Schottenhamel, 9,50 € (9,20€)
Schützen-Festzelt, 9,50 € (9,20€)
Käfer Wies'n-Schänke, 9,50 € (9,10€)
Bräurosl, 9,40 € (9,10€)
Löwenbräu-Festhalle 9,50 € (9,10€)
Fischer-Vroni 9,50 € (9,10 €)

Vuonna 2011 Oktoberfesteillä juotiin ennätyksellisesti yli 7,5 miljoonaa litraa olutta. Sisäänpääsy festivaalialueelle oli tavalliseen tapaan ilmainen, mutta tuopillisesta mallasjuomaa joutui maksamaan jopa 10 euroa.

Joonas Kaur

... ja yhdessäkään saksalaisessa lehdessä ei kyseenalaisteta tilaisuutta "alkoholipoliittisista" syistä.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #14

Ei, vaikka alkoholinkulutus vuoden 2011 tilaston mukaan Saksassa samaa luokkaa kuin meilläkin – Saksa 12,87 ja Suomi 12,27 litraa per vuosi. Sivu 138.
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/000...

THL:n ja vuoden 2012 tilastojen mukaan alkoholin vuosikulutus per capita meillä oli 9,6 litraa 100 % EtOH:ksi muutettuna.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen Vastaus kommenttiin #16

Jedermann weisst dass das Bier ist lebensmittel in Deutchland nicht alkohol.

Elikkä kaikille teille tiedoksi että olut luetaan elintarvikkeeksi Saksassa (mm ALV sama kuin elintarvikkeilla toisin kuin alkoholi)joten lasketaanko se alkoholin kulutustilastoihin Saksassa onkin toinen juttu. Joku googlettaja voisi vaikka tarkistaa.

Saksa on olutmaa jossa muuten on yli 2500 panimoa jotka valmistavat olutta ja lähes joka kylässä on oma Getränkeladen josta paikallisia olusia voi ostella. Ei niitä kunnon olusia löydy Aldista eikä Lidlistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #36

".....das Bier ist lebensmittel in Deutchland nicht alkohol.""

Toi oli täyttä superia! Täytyypä yrittää katsella, josko tietoa Saksan alkoholin kulutuksen laskutavasta löytyisi.. Aina sitä vain tässä viisastuu:)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #14

.., mutta täällähän osataan valistaa "juoppoa kansaa" senkin edestä..;) Varsinkin se olut on tuntunut olevan kirosana, vaikka samaista alkoholia se on siellä viineissä kuin niitä vahvemmissakin.

Late Virta Vastaus kommenttiin #18

Näin on. Kummallista näin tavallisen tallaajan silmin on, kun sitä oluen kulutusta pidetään pahimpana ongelmana. Ollaan laimentamassa jonkinlaiseksi rapakaljaksi. Mitähä viinien ystävät ajattelisivat sen suosikkipunkun lantraamisesta 4 prosenttiseksi.

Ja miten se viini on niin hienoa ja hyvää aina hyvässä seurassa? Mitä se viinin maku siitä mihinkään muuttuu, oli seura mikä hyvänsä. Eikä viini ole yhtään sen terveellisempääkään joi sitä yksin tai presidentin seurassa.

Nyt muuten viimeisimpien uutisten mukaan ministeriö on suunnittelemassa oluen (ja alkoholin) myynnin kieltämistä perjantaina ja lauantaina klo 18 jälkeen sekä pyhäpäivinä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Näitä oluita nautitaan tänä vuonna..."

Hyvä luettelo, tilaan oluen Hippodrom, kun öh, osaan lauzua.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Kyllähän tuossa vertailevalle empiiriselle maistajalle urakkaa riittäisi, mutta mitä suosittelisit?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

Huomasin nyt vasta tuon kysymyksesi ja kai se oli esitetty ihan vakavasti otettavaksi? Onhan asiakin niin tärkeä.

Itseasiassa juon mieluiten valkkaria, mutta minusta Saksassa kuuluu juoda ehdottomasti aina olutta. Eihän sitä muuten pääse edes rentoon jutusteluun näiden nahkahousuisten kanssa, joilla on nätti sulka vihreässä huopahatussa ja vaimojen hienosti koristelemat polvisukat jalassa tupsujen kera. Siinä sitä on aitoa baijerilaisten styleä, joka aina sykähdyttää...

Ei minulla ole varsinaisesti yhtään lempimerkkiä, juon joskus mieluiten kevyttä vaalea ja joskus taas vahvaa tummaa olutta, joka kyllä välillä vie kielen mennessään...

Late Virta

Eli tuopin hinta on lähes tuplaantunut sitten vuoden 1995. Ei kovin paha hinnannousu. Nuorna miesnä aikoinaan sinne osallistuin ja illan päätteeksi kaverini ja jotkut mukavat saksalaiset kantoivat minut majapaikkaamme. Se oli sitä aikaa, kun vielä pystyin juomaan suuria määriä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

On se hieno tapahtuma- kokemus erityisesti saksalaisesta olutkulttuurista eurooppalaiseen tapaan. Voi meitä - smör os, "kaksikielisesti".
Käyn siellä noin 4 krt vuodessa, ja aina tulee mieleen meidän sikaiset olutkarsinamme keskellä kaupunkia.

Matti Mottonen

Ongelmat syntyvät, kun sullotaan kansa karsinoihin ja pakotetaan pohjien ottamiseen etukäteen.

Muualla saa joulumarkkinoillakin kulkea kuppi kädessä. Mukavaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Muualla saa joulumarkkinoillakin kulkea kuppi kädessä. Mukavaa."

Näin ajattelee moni meistä, mutta kun me emme nyt vain osaa juoda oikein, joten toki meitä pitää holhota.

Ai, nuo ihanat saksalaisten joulutorit, puhumattakaan Wienin joulutoreista! Niistä minulla on paljon kauniita kuvia joita kai pitäisi joskus syksyllä laittaa tännekin esille?
Ehtisi mahdolliset halukkaat vielä ostaa joulumatkan Wienin joulutorien satumaiseen maailmaan.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #17

Niin, tuo 9,6 litraa tekee keskimäärin 1,7 ravintola-annosta olutta per päivä jokaisen kontolle, eli 12 tötteröä (0,33 l) viikossa.

Tosiasia toki on, että pieni osa kansasta juo myös muiden edestä..

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä hyvän oluen ystävälle pari saksalaista tuoppia päivässä pelmahtaa hyvinkin kurkusta alas. Saksalainen olut on kylläkin A-oluen vahvuista.

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #25

Saksalaisia oluita on kaikkia mahdollisia vahvuuksia eikä niitä ole luokiteltu suomalaisen luokittelun mukaan. Yleensä saksalaiset juovat noin 4,5% olutta, sitä Pilsiä, jota valutetaan vaahdon kanssa hanasta lämpimänä. Oktoberfestillä se on pääsääntöisesti sitäkin laimeampaa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #25

Joo, vaikka tuopin koko aina ratkaiseekin, niin enpä käy moralisoimaan - ja varsinkaan Octoberfestissä..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

"Joo, vaikka tuopin koko aina ratkaiseekin, niin enpä käy moralisoimaan - ja varsinkaan Octoberfestissä..""

Se on aivan oikea linja! Prosit!
Ja sitten vain kaikki yhdessä laulamaan:) :) "Trink trink brüderlein trink...

Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #30

Sanot vaan koska seuraavaksi lähette, niin tungen mukaan!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #31

Ei sinun tartte edes tunkea, sinut kyllä mukaan pyydetään kuten kaikki muutkin kivat pojat...

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #30

"Ja sitten vain kaikki yhdessä laulamaan:) :) "Trink trink brüderlein trink..."

Taikka: "Ein Prosit der Gemütlichkeit" :

http://www.youtube.com/watch?v=a0Ul7xpMeQ8

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #33

Lämmin kiitos linkistä Joonas!

Muutaman kappaleen jo ehdin tässä kuunnella ja alkoi taas tehdä mieli mukaan laulamaan...

Me taidettiin lähteä liian aikaisin pois, koska en nyt muista sen noin vauhdikasta olleen kuin mitä videolla näkyi. Tai sitten oltiin väärässä teltassa:)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #17

Luxenburgin, Trierin, Baden-Badenin Joulutorit ! On meillä pitkä matka joulukuusesta alas.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #22

Ehkä kemahdamme kuusesta alas pikku hiljaa;).. Toki on myös myönnettävä, että kyllähän meillä holhoustakin näissä asioissa esiintyy. Tupakkakin tappaa tasaisen varmasti, mutta siitä ei enää niin puhuta.

Joonas Kaur Vastaus kommenttiin #22

Erään satunnaisen matkailijan "tutkimuksen" mukaan aidoin tunnelma on Nürnbergin joulutorilla. Mutta omakohtaisesti kehuisin myös Düsseldorfia. Joulutori vaatii tunnelman luojaksi sitä ympäröivän Altstadt miljöön.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Düsseldorfissa olen aikanaan asunutkin vuoden verran ja se onkin yksi Saksan tyylikkäimpiä kaupunkeja ja Altstadt nyt on aina käymisen väärtti...hyvää olutta ja kivaa porukkaa sieltä löytää aina.
En ole kaikkia joulutoreja vielä ehtinyt edes Saksassa koluta, mutta ei kyllä ole vielä Wienin voittanutta tullut vastaan. Tosin seura ja oma sen hetkinen fiilis vaikuttaa aina myöskin asiaan, lapsenmielinen ja avoin mieli pitää kuitenkin ottaa aina mukaan...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Also, wie du siehst, jederman muss einmal Oktoberfest erleben! Ich werde das in September tun, nicht in Oktober, weil für mich vier Tage sind genug!

Joel Leshko

Ich erinnere mich daran, dass als ich da gewesen bin, war es den 25.9.1986. Also nur einen Abend.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Du warst schon da. Jetzt bin ich dran!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ystäväni lähetti tämän ensikäden tiedoituksen eilen illalla suoraan juhlaviikon aattona. Tosin ihmettelin miten kukaan voi jättää vaikuttavaa ja meluisaa Hofbrauhausin tunnelmaa väliin? Paras olut näyttää siis olevan Leffe, jos nyt asiantuntijoiden sanaan on luottamista:)

"".... Konferenssi liittyi huomenna alkavaan Oktoberfest- tapahtumaan, joka on mittasuhteiltaan järjettömän suuri. Theresenwiesenin juhla-alue on kuin Linnanmäki ja kooltaan on viisinkertainen. Päivällä minun piti viedä vaimoni Hofbrauhausiin Weisswurst-lounaalle, mutta koko paikka oli ääriään myöten täynnä torvisoittokunnan musiikkia ja asiakkaita, joten jatkoimme matkaa ja nautimme saksalaisen makkaralounaan 800 vuotta vanhassa Franziskaner kapakassa Frauenkirchenin vieressä.

Dinnerin jälkeen menin baariin yöoluelle. Baarissa viereeni osui kaksi viehättävää olutkonferenssin daamia. Kuultuaan, että olen Suomesta, he ilmaisivat myönteisiä tunteita ilman sääliä, mikä tuntui hyvältä. Kysyin vieressä olleilta olutkeisareilta mikä on Euroopan paras olut. Kaverit vastasivat: Belgialainen tumma Leffe."

Gute Nacht.

PS. "Kuultuaan, että olen Suomesta, he ilmaisivat myönteisiä tunteita ilman sääliä, mikä tuntui hyvältä." Heh, heh, Hyvä Suomi! Ihana kommentti..

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset