zzz333

Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.

 • Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.
 • Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.
 • Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.
 • Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.
 • Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.
 • Eläintarhan simpanssit ja joulutori ovat suosikkejani Tallinnassa.
 • En muista koska olisin nauttinut ravintolaruuasta näin paljon. Lautasella kalaa... "Restoran Vanaema Juures"
  En muista koska olisin nauttinut ravintolaruuasta näin paljon. Lautasella kalaa... "Restoran Vanaema Juures"
 • Satumaa on Tallinnan tasokas karaoke, missä on 36 000 kappaletta suomeksi ja englanniksi. Ei huono:)
  Satumaa on Tallinnan tasokas karaoke, missä on 36 000 kappaletta suomeksi ja englanniksi. Ei huono:)
 • Jäähyväiset taas toistaiseksi..
  Jäähyväiset taas toistaiseksi..
 • Täältä Vana Tallin Glögit!
  Täältä Vana Tallin Glögit!
 • Tämän raasun olisin halunnut ottaa syliini... SE oli niin surullisen näköinen kettu.
  Tämän raasun olisin halunnut ottaa syliini... SE oli niin surullisen näköinen kettu.
 • Tämä kaverini taitaa olla vanhin joukosta ja karvatkin ovat harvenneet iän myötä...
  Tämä kaverini taitaa olla vanhin joukosta ja karvatkin ovat harvenneet iän myötä...

Kun en tänäjouluna päässyt Berliinin joulutoreja katsomaan, niin juhlimme nyt ystävän pyöreitä vuosia Tallinnassa. Minullahan on jo ikuinen ja vanha rakkaussuhde eläintarhan simpanssien kanssa jo vuosien takaa. Aikaisemmin sain jopa kuvan meistä kädet vastakkain lasin läpi, mutta nyt kuva ei onnistunut, ei sen paremmin kuin simpanssi ystäväni märän näköinen pusukaan lasin läpi kädelleni. Huulet nätisti törröllään:)

Toki en saisi omaa käpälääni panna lasia vasten, kun se on kielletty asia, mutta katson olevani siihen ihan oikeutettu persoona, kun samalla mainostan koko eläintarhaa jo muistaaksen kolmannen kerran täällä Vapaavuorossa:) Tosin aika monet ystäväni ihmettelevät tapaani siellä käydä, kun he itse menevät mielummin vastapäätä sijaitsevaan isoon hienoon tavarataloon  Rocca al Mareen. 

Taksimatka keskustasta maksaa 10,20 euroa, kunhan ei valitse näitä villejä takseja, johon me kerran hairahduimme ja saimme pulittaa 54 euroa samasta noin kymmenen kilometrin matkasta eläintarhan portille. Itse eläintarha on tietysti kesällä kauniimpi luontonsa puolesta, mutta silloin esimerkiksi simpanssit ovat olleet isossa ulkotilassa, eivätkä sieltä käsin tule tervehtimään... Minulle on tärkeä juttu saada katsekontakti suoraan  ja nähdä joka ilme tarkkasti aivan läheltä. Eläintarhan sisätilat on kiinni maanantaisin, mutta muuten se on auki joka päivä. 

Tallinnan vanhakaupunki, joka on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon jo vuodesta 1997, on aina näkemisen arvoinen. Erityisesti juuri näin joulun aikaan,  se meille jouluihmisille on erityisen kiva paikka.  Komea kuusi keskellä toria ja valaistu 1400-luvun alussa rakennettu keskiaikainen raatihuone ilahduttaa mieltä ja sielua:) Raatihuoneen joulutori on auki 18.11-07.01.2017 joka päivä klo 10-19. 

Torilta saa myös tätä meidän suomalaisten  tulevaa satavuotisjuhlajuomaa, jonka  Alkon johto valitsi tarjouskilpailun perusteella juhlalikööriksemme.   Voipi vain ihmetellä, että miksi ylipäätään Alko kilpailuttaa liköörin, kun sillä on tarkoitus kuitenkin juhlia Suomen juhlavuotta ja meillä itselläkin on liköörituotantoa olemassa? Eikö kansallinen tuotanto ole riittävän hyvää valitsijoille, kun vielä on kysymys myöskin  viennin imagosta ulospäin ajatellen?  Tekee mieli jopa sanoa Kekkosen lailla- saatanan tunarit!  Siis likööri on Vana Tallinn ja sen nimisenä saa myöskin torilta jouluglögiä...hyvää kyllä  oli.  

Torikierroksen jälkeen menimme myös paikallisseen, suomalaisen omistamaan " Satumaa Karaoke baariin", joka oli maanantai-iltana tupaten täynnä väkeä ja laulajina muutamia varsinaisia tähtiä. He  ansaitsivat täydet pisteet minultakin, joka olin ensimmäistä kertaa varsinaisessa karaokebaarissa. Se sijaitsi Vanhankaupungin pääkadulla Viru 4 (sisäpihalla)  Näin vanhan sydäntä lämmitti myöskin vanhojen filkkarien kuvat, jotka kiersivät seiniä...täyttä nostalgiaa:)

Kivaa joulunodotusta kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oma viimeisin Tallinnan käynti ajoittuu muistini mukaan n. 20 vuoden taakse. Matkasta ei juurikaan ole kohdallani paljon kerrottavaa. Toisin näyttää olevan Sinulla kaija. Kiinnostava matkakertomus.

Myös Sinulle kivaa joulunajan odotusta!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

No johan olet Sirpa harvoin siellä käynyt! Tänään se on ihan toista, kuin mitä se oli 20-vuotta sitten. Nyt kirjoitin vain yhdestä puolesta, mutta kulttuuritarjonta Tallinnassa on myös katsomisen arvoista, erityisesti Kumu, jossa on aina hienoja kokoelmia näytillä. Olen niistä aikaisemmin kirjoitellut, joten jätin ne nyt kokonaan väliin.

Virolaisilla myös on visuaalinen kauneudentaju erinomaisesti hallussaan ja siksi myös vanhat talot ja ravintolat ovat hienosti ja hellästi saneerattu, joista vanha kulttuuri ja ajan rosoisuus tulee sopivasti esiin. Me käymme Tallinnassa monta kertaa vuodessa, eikä siinä ole yhtään liikaa. Laivamatkahan kestää vain vajaa kolme tuntia ja on vielä lähes ilmainen:)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

kaija, asut niin lähellä laivasatamaa. Toista se on lähteä täältä peräpohjolasta käsin.

Mitä tulee Tallinan vanhan kaupungin vanhojen talojen restaurointeihin niin hienoilta näyttävät tv-kuvista katsottuna.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #4

Sirpa, tietysti sataman läheisyys helpottaa lähtöä huomattavasti, mutta aina siellä laivarannassa näyttää olevan isoja busseja, jotka ovat lähteneet ympäri Suomea liikkeelle kohti Tallinnaa.

Virolaiset ovat kyllä ihmeellistä kansaa, kun he niin nopeasti ovat monessa asiassa ohittaneet jo meidätkin ja aikaa on ollut vain vasta vuodesta 1990.

Tuli jo mainittua virolainen Suomen juhlalikööri Vana Tallinn. Pisa-tuloksissa he ovat ohittaneet jo meidät luonnontieteissä, ollen Singaporen ja Japanin jälkeen kolmannella tilalla. Meillähän järjestysnumero on nyt viides. Mitenkähän on valtionvelan kanssa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

kaija en haluaisi pilata tuota näkemystäsi Viron kehittyneisyydestä, mutta kerron kuitenkin oman mielipiteeni mistä moinen kehittyminen saattaa johtua suurelta osin.

Virosta tuli eu-jäsenmaa 1.5.2004 josta lukien sai eu:lta erilaisia tukia. Euroon maa liittyi 2011 alusta. Kaiken kaikkiaan katsoin eu: tilastoista Viron olleen nettosaajana vuodesta 2009 - 2013 sekä arv 2014 - 2015 yhteensä hieman alle 5 mrd euroa. Tuosta puuttuu siis vuosien 2005 - 2006 nettotulot eu:lta. Täytyyhän tuolla olla jokin vaikutus maan talouteen ja siten että näkyy myös ulospäin. Vai mitä arvelet? http://ec.europa.eu/budget/figures/2007-2013/index...

Suomalaiset ovat olleet nettosaajamaiden maksajina lukuunottamatta kolmea vuotta.
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx...

https://www.google.fi/search?q=suomi+on+ollut+nett...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #15

Kiitos Sirpa tiedoista, joka saa minut kyllä vähän häpeämään omaa hehkutustani. Tiedän toki että sinä olet se varsinainen Uuden Suomen paras Euroopan tietäjä, jolta kannattaa kysyä, jos ei itse tiedä missä meillä EU:ssa oikein mennään. Tiesin Viron olevan toki nettosaaja, mutta sitä en tiennyt, että sitä on kestänyt näin kauan ja näin suurista summista nyt yleensä puhutaankin.

Kyselin muuten puheliaalta taksikuskilta heidän pakolaistilannettaan tänään ja hän sanoi heillä olevan 300 000 ja se riittää heille. Ei se tietysti mitenkään kauniisti ollut sanottu, mutta hän oli kokenut ehkä liian paljon pahaa ennen Viron itsenäistymistä, joka tekee sen ymmärrettävämmäksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Vastaukseni menee nyt kylläkin taas kirjoitusaiheesi ohi, mutta liittyy kommenttiisi. Kyllä tuo taksikuski on puhunut varsin pehmeitä Sinulle maansa pakolaistilanteesta, sillä 2012 - 2016 aikana on 101 turvapaikanhakijaa tilastoinnin mukaan (Suomessa vastaavana aikana n. 32000). Kaiketi tuota tilastoa on luottaminen, sillä onhan sen tehnyt luotettavana pidetty taho. Tosin paikallisessa nettilehdessä on ollut hieman suurempaakin määrää nähtävissä, mutta ei kuitenkaan edes tuhatta. Kuinka moni on sitten sen oleskeluluvan saanut?

Vastaaottokeskuksesta näyttää myös kadonneen verrattain suuri määrä. Suomeenko? http://www.tallinna24.ee/artikkeli/416934-viron-tu...

http://www.lucify.com/turvapaikanhakijat-euroopassa/

"Viro
Myöntää 90 euroa kuukaudessa, mutta pakolaisten on itse maksettava ateriansa. Valtio antaa sen sijaan vaatetuksen. Turvapaikan saanut osallistuu sopeuttamisohjelmaan ja saa samat sosiaalietuudet kuin pysyvät asukkaat. Tähän kuuluvat hyvinvointipalvelut ja eläke."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091720365489_u...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Ei se nyt kai mitään haittaa vaikka menee ohi varsinainen aihe, mutta tämä taksikuski tarkoittikin viron-venäläisiä ja siksi kirjoitinkin, että se oli rumasti sanottu.

Näitä "oikeita" pakolaisia ei siellä ole myöskään liikenteessä oikeastaan koskaan näkynyt, ja tuskin noilla mainitsemillasi ehdoilla vastaisuudessakaan nähdään. Kaikki kerjäläisetkin Tallinnassa ovat yleensä vanhoja mummoja tai sitten vanhoja alkoholistimiehiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #18

Heh, vai on Viroon muuttanut Venäjältä noin paljon! :D

Toisenlaista tietoa on kyllä netistä luettavissa eli Viron väkimäärä on ollut laskevalla uralla. Virossa oli vuoden 1989 väestönlaskennan mukaan 1 565 662 asukasta. Heistä virolaisia oli 983 269 (61,5 %), venäläisiä 474 815 (30,3 %). Virossa vuonna 2011 oli 1,34 miljoonaa asukasta. Heistä oli vuoden 2008 tilaston mukaan kansalaisuudeltaan virolaisia oli 1 144 00 (84 %), venäläisiä 92 000 (6,8 %). Venäläisten määrä tuon mukaan on suorastaan kuihtunut, joten mitähän taksikuski oikein tarkoittikaan. ;)

http://www.maailmanmuutos.fi/smm/3/smm3laat3541.htm

https://vaestotiede.wordpress.com/2015/05/10/viron...

http://yle.fi/uutiset/3-6146223

Muidenkin linkkien mukaan väkiluku on hiipumassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Kiitos linkeistä Sirpa! Olipa mielenkiintoista tietoa, mutta myöskin varsin yllättävää, että venäläisten osuus olisi noin paljon vähentynyt. I

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Apina siellä ja apina täällä, sehän on vain mukavaa säällä kuin säällä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin, ja simpanssihan oli juuri se laji, jolla on geneettinen perimä lähinnä ihmistä ja ehkä siksi kai minäkin niistä niin tykkään. Katsomme toisiamme silmiin ja tunnumme olevamme yhtä maata, vaikka vähän eri näköisinä lajeina. Heillä vain menee vankeudessa huonommin kuin minulla. Ehkä seuraavassa elämässä osat vaihtuvat? Minä olen sitten häkissä pallon kanssa yksin, eikä se ajatus kyllä paljoa naurata.

Länsi-Afrikan simpanssit ovat ihmisen lisäksi ainoa eläin, jonka on havaittu rutiininomaisesti tekevän ja käyttävän erikoistuneita työkaluja metsästykseen. Senegalissa asuvien simpanssien on esimerkiksi nähty katkaisevan keihäitä puunoksista ja teroittavan niitä hampaillaan. Ei taitaisi kaikki ihmisetkään tuohon pystyä, jos pitäisi kaikki keksiä ihan alusta asti itse:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä kun sen sanoit, Alko teki virheen. Meillä on Lignell ja Piispanen ja heidän erinomaiset liköörinsä. En ymmärrä yhtään, että valitaan juhlavuoden likööriksi VanaTallin. Ei kiitos. Mesimarjaa ja lakkaa omasta maasta tai jotain muuta. Pölhökustaat ovat olleet valinnan takana. Ei mitään tajua kotimaisuudesta, ei markkinoinnista ei mistään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sanoppa muuta Irja! Minusta se on suorastaan skandaali, kun tämäkin juhlajuoma tulee Virosta ja aina suureen ääneen valitetaan kun ei kansa tarpeeksi suosi suomalaista. Missä isot näyttävät mallia, niin siinä pienet tulevat perässä. Meillä itketään viennin supistumista ja suomalaisten viinaostoksia Tallinnasta ja nyt tehdään sitten itse näin... Mikä viesti se onkaan myös muulle maailmalle, - juhlajuoma Virosta?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Entäs ne Arkadianmäen simpanssit...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, löytyisiköhän sieltä yhtään sukulaissielua, joka aiheuttaisi minussa samaa lämmintä tunnetta, kuin näiden simpanssien silmiin tuijottaminen? Toisaalta sekin olisi ihan mahdollista, mutta tuskin pääsen sitäkään kokeilemaan edes panssarilasin läpi:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiintoinen kysymys tänään HS:n kulttuurisivulla, "Voisiko apinoista kehittyä joskus vielä uudelleen ihmisiä?"

Asiantuntijana on evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius ja kysymys kuuluu, jos ihmiset häviäisivät maapallolta, niin mistä toisesta eläinlajista voisi kehittyä ihmismäisiä olentoja.

Toinen älykäs eläinlaji ovat varislinnut, mutta toisaalta taas apinasuvuilla on etuna älykkyyden lisäksi kädet. Kädettömästä eläimestä voi olla vaikea kehittää ihmisen kaltaista teknologiahirmua. Ilman käsiä olisi vaikea valmistaa työkaluja ja tehdä muutenkaan suurta tarkkuutta vaativia tehtäviä.

Siinähän olisi joutilaalle pohdittavaa koko täksi päiväksi:) Kehittyisikö esimerkiksi variksen nokasta korvike ihmisten käsille, tai peräti kaksi nokkaa vierekkäin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heräsi ajatuksissani sellaista, entäpä jos todellakin ihmiskunta häviäisi maanpäältä, niin joutuu kysymään, mistä syystä kaikki hävisivät? Eikös tuossa tilanteessa häviäisi myös kaikki elävä eläinkuntakin? Ei olisi mistä kehittyä ihmisenkaltaisia yksilöitä. Koko maapallo olisi ehkäpä tuhoutunut. Tämä kaikkein synkintä mietintää, jonka ei soisi toteutuvan. Eihän sitä toisaalta koskaan tiedä mitä tuleman pitää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jospa tuo arvelujen mukaan sitkein laji, eli rotat jäisivät henkiin ja koko kehitys alkaisi taas uudelleen? Ja jos mennään vielä varhaisempaan kehitykseen, niin sieltä löytyisivät nämä siimahäntäiset, jotka ovat tietoni mukaan kaikkein sitkeintä sorttia. Ennen pitkään kehittyisi taas uusi ja ehkä jopa uljaampi laji, joka ei tuhoaisi ympäristöään ja toisiaan niin voimalla kuin mitä me teemme? Kenpä tietäisi sen...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paremminkin, kun katson peiliini, näyttää sille, että olen kehittymässä apinaksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Simpanssi on nyt Pop! Ilokseni huomasin eilen tulleesta "Tiede-lehdestäni" (12/2016), että siinä oli taas juttu ystävistäni... "Serkku ymmärtää, etteivät kaikki tiedä, mitä se tietää".

"Tutkimuksissa on todettu, että ihmisapinat jakavat kanssamme useita eläytymisen elementtejä. Ne tunnistavat toistensa tunteita, pyrkimyksiä ja päämääriä, ja ne ymmärtävät, etteivät kaikki näe ympäristöä samalla tavalla. Sijainti muuttaa näkökulmaa."

Voinko siis nyt todeta, että tämä simpanssini käden minun käteni päälle paneminen, tai lasin läpi suun painaminen käteeni oli jotenkin merkityksellinen myöskin sille?
Tuijottaminen suoraan silmiini ja sen inhimillinen välähdys silmissä saa minut kyllä uskomaan, että jotain se kuitenkin oli enemmän kuin pelkkää ajankulua. Kädenojennukseni kiinni lasiin, se tulkitsi hyväksi eleeksi sitä kohti ja myös reagoi siihen.

Niin tai näin, niin jokainen tulee uskollaan autuaaksi ja minä jatkan siellä edelleen tervehdyskäyntejäni:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sitkeänä simpanssien älykkyyden puolustajana luin taas uuden tiedon, eli Science Advances-tiedelehdessä kerrotun uutisen, että kansainvälisen tutkimusryhmä on löytänyt apinoiden elinten rakenteellisen mahdollisuuden tuottaa puhetta. Tutkimus antaa yhden todisteen siitä, että puhuttu kieli olisi puhe-elinten puolesta saattanut kehittyä evoluution aikana jo paljon ennen meitä.

Jännittävä ajatus, että mihin suuntaan kehitys olisi voinut simpanssit vielä viedä, jos oletetaan Darwinin arvelun oikeaksi, että ihmisen puhekyky on seurausta ensisijaisesti aivojen kehityksestä?

Tämän blogin suosituimmat